Kolmiosainen minisarja Trauma nojaa psykologiseen jännitteeseen ja kiinnostaviin luokkaerokysymyksiin.

IS TV-LEHTI: Brittisarja Trauma (2018) alkaa jokaisen vanhemman painajaisella: 15-vuotias Alex (Albie Marber) joutuu puukotuksen uhriksi, ja isä Dan (John Simm) jää voimattomana seuraamaan, kuinka hänen poikansa menehtyy sairaalan leikkauspöydälle. 

Traumaosastolle leikkausvuoroon kesken illanvieton hälytetty kirurgi Jon (Adrian Lester) vakuuttaa tehneensä parhaansa, mutta voiko äkillisen menetyksen järkyttämä isä uskoa tätä?

Kolmiosainen minisarja kääntyy hyvin pian kahden miehen – ja kahden isän – väliseksi kamppailuksi. Itse rikos jää sivuseikaksi: Dan suuntaa vihansa varsinaisen puukotuksen tehneiden teinien sijaan juuri Joniin. Hän on varma, että leikkauksessa tehtiin virhe, ja niin katkeruus kasvaa kostonhimoksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tarvitsen jonkun, jota syyttää”, Dan sanoo itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juuri samasta pisteestä lähti liikkeelle koko sarjan idea.

– Minua kiehtoi ajatus siitä, miten joudumme sairaalaan päätyessämme antamaan oman tai läheisemme hengen jonkun täysin tuntemattoman käsiin ja luottamaan tähän ihmiseen enemmän kuin kehenkään muuhun. Mitä tapahtuu, kun lopputulos ei olekaan toivottu? sarjan käsikirjoittaja Mike Bartlett kertoi brittilehti The Observerille.

Jotain tuttua, jotain uutta

Bartlettin tähti on ollut viime vuosina nousussa. Hänen toistaiseksi tunnetuin työnsä lienee draamasarja Doctor Foster, joka on ainakin Briteissä voittanut puolelleen niin katsojat kuin kriitikot. Ylellä nähdyssä sarjassa Suranne Jonesin esittämä lääkäri epäilee miestään pettämisestä ja vajoaa vähitellen syvälle mustasukkaisuuden ja pakkomielteen suohon.

Trauma on viritetty hieman samaan tapaan. Mike Bartlettille draaman polttoaine on selvästi psykologinen jännite.

Mutta on sarjassa muitakin puolia kuin kosto. Brittiläisessä yhteiskunnassa edelleen näkyvät luokkaerot pistävät Traumassa esiin sieltä täältä.

Jon on menestynyt työssään, varakas ja lämmin perheenisä – siis kaikin puolin virheettömältä vaikuttava yhteiskunnan tukipylväs. Dan puolestaan on kolmen lapsen isä, joka juuri ennen tragediaa saa kuulla tulevista potkuistaan. 

Yksi Danin päähän pinttyvistä kysymyksistä onkin se, missä määrin perheen sosioekonominen tausta määräsi Alexin kohtalon.

Bartlettin muista sarjoista Suomessa on esitetty myös kuusiosainen Press – vallan vahtikoirat, joka nähtiin juuri Ylen kanavilla.

Trauma, TV1 perjantaina 5.7. klo 21.05.

Sisältö jatkuu mainoksen alla