Jos et vielä ole katsonut Narcosia, nyt on aika. Ja jos olet katsonut, uusintakierros laatuviihdettä tuskin on pahitteeksi.

IS TV-LEHTI: Perinteisen television katsojat saivat ilouutisen, sillä Nelonen alkaa näyttää Netflixin erinomaista sarjaa Narcosia. Sen kutsuminen rikossarjaksi olisi lähestulkoon rikos itse sarjaa kohtaan, sillä Narcos on paljon enemmän kuin joukko kovaksi keitettyjä kyttiä jahtaamassa nenä valkoisena pakenevia pahiksia.

Narcos on osa yhä yleistyvää amerikkalaista tv-genreä, jossa pyritään tuomaan lähihistorian merkkitapahtumia eloon elokuvien sijaan sarjamuodossa. Formaatti on ollut jymymenestys.

The People v. O.J. Simpson: American Crime Story on yksi tunnetuimmista, mutta yhtä lailla Narcos, The Crown tai Unsolved ovat loistosarjoja ja kaikki katsomisen väärtejä, jos lähihistoria kiinnostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten O.J.-sarja, myös Narcos pyrkii seuraamaan tapahtumia todenmukaisesti. Aivan täyteen tarkkuuteen ei luonnollisesti kannatakaan odottaa sarjan pääsevän. Silti Narcos onnistuu tärkeimmässä – eli kuvaamaan Pablo Escobarin huumekartellin synnyn ja ennen kaikkea sen, millaiset mittasuhteet operaatio sai, miten vaikutusvaltainen verkosto häntä suojeli ja miten häikäilemättömästi Escobar oli valmis suojellakseen omaansa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja kaiken aikaa hänestä kehittyi kansansankari. 

Wagner Moura onnistuu Escobarina

Narcos vastaa yllättävän hyvin kysymyksiin siitä, miten tällainen operaatio on ollut mahdollinen, vaikka vastassa on ollut kokonaisten valtioiden mahti. Jossain vaiheessa sarjan edetessä havahtuu siihen, että nämä asiat tapahtuivat oikeasti ja tapahtuvat edelleen.

Näyttelijä Wagner Moura Escobarina on myös näkemisen arvoinen. Tasapainoilu älykkään rikollisen ja verenhimoisen kostajan välillä ei ole helppoa, mutta eritoten sarjan ykköskaudella hän onnistuu siinä erinomaisesti.

Sarjasta tulee Kolumbian ja koko maailman kokaiinihistoriikki.

Mitä pidemmälle kaudet etenevät, sen enemmän sarjasta tulee Kolumbian ja liki koko maailman kokaiinihistoriikki. 

Yksi asia, jossa moni sarja epäonnistuu, on järkevän maailmankuvan luominen. Hyvän ja pahan mustavalkoisuus sopii Ihmemies MacGyveriin tai C.S.I.-tv-sarjaan, mutta Narcosin tekijöiden on pitänyt osata kuvata sitä maailmaa, joka mahdollistaa escobarien ja Calin kartellien tapaisten mammuttien synnyn.

Niidenkin takaa löytyy lopulta ihmisiä. Eikä jokainen viranomainen ole pelkästään hyvää hyvyyttään pahuutta vastaan taisteleva urho.

Narcos, keskiviikkona 8.1. klo 22.00 Nelosella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla