Elvis ja hänen sihteerinsä Trude Forsher. Kuva: Autlook Filmsales GmbH / Ylen kuvapalvelu
Elvis ja hänen sihteerinsä Trude Forsher. Kuva: Autlook Filmsales GmbH / Ylen kuvapalvelu

Juuri ennen ensimmäistä elokuvarooliaan vuonna 1956 Elvis Presley palkkasi itselleen henkilökohtaisen sihteerin. Itävaltalainen Trude Forsher seurasi läheltä Elviksen nousua maailmankuuluksi tähdeksi.

IS TV-LEHTI:  Rockin historiankirjoitus alkaa olla jo niin kaluttu, että uusia näkökulmia on etsittävä yllättävistä suunnista. Beatlesin sihteerinä toimineesta Freda Kellystä tehty dokumentti (2013) on jo esitetty Ylellä, nyt vuorossa on Elvis Presleyn sihteeristä Trude Forsherista (1920–2000) kertova Elvis ja tyttö Wienistä (Elvis and the Girl from Vienna, 2017).

Presleyn manageri eversti Tom Parker palkkasi Forsherin vuonna 1956 auttamaan Elviksen alkavan elokuvauran kanssa, ja itävaltalainen perheenäiti seurasi muutaman vuoden ajan läheltä tähden nousukiitoa. Forsherilla oli myös vaikutusvaltaa puhelutulvaa kontrolloivana portinvartijana. Vaikka Parker antoi hänelle ”promootiokoordinaattorin” tittelin lähinnä korvatakseen sillä palkankorotuksen, eleessä nähtiin symbolista merkitystä miesvaltaisessa bisneksessä.

Kurt Langbeinin ohjaaman dokumentin oppaana on James Forsher, joka etsii täydennystä äitinsä kertomuksiin jääneisiin aukkoihin. Natseja Lontoon kautta Amerikkaan paenneen naisen tarina on erikoinen, mutta Langbein ei ihan luota sen vetovoimaan vaan fokus poukkoilee sinne tänne. Päähenkilö jää arkistohaastatteluista huolimatta etäiseksi ja työsuhteen yllättävä ja kohtuutonkin päättäminen ohitetaan liian pikaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teemalauantai jatkuu brittiläisen David Upshalin tuoreella Seitsemän kertaa Elvis -dokumentilla (The Seven Ages of Elvis, 2017), jossa Elviksen elämää ja uraa tarkastellaan seitsemään vaiheeseen jaettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elvis ja tyttö Wienistä, Teema & Fem klo 20.01

Sisältö jatkuu mainoksen alla