Funk-laulaja Betty Davis oli edellä aikaansa. ”Hän oli ensimmäinen: Madonna ennen Madonnaa, Prince ennen Princeä”, totesi entinen aviomies Miles Davis. Illan dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi Betty jätti musiikkibisneksen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Native Voice Films
Funk-laulaja Betty Davis oli edellä aikaansa. ”Hän oli ensimmäinen: Madonna ennen Madonnaa, Prince ennen Princeä”, totesi entinen aviomies Miles Davis. Illan dokumentissa etsitään syitä siihen, miksi Betty jätti musiikkibisneksen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Native Voice Films

Teema & Femin lauantai-illoissa on Naisten vuoro. Otsikon alla nähdään komea kattaus tuoreita musiikkidokumentteja.

IS TV-LEHTI: Teema & Femin Naisten vuoro -otsikon alla nähdään tuoreita musiikkidokumentteja. Ensiesityksiä ovat esimerkiksi näyttelijä Sandrine Bonnairen viime vuonna valmistunut elokuva Marianne Faithfullista (29.9.) sekä feministisen rockin pioneeriyhtyeen L7:n tarinan kertova Pretend We’re Dead (20.10.).

Koko syksyn aihekirjo on monipuolinen nuorena kuolleista Amy Winehousesta ja Janis Joplinista kaiken kokeneisiin Mavis Staplesiin ja Carly Simoniin. Vaihtoehtoisia näkökulmia musiikintekemiseen tarjoavat Laurie Anderson ja sarjan encorena nähtävä tuore Grace Jones: Bloodlight and Bami -dokumentti Teeman elokuvafestivaalilla joulukuussa.

Sarjan yksi kiinnostavimmista elokuvista nähdään heti aluksi. Betty: They Say I’m Different (2017) nostaa esille lyhyen mutta vaikutusvaltaisen uran tehneen Betty Davisin (o.s. Mabry, s. 1945). Davisin yhteydessä mainitaan aina pikainen avioliitto Miles Davisin kanssa 1960-luvun lopulla ja sen seuraukset jazzlegendan tyyliin – vaimon ja tämän kavereiden Jimi Hendrixin ja Sly Stonen vaikutus näkyi ja kuului – mutta Betty Davis oli ihan omillaankin väkevä funkin ja soulin tienraivaaja. Davisin edelleen tiukasti potkivaa musiikkia on napattu sampleiksi moneen hip hop -kappaleeseen ja esimerkiksi Prince oli tyylillisesti paljon velkaa hänelle.

Mallinakin työskennelleen Betty Davisin kulttimainetta on lisännyt se, että hän katosi kokonaan julkisuudesta jo 1970-luvun lopussa. Se oli sikäli yllättävää, että uransa aikana Davis ei millään tavalla ujostellut: sekä hänen lyyristä että musiikillista tyyliään voi parhaiten luonnehtia laatusanalla rivo.

Toisaalta läheiset kertovat, että Davisin räiskyvä lavapersoona oli heille yhtä shokeerava yllätys kuin koko amerikkalaiselle kansalle, joka ei ollut tottunut varsinkaan mustalta naiselta tällaiseen hyökkäävyyteen. Dokumentissa nähdään vakuuttavia pätkiä Davisin ainoalta kuvatulta keikalta vuodelta 1976.

Ikääntynyt kulttiartisti puhuu urastaan ja elämästään painavin, päiväkirjamaisin lausein – kaiken yllä pysyy vertauskuva hiljaa tarkkailevasta korpista – mutta hänen kasvonsa pysyvät piilossa lukuunottamatta yhtä erittäin vaikuttavaa lähikuvaa.

Phil Coxin ohjaama elokuva kunnioittaa kauniisti nyt 73-vuotiaan Davisin ratkaisua valokeilasta vetäytymisestä.

Mysteeriä valotetaan, mutta surumieliseksi kääntyvään tarinaan jätetään arvokkaita varjoja.

Betty: They Say I’m Different, Teema & Fem klo 20.00

Muut dokkarit: Teema & Femin Naisten vuoro

22.9. Rockin klassikkolevyt:  Amy Winehouse, Amy, Amy Winehouse: Live at Porchester Hall

29.9. Faithfull

6.10. Mavis!

13.10. Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

20.10. L7: Pretend We’re Dead

27.10. Janis: Little Girl Blue

Joulukuussa Grace Jones: Bloodlight and Bami