Netflixin hittisarja pohtii, kuinka paljon katsoja voi antaa anteeksi sosiopaattiselle murhaajalle vain siksi, että tämä on komea. 

Yksi Netflixin tämän hetken puhutuimmista sarjoista on psykologinen trilleri You. Vuonna 2014 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan perustuva sarja kertoo newyorkilaisesta kirjakaupan pitäjästä Joe Goldbergista, joka rakastuu Beck-nimiseen asiakkaaseensa, nuoreen naiseen.

Hetken ajan Joe vaikuttaa varsin hurmaavalta: hän on fiksu, hauska ja ajattelevainen, melkoisen komeakin.

Hyvin pian katsojalle paljastuu, että Joe on sosiopaatti. Mies varastaa Beckin puhelimen ja kehittää tästä pakkomielteen. Hän alkaa seurata naista, stalkkaa tätä ja tämän ystäviä – ja lopulta syyllistyy murhaan jos toiseenkin. Joen mielestä teot ovat oikeutettuja, sillä hän tekee ne rakkauden vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen karmivan sarjasta tekee se, että Joe toimii itse sen kertojana. Katsoja ikään kuin kuulee jatkuvasti Joen ajatukset. Kerrontatapa tekee sarjasta psykologisesti kiinnostavan, sillä yleensä tarinoiden päähenkilö on luotettava ja hyväntahtoinen. You leikittelee tämän ajatuksen kanssa: kun katsoja kuulee Joen ajatukset, hänelle avautuu pikku hiljaa, kuinka häiriintynyt miehen mielenmaisema oikein on. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Joe ei oikein osaa ottaa ihmiselämää vakavasti, ja hänen puolustusmekanisminsa on murhaaminen. Hän on eläinlääkäri, ja me kaikki olemme eläimiä. Omassa päässään hän on humanitaarinen, on hahmon luonut kirjailija Caroline Kepnes sanonut

Murhaamisesta ja stalkkaamisesta huolimatta Joe on saanut valtavasti faneja. Yousta on ilmestynyt kaksi kautta, ja jo ensimmäisen kauden aikana amerikkalaismedioissa kiinnitettiin huomiota kummalliseen ilmiöön: hätkähdyttävän moni naiskatsoja tuntuu rakastuneen kyseenalaiseen päähenkilöön. Joeta kuvaillaan sosiaalisessa mediassa ”kuumaksi”, ”romanttiseksi” ja ”väärin ymmärretyksi”.

”Haluan, että joku mies rakastuu minuun kuten Joe Goldberg rakastui Beckiin Netflixin You-sarjassa”, kirjoitti eräs fani.

”Murhaaminen, kidnappaus, väijyminen ja pettäminen sikseen, minusta tuntuu, että Joe on sisimmässään hyvä ihminen”, twiittasi toinen.

Lukuisat twiitit ovat saaneet myös Joeta näyttelevän Penn Badgleyn huomion. Badgley on ottanut haastatteluissa varsin selväsanaisesti kantaa Joen ihailuun ja muistuttanut fanejaan useamman kerran siitä, että Joeta ei kuulu ihailla.

”Sanoin tämän jo, mutta Penn Badgley särkee sydämeni jälleen Joen roolissa. Mikä hänessä oikein on?” kysyy fani.

”A: Hän on murhaaja”, Badgley twiittasi takaisin. 

”Penn Badgley, kidnappaa minut pliis", twiittasi tämä fani.

”Ei kiitos”, mies vastasi.

Vastakkaisia näkemyksiäkin onneksi löytyy. Eräs sarjaa katsonut twiittasi: ”Penn Badgleyn You-hahmon romantisoijien määrä pelottaa minua.” 

”Samoin. Se on kaikki motivaatio, mitä tarvitsen kakkoskauteen, Badgley vastasi. 

Joen ihailijat eivät ole pelkästään naiiveja teinejä. Youn toista kautta katsoessani minä, kolmekymppisyyttä lähestyvä katsoja, huomasin toivovani, ettei Joe jäisi kiinni tekemistään murhista. Juttelin asiasta ystävieni kanssa ja pari heistä huomasi ajatelleensa samoin. 

Miksi niin moni katselee Joeta ruusunpunaisten lasien läpi? Asian tiivistää sarjan toisella kaudella nähty kohtaus:

”Olen pahoillani jos vaikutan ällöttävältä”, Joe sanoo naiselle jota tuijotti juuri kaupan toiselta puolelta.

”Et, tai ehkä vaikuttaisit, jos näyttäisit ällöttävältä”, sanoo nainen. 

Flirttaileva vuoropuhelu kiteyttää ajatuksen siitä, että komea mies on luonnostaan luotettava. 

Ilmiöllä on nimikin: sädekehävaikutus tai haloefekti. Se on kognitiivinen vinouma, jossa ihmiseen liittyy jokin huomiota herättävä myönteinen ominaisuus, minkä vuoksi häneen liitetään muitakin positiivisia piirteitä. Jos joku antaa itsestään hyvän ensivaikutelman tai on todella komea, häntä pidetään luontaisesti muutenkin hyvänä tyyppinä. 

Murhanhimoisen rikollisen ihannointi ei tietenkään ole uusi ilmiö. Tosielämän tappajat saavat usein naisfaneilta kirjeitä vankiloihin. Tiedetään myös, että Ted Bundyn kaltaiset sarjamurhaajat ovat onnistuneet teoissaan, koska he vaikuttivat päällisin puolin hurmaavilta. Bundy murhasi useita naisia Yhdysvalloissa 1970-luvulla. Bundy-dokumenteissa kerrotaan, että naiset tulivat katsomaan häntä oikeudenkäynteihin ja yrittivät antaa hänelle rakkauskirjeitä.

Youn tekijätiimiin kuuluva Sera Gamble on pohtinut Cosmopolitanille, että Joen fanittaminen kertoo siitä, että vainoamista ja stalkkerimaista käytöstä pidetään joskus yhteiskunnassa hyväksyttävänä, jopa herttaisena. Moni romanttinen komedia perustuu juuri tähän ajatukseen: mies piirittää ja taivuttelee naishahmoa, kunnes saa tämän rakastumaan itseensä. 

– Kun päälle lisää kevyttä popmusiikkia, käytös vaikuttaa vähemmän pelottavalta. You oli tilaisuus pohtia tätä. Jos vaihdamme musiikin piinaavaksi trillerimusiikiksi, pystymmekö näkemään, että Joen teot ovat hirveitä? Kuinka pitkälle hän menee? Kuinka paljon voimme antaa anteeksi? 

Joen näyttelijä Penn Badgley on todennut Vicen haastattelussa, että Joen fanittaminen on ”ongelmallista ja huolestuttavaa”, mutta myös tärkeä osa sarjaa. 

– Uskon, että sarja auttaa ihmisiä oivaltamaan, että meillä on rakkaudesta ja parisuhteista outoja ja vääristyneitä ideoita, jotka kertovat oikeasti himosta ja omistamisen halusta eivätkä aidosta rakkaudesta. 

Entertainment Tonightin haastattelussa Badgley totesi, että sarjan luojat haluavat ottaa täyden vastuun siitä, että Joesta pidetään niin kovasti.

– Minusta on inspiroivaa, että tasa-arvon ja naisten voimaantumisen aikana voimme myös hurmaantua Joen kaltaisesta hahmosta. Joen ihailu kertoo siitä, että meillä on vielä paljon työtä tehtävänä. 

Badgley on myös huomauttanut, että Youn mieskatsojat ovat usein naisia järkyttyneempiä sarjan tapahtumista. Hän uskoo asian johtuvan siitä, että naiskatsojat ymmärtävät, mitä Joe edustaa, eivätkä siksi ylläty.

– Joe on naisille kuin painajainen, jonka he ovat kokeneet moneen kertaan, kun miehet taas ajattelevat, että ”tämä ei ole todellista".

Samalla näyttelijä tuli lausahtaneeksi jotain olennaista: 

– Jos kukaan muu kuin nuori, valkoihoinen ja komea mies käyttäytyisi Joen lailla, kukaan ei puolustaisi häntä. 

Naulan kantaan.

Jos Joen hahmoon olisi liitetty mitä tahansa epämiellyttävänä yleisesti pidettyjä ulkoisia piirteitä, hänellä tuskin olisi faneja. Joen romantisointi paljastaa karun totuuden siitä, miten paljon olemme valmiita antamaan anteeksi hurmaavalle, komealle nuorelle miehelle, oli tämä sitten miten sosiopaatti tai murhanhimoinen tahansa. 

Vierailija

Subjektiiviset mieltymykset unohtaen, yleisesti ottaen Penn Badgley on komeaksi tai ainakin kivan näköiseksi luokiteltava mies. Loistava valinta rooliin, koska ulkonäössä on kuitenkin kaikki niillä rajoilla että luisuu friikin (joka hän on) puolelle. Liikaa tukkaa päälaella, imeliä katseita, kroppa ja elekieli varsinkin sänkykohtauksissa luihun näköinen. Kertakaikkiaan hyvä casting.

Mutta asiaan. Hyvä artikkeli. Aivan naulankantaan. Katsojien reaktiot päähenkilöön kertovat juurikin eri ikäisten ja eri sukupuolta olevien ihmisten valtavasta erosta käsittää ihmissuhteita ja siitä mikä on toivottavaa tai eitoivottavaa, normaalia tai epänormaalia, kiihottavaa tai eikiihottavaa jne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla