Me Naiset
|
Paula Myllykoski
Kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Sanomien arkisto / Seppo Solmela
Kirjailija ja uutisankkuri Matti Rönkä Tappajan näköinen mies -elokuvan kuvauksissa. Kuva: Sanomien arkisto / Seppo Solmela

Uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä pui dekkaristiuransa alkuvaiheita Ylen tuoreessa haastattelussa. – Olin semmoisessa 40 kriisissäni. Tein tietoisia ratkaisuja, riisuin pomohommia ja ehdotin, että entä jos mä palaisin takaisin ruutuun.

IS TV-LEHTI: Matti Rönkä tunnetaan pitkän linjan uutisankkurina ja toimittajana. 59-vuotias Rönkä on myös kirjailija, jonka teoksia on julkaistu parillakymmenellä kielellä. Hän on kirjoittanut palkittuja dekkareita, joissa inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä, entinen Neuvostoliiton armeijan erikoiskoulutettu upseeri, auttaa muita omalla tyylillään.

Elävässä arkistossa Rönkä on kertomassa dekkaristin urastaan Marko Gustafssonin tuoreessa haastattelussa. Ohjelma on osa Ylen kulttuuriohjelmien ”Rikollista lokakuuta”, jossa on käsitelty rikosaiheita erilaisista näkökulmista.

Vuonna 2002 ilmestyi Röngän esikoisromaani Tappajan näköinen mies. Pitkän työuran tehnyt Rönkä ei ollut haaveillut kirjoittamisesta, mutta hän kaipasi muutosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olin semmoisessa 40 kriisissäni. Töissä oli alaisia ja budjettia, mutta jotenkin tuli sellainen olo, että edessä tulee olemaan esimerkiksi johtamismielessä paljon ikävämmät ajat, ja se ei ehkä mua ihmisenä jalosta. Tein tietoisia ratkaisuja, riisuin pomohommia ja ehdotin, että entä jos mä palaisin takaisin ruutuun, Rönkä muistelee haastattelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

” Mun ei ollut todellakaan helppo saada sitä läpi. Kävin tavanomaiset, vaikeat kierrokset.”

Sapattivapaan aikana hän kävi dokumenttielokuvakoulutuksessa Yhdysvalloissa. Dokumentin sijaan syntyi dekkari.

– Mun ei ollut todellakaan helppo saada sitä läpi. Kävin tavanomaiset, vaikeat kierrokset. Lähetin kaikille suurimmille kustantajille, WSOY ei ole tähän päivään mennessä vastannut, Rönkä kertoo ohjelmassa.

Nyt työn alla on kahdeksas Viktor Kärppä -romaani, jonka on tarkoitus ilmestyä ensi syksynä. Rönkä kirjoittaa muiden töidensä ohella.

– Olen joskus pitänyt vapaata kirjoittamisen takia, mutta musta ei ole tullut yhtään sen nopeampaa. Puuhastelen koko ajan pikkuisen, mutta en ole sillä tavalla kurinalainen, että istahtaisin aamuyhdeksältä koneen ääreen ja tekisin täyden päivän kirjoitustyön. Vapaapäivinä puuhaan muuta ja iltapäivällä katson, mitä alitajuntani on työstänyt, Rönkä kertoo Tv-lehdelle.

Viktor Kärppä on päätynyt myös televisioon. Tappajan näköinen mies -jännityssarjaa esitettiin 2011. Tuliaiset Moskovasta -dekkarin (2009) pohjalta kuvattiin Tappajan näköinen mies -elokuva (2016). Molemmissa Viktor Kärppää näytteli Samuli Edelmann. Teppo Korhosen roolissa nähtiin Martti Suosalo.

– Katsotaan seuraavan romaanin jälkeen, olisiko aineksia esimerkiksi uuteen tv-projektiin. Keskusteluja on käyty.

Yhdeksän romaania julkaisseelta Röngältä ilmestyi viime vuonna Yyteet, jossa veistellään huumoria työelämän taisteluista.

– Alitajuntani työnsi juuri eteeni pari teemaa, joita voisi lähteä seuraavaksi kehittämään. Ensin tehdään kuitenkin seuraava Kärppä-dekkari huolella valmiiksi.

Arkistovieraana: Matti Rönkä, Torstaina 11.10. Teema & Fem klo 22.43

Sisältö jatkuu mainoksen alla