Prinsessa Latifa Al Maktum yritti paeta Arabiemiirikuntien hovista. Aseistetut joukot kuitenkin ottivat prinsessan kiinni, eikä hänestä ole sen koommin kuultu. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Prinsessa Latifa Al Maktum yritti paeta Arabiemiirikuntien hovista. Aseistetut joukot kuitenkin ottivat prinsessan kiinni, eikä hänestä ole sen koommin kuultu. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan kiinnostava dokumentti valottaa Dubain hallitsijan tyttären Latifa al-Maktoumin pakomatkaa.

IS TV-LEHTI:  BBC:n tuottama dokumentti Pako Dubaista kertoo yksityiskohtaisesti prinsessa Latifa al-Maktoumin uskaliaasta pakomatkasta. Tarinaa kertomassa on prinsessan suomalainen ystävä Tiina Jauhiainen, jolla oli paon toteutuksessa avainrooli.

Dubain hallitsijan tytär Latifa eli Arabiemiraateissa yltäkylläistä elämää muttei voinut liikkua vapaasti tai tehdä omia valintoja. Siksi hän yritti epätoivoista pakoa perheensä luota Jauhiaisen ja ranskalais-yhdysvaltalaisen ex-vakoojan Hervé Jaubertin avustuksella.

Latifan tarkoitus oli paeta Omanin kautta Intiaan ja edelleen Yhdysvaltoihin anomaan poliittista turvapaikkaa. Vangitsevassa dokumentissa osalliset kertovat sekä paon valmisteluista ja itse pakomatkan etenemisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jauhiainen oli Latifan rinnalla alusta loppuun. Latifa kutsui Jauhiaista enkelikseen, ainoaksi ystäväkseen, jolle voi puhua mistä vain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiina Jauhiaisella oli paon toteutuksessa avainrooli. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Tiina Jauhiaisella oli paon toteutuksessa avainrooli. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Koska Latifa ei voinut poistua Dubaista, Jauhiainen matkusti useita kertoja Filippiineille tapaamaan Jaubertia ja välitti tämän opit Latifalle.

Pako päättyi Intian valtamerellä aivan Goan rannikolla, kun aseistetut miehet nousivat seurueen alukselle ja veivät Latifan väkivalloin mennessään.

Prinsessasta ei ole kuultu sen koommin, mutta päivää ennen dokumentin julkaisua Dubain hallitsijaperhe julkaisi lausunnon. Sen mukaan Latifa on turvassa Dubaissa odottaen onnellisen ja vakaan tulevaisuuden rakentamista itselleen.

Dokumentti valottaa myös Arabiemiraattien kansalaisoikeuksien tilaa ja taloudellista mahtia, jonka turvin Persianlahden maa uskoo pääsevänsä teoistaan kuin koira veräjästä – ja näyttää olevan oikeassa.

Ulkolinja: Pako Dubaista, TV1 klo 22.05

Vierailija

Tuntuuhan se käsittämättömältä tälläsessä perusperheessä kasvaneesta työläisen likasta, että joku elää niin järjettömän hulppeaa elämää, että voi harrastaa vaikka mitä, muttei koskaan ole maan lakien mukaan ikinä niin aikuinen tai oikeasti vapaa, että saisi päättää itseään koskevista asioista. Noissa maissa esim saudeissa on mm. islamista luopuminen kuolemalla rangaistava teko. Ei sitäkään pysty uskonnonvapautta harjoittavassa maassa tajuamaan. Mun ei pitäisi katsoa tälläistä dollareita, sillä niistä jää todella epis fiilis. Hirvittäviä ihmisoikeustuomioistuimen ja raha ratkaisee, ettei niistä oikeasti seuraa yhtään mitään. Hiljaa pysytään, kun Persian Lahden öljy yms on niin törkeän tärkeää. Eikä naisen elämä ja henki nyt tietenkään muutenkaan ole niin merkittävä juttu siellä ainakaan. Ihan sama kenen sukua tuo on. Voi p***a maailmaa, jolle raha merkitsee enemmän kuin ihminen.

Ei ikinä Dubaihin

Ihan kuin Leon Uriksen kirjassa Hadzi. Sheikki tappoi omin käsin vapauttamaistaneen tyttärensä. Kammottavaa että 16 vuotias tyttö pannaan vankilaan kidutettavaksi kolmeksi vuodeksi, ja sen jälkeen esitetään että tyttöhännon saanut harrastaa laskuvarjohyppyä ja mitä vain, ja on nyt perheensä rakstavassa huomassa. Ja että tytön kaunis pakoa yrittänyt sisar on pidetty häkissä huumattuna zombina kymmenen vuotta eikä ole mitään toivoa vapautua koskaan, Ei edes karmein kauhuelokuva vedä vertaa todellisuudelle. Ja sheikki hymyilee laukkakilpailuissa kuningatar Elosabetin vanavedessä silinteri päässä nuoren sievän vaimonsa ja suosikkityttärensä kanssa muka niin sivistyneennä ja länsimaisena. Oksettavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla