Rendel-supersankaritarinassa kiinnostavimmiksi nousevat pahikset.

IS TV-LEHTI: Väkevän karhea supersankaritaru Rendel tykittää kotimaista toimintaelokuvaa suuntaan, jossa jykeviä visioita ja edes pulp-henkistä väkivaltaa ei enää tarvitse pyydellä anteeksi.

Jesse Haajan ohjaama seikkailu ei ole täysin eheä, mutta siinä on paljon henkeäsalpaavia hetkiä. Rendel edustaa samanlaista tekemisen tapaa kuin Timo Vuorensolan luotsaama Iron Sky -maailma: kun unelmoidaan isosti, mahdotonkin muuttuu mahdolliseksi, vaikka käytössä olisivat vain rajalliset resurssit.

Kuvaaja Tero Saikkonen, lavastaja Esa Naukkarinen ja heidän kanssaan työskennelleet ovat päässeet lähelle uusien Batman-elokuvien ja Sin City -sarjan sysimustaa maailmaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pekka Lehtosaaren, Miika J. Norvannon ja Timo Puustisen käsikirjoituksen osalta vielä täsmällisemmäksi lähdeteokseksi käy Sam Raimin Darkman (1990), jossa Liam Neeson näytteli naamioita käyttävää ja kivulle immuunia sankaria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rendelissä toiminta on Darkmaniakin tummasävyisempää. Kasvonsa ja sielunsa mustannut hahmo nuijii roistoja raa’alla voimalla ja ällistyttävällä tarkkuudella – ja täysin ilman tunnontuskia. Haaja versioi perustilannetta niin varmalla otteella, että se lähes riittää.

Ei aukea, mitä naamarin takana, sankarin mielessä tapahtuu.

Rendel kertoo kuitenkin vain sankarinsa syntytarinan – sen, mikä Hollywoodin supersankariseikkailuissa käydään yleensä läpi ensimmäisen tunnin aikana. Sen jälkeen olisi varsinaisen kertomuksen aika, mutta sitä pitänee odottaa mahdolliseen jatko-osaan.

Toiminnan motiivina on jokin henkilökohtainen kosto kyseenalaisia lääkekokeita tekevälle Vala-yritykselle. Kris Gummeruksen näyttelemän Rendelin taustat juoni tarjoilee vasta vähitellen.

Takaumarakenne on muikea, mutta sen seurauksena elokuvassa päädytään katsomaan koko ajan taaksepäin. Ei siis aukea, mitä naamarin takana, sankarin mielessä, tapahtuu tarinan nykyhetkessä.

Kiinnostavammiksi kasvavatkin vastustajat. Rami Rusinen ja Renne Korppila tekevät Vala-järjestön tärkeimmistä käskyläisistä riemastuttavat kärjistykset, edellinen räjähtävänä kuumakallena, jälkimmäinen viileänä lihasnyrkkinä. Matti Onnismaa väläyttelee kivenkovaa puoltaan ansiokkaasti, kuin muunnelmana Lunastuksen (2016) vastaavasta roolista.

Pohjana on Tuomas Kantelisen jylhä musiikkimatto, joka naulaa synkkyyden ylevästi yhteen.

Rendel, perjantaina 1.11. klo 21.00 TV5:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla