Kim (Emrik Öhlander), Momo (Alexander Gustavsson) & Bella (Vilgot Ostwald Vesterlund) muuttuvat pojiksi.  Kuva:Yle Kuvapalvelu
Kim (Emrik Öhlander), Momo (Alexander Gustavsson) & Bella (Vilgot Ostwald Vesterlund) muuttuvat pojiksi. Kuva:Yle Kuvapalvelu

Pojat-elokuva hienoin anti on se, ettei sukupuolella todella ole väliä.

IS TV-LEHTI:  Alexandra Keiningin ohjaaman fantasiadraaman Pojat (Pojkarna) Kim, Momo ja Bella (Tuva Jagell, Louise Nyvall ja Wilma Holmen) ovat 14-vuotiaita tyttöjä, jotka ovat joutuneet koulunsa julman poikajengin silmätikuiksi. Heillä on kuitenkin toisensa, ystävyyden voima – eli seikka, joka monilta yksinäisiltä koulukiusatuilta usein puuttuu.

Yhdessä he istuttavat salaperäisen kukan, jossa on odottamatonta taikaa: tytöt heräävät poikina. Taika ei kestä kauaa, joten poikuudesta on äkkiä otettava kaikki irti.

Siis ryyppäämään, polttamaan ja rötöstelemään! Tässä muutoin ansiokas, kaunis elokuva kompastuu. Miesten maailma on korostetun macho ja väkivaltainen. Muitakin vaihtoehtoja voisi olla. Kim, jolle oma sukupuoli-identiteetti on vaikein, joutuu valitsemaan uusien ja vanhojen ihmissuhteiden välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Upeinta ovat näyttelijät. Kun tytöt muuntuvat pojiksi ja esiin astuvat poikanäyttelijät (Emrik Öhlander, Alexander Gustavsson ja Vilgot Ostwald Vesterlund), säilyy itse henkilö uskottavan samana. Tämä on elokuvan hienoin anti: sukupuolella ei todella ole väliä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jessica Schiefauerin romaaniin pohjautuvassa elokuvassa olisi suurta dramatiikkaa kiinnostavampaa keskittyä hienovaraisempiin ja näkymättömämpiin yhteiskunnan sukupuolirakenteisiin.

Elokuvaa esitettiin teattereissa nimellä Girls Lost.

Pojat (2014), Teema & Fem klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla