Janne (Hannes Fohlin) ja Karin (Mikaela Knapp) rakastavat minisarjassa Systrar – kesä 1968. Kuva: David Grehn/SVT/Yle
Janne (Hannes Fohlin) ja Karin (Mikaela Knapp) rakastavat minisarjassa Systrar – kesä 1968. Kuva: David Grehn/SVT/Yle

Ruotsissa hurmannut Systrar – kesä 1968 -minisarja nähdään nyt myös meillä. Aftonbladet hehkutti sarjaa Aika on meidän -tyyppiseksi huipputapaukseksi, jonka ainoa vika on sen lyhyt kesto.

IS TV-LEHTI: Kesä 1968 on yksi lähihistorian myyttisimmistä ajanjaksoista. Hippisukupolven rakkauden kesänä maailmalla kuohui. Kaliforniassa luotiin malli nuoren kukkaissukupolven uudelle elämäntavalle, johon kuuluivat pilvenpoltto ja vapaa rakkaus sekä entisen 50-lukulaisen yhtenäiskulttuurin vastustus.

Pariisissa oli opiskelijamellakat, ja Vietnamin sotaa vastustettiin ympäri maailmaa. Naisasialiike alkoi saada jalansijaa vähitellen.

Maailmanmelskeiden aallot löivät myös kaukaiseen pohjoiseen. Mutta perinteet pysyivät myös tiukassa, eikä radikaaleja nuoria katsottu hyvällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalainen minisarja Systrar – kesä 1968 (2018) vie ajatukset Mad Men -tunnelmiin. Savukkeet palavat sisätiloissa, lankapuhelimet pirisevät. Naisten kuuluisi olla nättejä, siveitä ja kuuliaisia, niin kotona kuin työelämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaksi maailmaa kohtaa Ystadissa

Ruotsissakin eletään murroskautta. Osa nuorista naisista kellohameissaan haaveilee perinteiseen tapaan avioliitosta ja kotirouvan elämästä, kun toisaalla hippityylin omaksuneet nuoret unelmoivat solidaarisesta maailmanjärjestyksestä.

Nämä kaksi maailmaa kohtaavat kartanossa Ystadissa. Tukholmassa boheemissa kommuunissa asuva Karin Ström (Mikaela Knapp) on valmistunut toimittajaksi. Hän etsii kuumeisesti työpaikkaa lehtimaailmassa, jossa voisi kirjoittaa ravisuttavia juttuja maailman epäoikeudenmukaisuuksista. Viimeinen asia, mitä Karin haluaa, on juuttua perinteiseen naisen rooliin.

Mutta lehtien toimitukset ovat lehtimiesten maailmoja, joissa ukot määräävät kaapin paikan. Karinin juttuideoista ei innostu kukaan, eikä työpaikkaa löydy.

Kunnes Karinin äiti puuttuu peliin salaa tyttäreltään. Hän järjestää tälle työpaikan Ystadista. Lehden omistaja on Karinin yksinhuoltajaäidille palveluksen velkaa. Taustalla on suuri salaisuus.

Niin Karin jättää tukholmalaisen taiteilijakollektiivin ja lähtee Ystadiin, jonne seuraa myös taiteilijaystävätär Lottie (Maja Rung). Tukholmaan jää Karinin ihastus Janne (Hannes Fohlin), yläluokkaisen suvun radikaali vesa, joka suunnittelee lähtöä Vietnamiin kirjoittaakseen sodan kammottavuudesta.

Lottie ja Karin saavat asua Ystadin paikallislehden ja kaupungin hotellin omistajan kartanossa vuokralla. Siellä he tapaavat kartanon tyttären Ingelan (Anna Åström), joka suunnittelee häitään.

Ingela kruunataan Miss Ystadiksi, ja kukas häntä haastattelee paikallislehteen: Karin tietenkin. Karin tenttaa Ingelalta tämän poliittisia ajatuksia ja saa nuoren missin hämilleen. Samalla jonkinlaiset epäilyksen idut on istutettu Ingelan mieleen.

Lotti (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström). Kuva: SVT/Ulrika Malm
Lotti (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström). Kuva: SVT/Ulrika Malm

Miten kuuma kesä 1968 tulee muuttamaan näiden nuorten elämää? Entä alkavatko Ystadin kotirouvatkin kapinaan, kun uudet tuulet puhaltavat?

Naisvetoinen tekijätiimi

Kuohuvaan nuorison poliittisen liikehdinnän ja rakkauden kesään sijoittuva sarja on lavastettu ja puvustettu tarkasti, jolloin ajankuva alkaa hengittää.

Kuten naisasialiikettä käsittelevälle sarjalle sopii, sen tekijätiimi on naisvetoinen. Sarjan on ohjannut Kristina Humle. Sen on käsikirjoittanut yhdessä ohjaajan kanssa Maria Bigert ja Maria Thulin.

Ruotsissa jouluna esitetty minisarja sai ristiriitaisen vastaanoton. Aftonbladet hehkutti sarjaa Aika on meidän -tyyppiseksi huipputapaukseksi, jonka ainoa vika on sen lyhyt kesto. Expressen sen sijaan moitti sarjaa lieväksi pettymykseksi.

Minisarjan tapahtumat etenevät verkkaisesti. Avausjakso olisi kaivannut enemmän nousuja ja laskuja, enemmän draamaa. Myös henkilöhahmot jäävät edustamiensa tyyppien vangeiksi, eivätkä vielä kehity kovin monitahoisiksi.

Mutta tunnelma ja ajantuulet ovat kohdillaan, joten kyseisen kesän eläneet saavat varmasti monia maukkaita nostalgiapaloja.

Minisarja esitetään putkeen peräkkäisinä päivinä keskiviikosta perjantaihin Teema & Fem -kanavalla.

Systrar – kesä 1968, Ke 20.3. Teema & Fem klo 20.00, Toinen ja kolmas osa to 21.3. & pe 22.3. Teema & Fem klo 20.00

70-luvun nuori nainen

Ihan mahtava sarja ja ajankohtainen (liian lyhyt vain). Siinä nähdään naisten solidaarisuutta, joka on tärkeä tekijä tasa-arvon saavuttamisessa. Viimeisten 20 vuoden aikana ollaan menty taaksepäin naisten tasa-arvoasiassa. Metoo toivottavasti jatkaa asian esilläoloa, sillä se on elintärkeää ja tämän kaltaiset sarjat, joita pitää saada lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla