True crimea, minimalimia, ilmastonmuutosta, Jane Fonda ja politiikkaa – suoratoistopalveluista löytyy kaikkea! Listasimme HBO:n ja Netflixin kiinnostavimmat dokumentit juuri nyt.

HBO

1. The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (2019)

Elizabeth Holmes kertoo dokumentissa nukkuvansa vain neljä tuntia yössä ja pukeutuvansa ainoastaan mustaan.
Elizabeth Holmes kertoo dokumentissa nukkuvansa vain neljä tuntia yössä ja pukeutuvansa ainoastaan mustaan.

19-vuotias Elizabeth Holmes perusti vuonna 2004 Theranos-yrityksen, jonka piti mullistaa Yhdysvaltojen terveydenhuolto. Hän väitti kehittäneensä teknologian, jolla sormenpäästä otetusta veripisarasta voidaan tehdä kaikki tärkeät verikokeet. Idean avulla Holmes nousi bisnesmaailman huipulle ja hänen yrityksestään kasvoi 9 miljardin dollarin arvoinen.

Vuonna 2016 paljastui, että Theranos oli jättimäinen petos. Oscar-palkitun Alex Gibneyn ohjaama dokumentti kertoo koukuttavasti, miten perin erikoiselta tyypiltä vaikuttava Holmes onnistui viilaamaan sijoittajia, kuluttajia, alansa huippuja ja toimittajia niin pahasti linssiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. I Love You, Now Die: The Commonwealth vs. Michelle Carter (2019)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Michelle Carter oikeuden edessä syytettynä poikaystävänsä Conradin kuolemantuottamuksesta.
Michelle Carter oikeuden edessä syytettynä poikaystävänsä Conradin kuolemantuottamuksesta.

13. heinäkuuta 2014 yhdysvaltalainen Conrad Roy, 18, löydettiin kuolleena autostaan. Aluksi tapaus näytti tavalliselta itsemurhalta, mutta kun poliisit tutkivat Conradin puhelimen, he löysivät hälyttäviä viestejä Royn tyttöystävältä Michelle Carterilta. Vuonna 2017 Carter tuomittiin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen Royn kuolemantuottamuksesta.

Oikeudenkäynti uutisoitiin laajasti, ja Michelle Carterin kuvattiin kannustaneen kylmäpäisesti poikaystäväänsä itsemurhaan. Mutta tekikö hän niin? Kaksiosaisen dokumentin lopulla tuomio ei tunnu enää ihan yksiselitteiseltä. Dokkari on true crime -genreä parhaimmillaan.

3. Ice on Fire (2019)

Nyt on viimeinen hetki pelastaa maapallo. Sen viestin näyttelijä Leonardo DiCaprion juontama Ice on Fire -dokumentti pyrkii iskostamaan katsojansa päähän. Vaikka viesti on karu, dokumentti herättää mukavasti toivoa toivottomuuden keskelle. Dokumentissa keskitytään esittelemään innovaatioita, joilla pyritään estämään ilmastonmuutosta ja jäätiköiden sulamista.

4. Mommy Dead and Dearest (2017)

Gupsy Rose luuli vuosia olevansa vakavasti sairas, koska hänen äitinsä uskotteli hänelle ja kaikille muille niin.
Gupsy Rose luuli vuosia olevansa vakavasti sairas, koska hänen äitinsä uskotteli hänelle ja kaikille muille niin.

Yksi tämän vuoden hehkutetuimmista tv-sarjoista on ollut The Act. Sarja perustuu tositapahtumiin, joita kuvataan myös dokumentissa Mommy Dead and Dearest. Dokumentti kertoo Dee Dee Blancharden ja hänen tyttärensä Gypsy Rosen tarinan, joka kietoutuu kieroutuneen äiti-tytärsuhteen ympärille ja päättyy henkirikokseen. 

Kylmäävä ja ristiriitaisia ajatuksia herättävä dokumentti on myös kuvaus kiistellystä sairaudesta, jota kutsutaan välilliseksi Münchhausenin oireyhtymäksi.

5. Jane Fonda in Five Acts (2018)

80-vuotiaan kirjailija-näyttelijä Jane Fondan elämää ei voi kuvata tylsäksi. Hän on tullut tunnetuksia niin seksipommina, aerobic-ohjaajana, sotaa vastustavana aktivistina kuin kovan luokan feministinä. Työn lisäksi hänen elämäänsä on mahtunut tragedioita.

Dokumentissa Fonda kertoo äitinsä itsemurhasta, syömishäiriöstään, synnytyksestään ja sen jälkeisestä masennuksesta sekä kariutuneista liitoistaan. Kokonaisuus on niin kiinnostava, että katsoja jää toivomaan, että dokumentti pureutuisi päähenkilöönsä vieläkin syvemmin.

Netflix

1. Fyre: Luksusfestivaali, joka lässähti (2019)

Vuonna 2017 some-vaikuttajat mainostivat yksityissaarella järjestettävää ylellistä Fyre-festivaalia suurin lupauksin. Pikkuhiljaa lupaukset muuttuivat pettymyksen kautta täydelliseksi flopiksi. Lopulta vaikuttajia vastaan nostettiin oikeuskanteita.

Jälkiviisaana on helppo sanoa, että kaikki Fyressä tuntui alkujaankin epätodelliselta ja liioitellulta. Dokumentin jälkeen jää miettimään, miten helppoa ihmisiä onkaan huijata.

2. Knock Down the House (2019)

Kiinnostaako Yhdysvaltain poliittinen tilanne? Knock Down the House -dokkari on täydellinen sinulle. Dokumentissa seurataan muutaman eri naisen kampanjaa päästä Yhdysvalloissa kongressiin ilman isoja kampanjoita.

Samalla dokumentti avaa Yhdysvaltojen tämänhetkisestä politiikkaa ja vähemmistöjen asemaa. Yksi seuratuista naisista on Alexandria Ocasio-Cortez, joka on viime aikoina joutunut myös presidentti Donald Trumpin twiittien kohteeksi.

3. Minimalism: A Documentary About the Important Things (2016)

Jos et ole vieläkään ihan kärryillä siitä, miksi monet kohkaavat nyt tavaroiden karsimisesta ja minimalismista, tämä dokumentti auttaa aiheen äärelle.

Leppoisassa dokumentissa kaksi miestä kiertää Yhdysvaltoja haastatellen ihmisiä minimalismista. Samalla dokumentti on kuvaus siitä, kuinka nykyaikainen talous pyörii sen ympärillä, että ihmiset ostavat jatkuvasti lisää tavaraa. Tarinassa pureudutaan myös ostamisen filosofiseen puoleen: mitä me oikeasti ostamme, kun täytämme kotimme tavaralla, jota emme tarvitse?

4. The Great Hack – tietovuotoskandaalin tarina (2019)

Hiljattain Yhdysvaltojen viranomaiset määräsivät Facebookille noin 5 miljardin dollarin (4,4 miljardin euron) sakot. Syynä oli se, että yritys myi tietoja käyttäjistään Cam­bridge Analytica -konsulttiyritykselle, joka analysoi heidän poliittiset kantansa. The Great Hack pureutuu tähän valtaisaan tietovuotoon, jota on pidetty yhtenä syynä siihen, miksi Donald Trump nousi Yhdysvaltain presidentiksi.

Dokumentti karmii selkäpiitä. Sen katsottuaan alkaa hahmottaa, kuinka piittaamattomasti suuret yritykset voivat halutessaan käyttää ihmisten henkilökohtaista dataa.

5. Toinen maailmansota väreissä (2009)

Vaikka Toinen maailmansota väreissä -dokumenttisarja on jo kymmenen vuotta vanha, se on ehdottomasti katsomisen arvoinen. Sarjassa toisen maailmansodan mustavalkokuvat on väritetty, mikä tekee ne todentuntuisemmiksi kuin koskaan. Sota tulee lähelle, historiasta karisee pöly, kuvavirta raastaa ja koskettaa. 

Janne1998

Itsellä tulee ainakin katsottua melkein kaikki nämä Netflix-dokumentit. Tosi hyvää asiaa. Jossain vaiheessa alkoi vaan harmittamaan, että Suomen Netflix alkoi tuntua liian rajoitetulta sisällön suhteen ja silloin aloin selvittämään vaihtoehtoja saada Netflix USA toimimaan Suomessa. Se avaa ovia kyllä vielä useampiin dokumentteihin ja sarjoihin. Täällä jotain ohjeita tuohon vaihto-operaatioon kiinnostuneille: https://totally.fi/netflix-usa-vpn/

Sisältö jatkuu mainoksen alla