Kuvat
Yle, Sanoma-arkisto
Ei heilläkään ollut helppoa, mutta heitä on niin helppoa katsella!
Ei heilläkään ollut helppoa, mutta heitä on niin helppoa katsella!

Mitä me halutaan? Hyvän mielen tv-sarjoja! Milloin me halutaan niitä? Nyt! Synkän pahaenteisinä aikoina tarvitaan viihdettä, jota katsoessa ei tule paha mieli.

Kun on jotenkuten selvinnyt työpäivästä, käynyt kaupassa, tehnyt ruokaa, saanut keittiön siistihköön kuntoon ja istahtaa sohvalle rentoutumaan, mitä telkkarista tai suoratoistopalveluista tulee? Kauheuksia!

Valittavana on murhia, sarjamurhia, lähitulevaisuuttasäteilyvammoja, zombiapokalypsi, pelottavia dystopioita ja silkkaa hirveyttä. Melkein vähemmän ahdistaa, kun katsoo uutisia. Ehkä tosielämä ei ole vielä tarpeeksi pelottavaa, jotta viihdeteollisuus ymmärtäisi tarjota todellisuuspakoa.

Sellaista kuitenkin tarvittaisiin: hyvän mielen ohjelmia, joissa päähenkilöt ovat rakastettavia, lapsia ei kuole, nuoria naisia ei löydy paloiteltuna kellareista, juonenkäänteet sisältävät sopivasti kommelluksia ja kokonaisfiilis pysyy turvallisena. Eli siis tällaisia:

1. Nokkelat, nätit ihmiset pikkukaupungissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stars Hollow’n pikkukaupungissa ei todellakaan tapahdu mitään pahaa. Gilmoren tytöissä arjen pieniä ongelmia ratkotaan sanailun lomassa. Kukaan ei ole liian ärsyttävä, paitsi kaikki ovat tavallaan liian nokkelia ja kivoja. He puhuvat hyvin nopeasti.

Jos jossain on lämmin tunnelma niin tässä sarjassa, joka on tietenkin jo vintagea: se alkoi vuonna 2000. Ei kai kukaan enää nykyään näin valoisasti tunnelmoisi!

Gilmoren tytöt, Netflix

2. Aussien Sinkkuelämä

Mutta on sitä tuoreempaakin. Tämän australialaisen minisarjan voi hotkaista vaikka kerralla, sillä jaksot kestävät vain kahdeksan minuuttia. Claire eroaa pitkästä suhteesta ja aloittaa deittailun. Seuraa sympaattista sekoilua ja runsasta viininjuontia.

Hauska ja luontevasti näytelty sarja perustuu pääosaa esittävän Grace Rouvrayn blogiin. 

600 Bottles of Wine, Yle Areena

3. Brexit-ajan eskapismia

”Rakastettu brittiepookki”, sanoo YLE, ja sitähän se. Kyllä Downton Abbeyssakin kuolee ihmisiä, ja yhteiskunnalliset epäkohdat ovat räikeitä. Mutta mikään ei silti ahdista katsojaa.

Todellisuuspako on ehkä parhaimmillaan juuri tässä sekä kaikissa niissä kymmenissä Jane Austen -filmatisoinneissa, joita 90-luvun lopulla ja 2000-luvulla tehtailtiin.

Downton Abbey, Yle (ja Areena)

4. Vielä jaksaa vai jaksaako?

Voi ei. Tähänkö taas on tultu? Saako Frendeistä ylipäänsä vielä tykätä? Siinä naureskellaan ylipainolle ja ollaan homofoobisia, koska sellaista se kai 90-luvulla oli. Mutta huumorin rytmitys on kohdallaan, ja ystävysten kohellus jaksaa aina vain lämmittää ja naurattaa.

Jos ei enää pysty, ainahan on Frasier ja Sinkkuelämää!

Frendit, Netflix

5. Moderni perhe

Kuva: Ava
Kuva: Ava

No hei, tästä ei tule paha mieli! Myötähäpeää tosin saa hetkittäin kokea. Sarjassa kaikki henkilöt ovat omalla tavallaan hurmaavia. Stereotypioita käsitellään, vähän jopa ajattelemisen aihetta annetaan välillä. Naurattaa lämminhenkisesti!

Moderni perhe, Netflix

Kaipaamme myös:

Sohvanvaltaajat (The Royle Family)

Tästä sarjasta on jo aikaa, mutta Roylen perheen jäsenten telkkarin katsominen on jäänyt mieleen. Ohjelman tylsyys ja tavallisuus hyvällä brittihuumorilla höystettynä tehoaa.

Lovejoy

Lovejoyn pitäisi tulla joka kesä uusintana jostain. Kaikki on kohdallaan 80- ja 90-luvuilla tehdyssä sarjassa, jonka pääosassa on harmaan talouden laitamilla yrittelevä antiikkidiileri. Ei ällön lälly kuten joku Sydämen asialla, vaan myös terävä ja kompleksinen. Huhun mukaan uusia jaksoja saattaisi olla tulossa!

Miranda

Todella vanhanaikainen komediasarja, mutta sairaan hyvä. Nolojen tilanteiden Miranda on mainio Miranda Kerr. Juonenkäänteet ovat sitä tasoa, että Mirandan housut jäävät työpaikkahaastatteluun mennessä hissin oven väliin ja riipiytyvät pois. Jostain syystä sellainen naurattaa. Onneksi Youtubesta löytyy se kohtaus, jossa Miranda tössii disko-karaoken finaalin.

Vierailija

Käyttäjä971 kirjoitti:
Ylen olisi hyvä uusia henkilöstö joka tilaa esitettävät sarjat ja elokuvat, täyttä soopaa. Haluaisin nähdä katsojamäärät miten paljon niitä katsellaan. Verovaroin pyörivä yhtiö on ohjelmatasoltaan heikoin lenkki. 

Höpö, höpö.
Mainoskanavilta tulee pelkkää soopaa, typerää mukatositeeveetä, tyhmiä ”kilpailuita” jne.
Muutamaa sisustusohjelmassa seuraan, mutta vain tallennettuna, jotta saan ohitettua mainokset.

BrittisarjatOnParhautta

Pokka pitää, Hakekaa kätilö, Rakkautta ja rimakauhua, Huonosti käyttäytyvät miehet, Todella upeeta, Miranda, Kahden kerroksen väkeä, Oi ihana toukokuu, Kyllä Jeeves hoitaa, Maanalainen armeija, Mr Bean, Emmerdale, Näkemiin vaan muru, Downton Abbey, Poirot & Miss Marple-sarjat, Benny Hill, Sydämen asialla, Etsivätoimisto Shakespeare & Hathaway, ja kaikki etsiväsarjat tietenkin myös, mitä Britit tekee, ei ne todellakaan ole kovin ahdistavia kun ne on tehty niin tyylikkäästi eikä suolenpätkillä mässäillen  (Uusi Sherlock aivan paras tästä kategoriasta, mutta myös Morse ja Nuori Morse, Lewis, jne jne)...

Sisältö jatkuu mainoksen alla