Kuvat
Ylen kuvapalvelu
Pirjo Heikkilän esittämä Pirjo on nolojen tilanteiden nainen.
Pirjo Heikkilän esittämä Pirjo on nolojen tilanteiden nainen.

Pirjo on mukava ihminen, joka tahtoo muille hyvää, mutta täysin arkipäiväiset kohtaamiset saavat Pirjon kohdalla kuitenkin odottamattomia käänteitä ja katastrofaalisia lopputuloksia.

IS TV-LEHTI:

– Pirjoko mukava ihminen? Itsekäs ja röyhkeähän hän on!

Pirjo Heikkilän oman sketsisarjan uusi toinen kausi esitetään kesäkuun lopulla. Hulvaton sarja vie katsojan jälleen viiden minuutin minijaksoissaan syvälle häpeän ytimeen selittelemään tekemisiään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pirjo-hahmon on tarkoitus olla hyvä ja miellyttävä ihminen, mutta kun häntä syytetään jostakin, kumpuaa ilmoille valkoinen valhe ja selitys poikineen, Heikkilä kuvailee itsensä nimistä Pirjoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päähenkilöllä ja oikealla Pirjolla on paljon yhteistä – ainakin kokemukset, joita sarjassa käsitellään.

– Kirjoitamme sarjaa yhdessä Lauri Nurksen kanssa. Prosessi etenee niin, että istumme alas, vaihdamme kuulumiset ja jaamme kokemuksia tyylillä: mulle kävi tämä juttu, ajattele jos olisi siinä toiminut ja sanonut näin ja näin! Sen jälkeen kirjoitamme aiheesta kauhufantasian.

Yhteinen tekeminen on Heikkilän mukaan mutkatonta. Hän kehuu Nurksen taidokkuutta ohjaajana ja työtoverina.

– Kaikki muutkin aina kehuvat häntä. Laurin kanssa on ihana työskennellä. Hänen energisyytensä ja positiivisuutensa tarttuvat ja hän luottaa ihmisiin, osaa haastaa ja osaa olla tehokas. Voi apua, nyt taisi kehuminen jo mennä yli!

Juuri tällainen sketsi nähdään uudella kaudella, kun Pirjo tapaa idolinsa Anna Puun.

Kuten monissa Pirjo-sketseissä myös tässä Pirjo alkaa suurennella tilannetta päänsä sisällä. Kun hän huomaa kehuvansa idoliaan liikaa, alkaa sanojen pyörtäminen, ja lopulta ollaan suorastaan solvaamassa.

– Sarjassa taitaa olla aika tavalla suomalaisuutta mukana. Meillä lienee tapana ajatella paljon sitä, mitä muut meistä ja puheistamme ajattelevat. Tämä ohjelma ei varmasti toimisi kaikissa kulttuureissa.

Eikä se aina toimi suomalaisessakaan. Heikkilä kertoo kuulleensa kommentteja, joiden mukaan sarjan pienissä erheissä ei ole mitään hävettävää.

– Pirjo onkin siis osuva sarja lähinnä neuroottisille ihmisille!

Heikkilä on saanut myös palautetta, usein tutuiltaan, ettei sarjaa kyetä katsomaan myötähäpeän määrän vuoksi.

– Minusta on aina ollut hauskaa näytellä kiusallisia tilanteita. Se vapauttaa ja keventää hirveästi, tekee hyvää. Pirjon raja kulkee siinä, että kaikki sketsien aiheet todella ovat hyvin pieniä asioita. Esimerkiksi omasta parisuhde-elämästäni en ammentaisi muille noloja hetkiä.

Heikkilä kertoo pokan yleensä pitävän varsin hyvin. Eräs syksyllä nähtävä jakso oli pahin.

– Siinä istun kampaajan tuolissa, ja tulossa on aivan hirveä kampaus. Mukana oli improvisointia, ja silloin on vaikeinta olla repeämättä, kun ei tiedä, mitä on tulossa.

– Paitsi se hirveä kampaus tietenkin!

Pirjon 10 uutta jaksoa Yle Areenassa 28.6. alkaen ja TV2:ssa 30.6. klo 20.40– 21.35

Vierailija

Aivan erikoinen tempaus yleltä laittaa kirjautuneet ja kirjautumattomat eri kastiin. Kirjautuneena sai katsella kuukausia etukäteen tätä Pirjoa, vaikka ei maksaisi senttiäkään yleveroa, mutta jos ei ole kirjautunut ja maksaa täyden yleveron ei pääse silti katselemaan.

Alkavat aika tavalla sympatiat vähentyä yleä kohtaan. Laittaisivat kirjautumispakon kaikille ja jos ei halua kirjautua saisi vapautuksen yleverosta, vaikka sitten ei näkisikään mitään.

Sen vielä ymmärrän, että verot ovat progressiivisia, mutta voisi sitä kaikkia kohdella muuten samalla tavalla. Nykyään kirjautuminen ja tietojensa antaminen on muutenkin riski ja jos voi kirjautua "väärillä tiedoilla"niin mikä pointti asialla edes on kun yle ei saa edes mainostaa. Yle ei edes pysty varmistamaan etteivät tiedot leviä pitkin jotain amatzonia yms maailman tuuliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla