Koirien jalostus on yksi esimerkki geenien tarkoituksellisesta muokkaamisesta.
Koirien jalostus on yksi esimerkki geenien tarkoituksellisesta muokkaamisesta.

Geeniteknologia on kiinnostava tieteenala, jossa riittää pohdittavaa. Illan tv-dokumentti avaa aihetta.

IS TV-LEHTI:

– Tulevaisuudessa lasta voi editoida, vastaa lisääntymislääketieteen kiistelty supertähti John Zhang, kun rintasyövän periytymisestä huolestunut nainen kysyy häneltä geeniteknologian mahdollisuuksista. 

Kanadalaisdokumentti Genetiikan vallankumous (The Genetic Revolution, 2018) tarjoaa hyvän yleiskatsauksen geeniteknologian nykytilanteeseen, jossa sekä mahdollisuudet että uhat ovat mittaamattomat. Keskustelun ytimessä on CRISPR-Cas-9-geenimuokkausmenetelmä, joka oli juuri päättyneen vuosikymmenen kenties mullistavin keksintö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

DNA:n oikolukuohjelmaksi ja geenisaksiksi kutsutulla menetelmällä voidaan torjua ja parantaa useita sairauksia, mutta vastapainona ovat brutaali eläinten jalostus, superdoping ja jopa Zhangin visioimat mittatilausvauvat rikkaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokumentin hätkähdyttävintä antia ovat tee-se-itse-geenimuokkaajat. ”Geenihakkerit” myyvät Kaliforniassa omakotitalossa pyöritettävästä verkkokaupasta välinepakettia, jolla kuka tahansa voi harjoitella eliöiden geenimuokkausta. Hakkerit perustelevat toimintaansa sillä, että geenimuokkauksen mahdollisuudet on saatava muillekin kuin varakkaille.

Jo nykytasoinen geeniteknologia voi muuttaa rajusti lajien perimää ja evoluution suuntaa. Geenieetikko Kerry Bowman sanoo, että olemme jo siirtyneet pysyvästi luonnonvalinnasta suunnittelun aikaan. 

– On tullut aika päättää, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei.

Prisma: Genetiikan vallankumous, keskiviikkona 15.1. klo 19.00 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla