Netflixin Queer Eye eli Sillä silmällä palaa kolmannen kauden jaksoin. Mukana ovat ihanat Karamo Brown, Bobby Berk, Tan France, Antoni Porowski ja Jonathan Van Ness. Kuvat: Netflix.
Netflixin Queer Eye eli Sillä silmällä palaa kolmannen kauden jaksoin. Mukana ovat ihanat Karamo Brown, Bobby Berk, Tan France, Antoni Porowski ja Jonathan Van Ness. Kuvat: Netflix.

Netflixin henkiin herättämä Queer Eye eli Sillä Silmällä -sarja on syystäkin valtava menestys. Listasimme 8 asiaa, jotka opimme sarjan viisikolta kahdella ensimmäisellä kaudella.

Jos Stranger Things on Netflixin omista sarjoista jännittävin, on Queer Eye eli Sillä silmällä taatusti niistä hyväntuulisin ja koskettavin. 

Sarja nousi huippusuosioon pian ilmestyttyään. Sana kiiri ihmiseltä toiselle: olethan jo katsonut, sinun on pakko katsoa! Esimerkiksi The Guardian -lehti kirjoitti, että sarja on koko vuoden paras ja tärkein televisio-ohjelma pitkiin aikoihin. Se voitti viime vuonna kolme Emmy-patsasta, muun muassa parhaasta käsikirjoitetusta tositv-ohjelmasta.

Queer Eye perustuu vuosien 2003–2007 samannimiseen tosi-tv-sarjaan, joka tunnettiin Suomessa nimellä Sillä Silmällä. Alkuperäissarjassa viisi homomiestä eli ”Fab 5” auttoivat hukassa olevia heteromiehiä ja loihtivat heille uuden tyylin, asunnon ja opettivat samalla, miten kulttuuritietämyksellä voi hurmata naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viisitoista vuotta myöhemmin takaisin tuotu sarja olisi voinut olla pettymys, itseään toistava ja väsynyt. Moni epäili, toimisiko konsepti enää vuonna 2018. Mutta voi että, miten hyvin se toimiikaan!

Hienoin muutos on se, että miehet vierailevat sarjassa Amerikan etelävaltioissa asuvien luona. Alkuperäisviisikko kyläili New Yorkissa asuvien kotona, mikä olisi tylsää nykyaikana. Kun viisi homomiestä vierailee konservatiivien keskuudessa ja Trumpin kannattajien kodeissa, saadaan aikaiseksi kiinnostavia ja koskettavia tilanteita.

Siinä missä edellinen Sillä silmällä keskittyi muodonmuutoksiin, osaa uusi versio tarttua syvällisempiinkin aiheisiin. Miesviisikko hoitaa  muutettavan tyylin ja kodin, mutta käyttää vähintään yhtä paljon aikaa keskustelemiseen ja ihmisen ongelmien ratkaisemiseen. Uusitun sarjan slogan onkin "Enemmän kuin muodonmuutos". 

Ihanaa on myös se, että uudessa sarjassa kohteina on heteromiesten lisäksi myös homomies, transmies ja nainen. Uudella, kolmannella kaudella nähdään lisää naisia. 

Sillä silmällä -sarjan toisella kaudella miehet vierailivat ensimmäistä kertaa naisen luona.
Sillä silmällä -sarjan toisella kaudella miehet vierailivat ensimmäistä kertaa naisen luona.

Listasimme 8 asiaa, jotka sarjan ensimmäisestä kahdesta kaudesta voi oppia:

1. Rumaa ei ole olemassakaan.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa tavataan partasuinen 57-vuotias Tom, joka on luovuttanut itsestään huolehtimisen suhteen. ”Rumaa ei voi korjata”, mies hokee kerta toisensa jälkeen. Katsojan sydämeen sattuu, mutta viisikko saa Tomin uskomaan, että itseluottamus ja sisäinen hyvä olo tekevät kauniin ihan jokaisesta. Parran siistimisestä ja istuvista vaatteista ei tietenkään ole haittaa.

On liikuttavaa nähdä, miten melkein kuusikymppisen miehen itseluottamus nousee kohisten, kun hän pääsee parturiin, saa pari pukeutumisvinkkiä ja huomaakin näyttävänsä hyvältä.

2. Itsestä huolehtiminen on rakkaudenosoitus.

Sarjassa tavatut heteromiehet – ja naiset – ovat usein laiskoja huolehtimaan ihonhoidosta ja hiuksistaan. Fab 5 opettaa, että kivojen vaatteiden käyttäminen, ihon kosteutus ja parturissa käynti ovat kunnianosoitus kumppania kohtaan. Vaikka puoliso rakastaa ehdoitta, on mukavaa näyttää mahdollisimman hyvältä hänen silmissään. 

Jonathan Van Ness kertoo, miksi silmämaskia kannattaa käyttää.
Jonathan Van Ness kertoo, miksi silmämaskia kannattaa käyttää.

3. Suihkauta, odota, kävele pois.

Sarjan kauneusvastaava Jonathan Van Ness toistaa alkuperäissarjan versiotaan ja opettaa, miten hajuvettä suihkautetaan sopivasti. Suihkauta ilmaan, odota hetki, kävele tuoksupilven läpi. Tai kuten Jonathan sanoo: spray, delay, walk away.

4. Miehiä pitää kehua.

On hämmästyttävän koskettavaa nähdä, miten sarjan heteromiehet punastuvat ja liikuttuvat, kun heitä kehutaan. Naiset kehuvat kilvan toisiaan, mutta miesten keskuudessa toisen hyväksyvä huomioiminen on harvinaisempaa. Sarja opettaa, miten vähäisetkin kehut voivat antaa lisää itseluottamusta.

5. Muoti ja tyyli ovat eri asia.

Tyylivastaava Tan France kertoo, ettei hän ammatistaan huolimatta välitä muodista vähääkään. Muoti pysyy trendikkäänä vain hetken. Tanin mukaan tyylikkyys tarkoittaa sitä, että pukeutuu vaatteisiin, jotka tekevät olon itsevarmaksi ja sopivat omalle vartalolle.

Tan France rohkaisee miehiä pukeutumaan rohkeammin.
Tan France rohkaisee miehiä pukeutumaan rohkeammin.

6. Haavoittuvaisuus ei ole heikkoutta.

Kulttuurista vastaava Karamo Brown on kuin sarjan psykologi, joka auttaa miehiä pääsemään käsiksi tunteisiinsa. Sarjassa tavatut heteromiehet ovat usein melko konservatiivisia ja karskeja, eivätkä näytä tunteitaan. Karamo kannustaa heitä avoimuuteen: 

– Miesten täytyy ymmärtää, ettei herkkyyden ja haavoittuvaisuuden näyttäminen ole merkki heikkoudesta, vaan vahvuudesta. Se kertoo siitä, että tunnet itsesi, mikä on seksikästä niin kaikkien mielestä.

7. Ennakkoluuloja murretaan positiivisen kautta.

Homoihin suhtautuminen on muuttunut huomattavasti alkuperäissarjan ajoista. Ennakkoluulot tulevat silti tutuiksi konservatiivisilla alueilla liikkuville Queer Eyen miehille. Sarjan ensimmäisen jakson heteromies Tom kysyy sisustusvastaava Bobby Berkiltä, onko hän ”mies vai nainen avioliitossaan”. Bobby ja Jonathan eivät tuomitse kysymystä, vaan selittävät kärsivällisesti, miksi miehen ajatus on loukkaava. He tietävät, että nöyryyttämisellä ei paranneta asenteita.

Yhdessä Sillä silmällä -jaksossa piristetään kokonaisen paloaseman arkea.
Yhdessä Sillä silmällä -jaksossa piristetään kokonaisen paloaseman arkea.

8. Ole aina oma itsesi.

Yksi sarjan kohteista on homomies AJ, joka ei ole tullut kaapista perheelleen. Hän välttää kirkkaan värisiä vaatteita ja pyrkii olemaan mahdollisimman maskuliininen. Tyylivastaava Tan muistuttaa, että tärkeintä on se, että on itse tyytyväinen. Muiden mielipiteiden ei saa antaa vaikuttaa elämään liikaa. Toisaalta sarjan ruokavastaava Antoni Podowski kertoo tunteneensa, että hänen oli pakko pukeutua kirkkaisiin vaatteisiin ja lyhyisiin shortseihin tultuaan kaapista.

– Sitten ymmärsin, ettei se ollut minua varten, hän toteaa.

Opetus: ole aina oma itsesi.

Queer Eye jatkuu Netflixissä 15.3.

Sisältö jatkuu mainoksen alla