Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa -dokumentissa tutustutaan Pietarin valeuutiskoneiston toimintaan. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa -dokumentissa tutustutaan Pietarin valeuutiskoneiston toimintaan. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Venäjältä tehtaillaan järjestelmällisesti valeuutisia ja väärää tietoa erityisesti Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Illan dokumentissa nuoret tutkivat toimittajat selvittävät asiaa soluttautumalla trollitehtaisiin.

IS TV-LEHTI: Dokumentissa Venäjän trollitehtaassa (Factory of Lies, 2018) tarkastellaan paitsi Venäjän trollitehtaiden toimintaa myös laajemmin sitä, miten valeuutisia Venäjällä tehdään ja miten propagandaa pyritään levittämään.

Esimerkkejä valeuutisista näytetään paljon: kenties räikeimmät liittyvät Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin ja MH17-lennon alasampumiseen vuonna 2014.

Keskiössä ovat toimittajat kuten Andrei Soshnikov, joka pyrkii paljastamaan valeuutisia omien tutkimustensa kautta. Soshnikov muun muassa tutkii netissä kaikkien nähtävillä olevia valokuvia ja videoita ja niiden kautta tunnistaa valeuutisissa esiintyviä paikkoja ja henkilöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaistoimittaja Jessikka Aro kertoo trollien käynnistämästä vihakampanjasta häntä kohtaan. Ääneen pääsevät myös trollitehtaan entiset työntekijät, jotka kertovat valeuutisten tehtailusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokumentti avaa hyvin sitä, miten trollitehdas käytännössä toimii. Hyvin valitut esimerkit tuovat esiin erilaisia piirteitä. Ohjelma saa myös huolestumaan siitä, kuinka helppoa ihmisten ohjaaminen vaikuttaa olevan.

Toisaalta dokumentti nostattaa runsaasti lisäkysymyksiä. Kaipaamaan jää syvempää katsausta siihen, mikä yhteys trollitehtailla on Venäjän hallintoon. Avoimeksi jää, kuka loppujen lopuksi ohjelmassa esiteltyä Pietarin trollitehdasta pyörittää. Myös trollitehtaan työntekijöiden soisi kertovan enemmän siitä, minkä takia he työhön ryhtyivät ja miksi he päättivät lopettaa.

Pieniä puutteita lukuun ottamatta ohjelma on kelpo katsaus ajankohtaiseen aiheeseen.

Ulkolinja: Venäjän trollitehtaassa, TV1 kello 22.00

Vierailija

Sekin on ihmisten ohjailemista, että on yleisiä totuuksia joita ei saa kyseenalaistaa, tai että on tabuja, joista ei voi puhua.

Yksi tällainen on massamedian ja länsimaisen ajattelun tapa nähdä kaikki paha venäjässä, kun samaan aikaan usa :n sotilaakoneisto ja hyökkäys budjetti on vailla vertaansa, samoin kuin varmasti siihen liittyvä trollitehtailu ja valeuutistehtailu.

Median tavoitteena on nostaa myyntiä ja sitä saa kertomalla jonkun mekosta, jolla on arvonimi koska esi-isät tappoivat ja varastivat tarpeeksi heikommilta, aikoinaan, ja samalla usa:n ihmisoikeusrikokset, usa:n pommit, ja Suomen veljeily usa:n kanssa, hallituksen laittomat lakiyritykset ja näppäimistön joka opettaa meitä kirjoittamaan englantia ja erottaa yhdyssanat, on helppo unohtaa, nälkäiset ja pommitettu ihmiset, joita usa luo kiihtyvällä tahdilla ja loi jo Obaman aikana ja on aina luonut.

Sinne muutti pahimmat junttipunaniskat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla