Mick Boyle (Harvey Keitel) ja Fred Ballinger (Michael Caine) ovat vanhoja ystävyksiä. Kuva: Gianni Fiorito / Yle Kuvapalvelu
Mick Boyle (Harvey Keitel) ja Fred Ballinger (Michael Caine) ovat vanhoja ystävyksiä. Kuva: Gianni Fiorito / Yle Kuvapalvelu

Youth on humoristinen ja haikea kuvaus ikääntymisestä: elämän ja kuoleman kysymyksistä sekä ystävyyden ja yksinäisyyden ongelmista.

IS TV-LEHTI:  Englantilainen Michael Caine ja amerikkalainen Harvey Keitel hurmaavat Sveitsin kukkivissa alppimaisemissa eläkepäiviään viettävinä vanhoina ystävyksinä italialaisen Paolo Sorrentinon komediallisessa elokuvassa Youth.

Caine näyttelee kahdeksankymppistä kapellimestaria, joka ei ole suostuvainen Englannin kuningattaren Elisabet II:n pyyntöön uudesta keikasta, ei edes prinssi Philipin syntymäpäivän merkeissä.

Keitel on hieman kaveriaan nuorempi elokuvaohjaaja, joka suunnittelee hulppeassa parantolahotellissa testamenttifilmiään, vakiodiivansa (Jane Fonda) vastahakoisuudesta huolimatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sivuosissa nähdään sellaisia niminäyttelijöitä kuin Paul Dano toisena filmitähtenä ja Rachel Weisz säveltäjän aviokriisiin joutuneena tyttärenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ansiokkaasti Yle yleensä suomentaa elokuvien nimet, vaikkei Suomen teatterilevityksessä näin olisi viitsitty tehdäkään. Myös Youthin olisi voinut vaivautua kääntämään osuvalla nimellä Nuoruus.

Suuren kauneuden (2013) tekijän Paolo Sorrentinon tyypillisen komea ohjaustyö on humoristinen ja haikea kuvaus ikääntymisestä: elämän ja kuoleman kysymyksistä sekä ystävyyden ja yksinäisyyden ongelmista.

Toinen juttu on sitten, kuinka syvällisiä elokuvan keskustelut, symbolit ja johtopäätökset ovat. Sorrentinon elokuvia usein vaivaava ontto tekotaiteellisuus on ainakin lähellä.

Sorrentinon vakiokuvaaja Luca Bigazzi on tallentanut Alppien upeat miljööt, jotka panevat vakavasti harkitsemaan mahdollisuutta viettää omiakin eläkepäiviä noin paratiisillisissa postikorttimaisemissa.

Youth (2015), Teema & Fem klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla