Miten lauluesitysten äänittäminen vaikutti Masked Singer Suomi -ohjelman toteutukseen? Käsiteltiinkö äänitettyjä lauluosuuksia? Kysyimme ohjelman tuottajilta.

Yksi kevään tv-tapauksista on ollut leikkimielinen musiikkiohjelma Masked Singer Suomi. Eilisessä päätösjaksossa voittajaksi selviytyneen Leijona-hahmon maskin takaa paljastui koomikko Sami Hedberg. Helsingin Sanomat kertoo, että kaikki ohjelman lauluesitykset oli äänitetty etukäteen studiossa.

Se on toki ymmärrettävää, sillä laulaminen massiivisten naamioiden läpi olisi epäilemättä ollut haastavaa. Mutta olisiko ohjelmaan voitu valita samat osallistujat, jos kappaleet olisi esitetty livenä? Selvitimme ohjelman tuottajilta. Kysymyksiin vastasivat vastaava tuottaja Anne Wahsltröm Fremantle medialta, MTV:n vastaava tuottaja Mirko Baas sekä ohjelman musiikkituottaja Janne Huttunen.

1. Mikä merkitys oli sillä, että lauluesitykset oli etukäteen äänitetty?

Anne Wahlsröm: ”Tuotanto tehdään formaatin mukaisesti, ja biisit äänitetään livenomaisesti studiossa. Koska tuotantoaikataulu on tiukka ja jaksoja tehdään kaksi päivässä, äänitys tehdään etukäteen, jotta minimoidaan riskit livetilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toki siis hahmot myös laulavat tai henkilöt on mikitetty, niin kuin näkee maskin poistossa. Heillä on jokaisella mikki. He vastaavat kysymyksiin livenä ja laulavat myös livenä, mutta biisi on myös etukäteen studiossa äänitetty.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mirko Baas: ”Suurin ja periaatteessa ainoakin syy oli se, että maskit olivat niin valtavia. Esimerkiksi vaikka hahmon pää olisi ollut kahden metrin korkeudessa, ihmisen oikea pää saattoi olla vähän alempana. Hahmo vaikeuttaa laulamista hyvin paljonkin. Äänityksillä pystyttiin varmistamaan, että saatiin varmasti hyvät lauluesitykset ja tosi hienoja esityksiä.”

2. Moni hahmojen takana olleista henkilöstä ei ole ammattilaulaja. Olisiko casting voinut olla sama, jos kappaleet olisi esitetty livenä?

Janne Huttunen: ”Toki. Live on live tietysti, mutta kyllä studiossa pyrittiin hyvin livemäiseen juttuun. Siellä laulettiin ihan samanlaiseen mikkiin kuin livenäkin lauletaan ja muuta.

Suomesta löytyy mahtavia laulajia yllättäviltäkin aloilta.”

Mirko Baas: ”Vaikka esitykset oli nauhoitettu, ne olivat kuitenkin osallistujien omaa laulua niin kuin se olisi livenäkin. Yllättävyys oli siinä, että ihmiset eivät tienneet, että joku, joka ei ole ammatiltaan laulaja, onkin niin hyvä laulaja. Sataprosenttisesti he itse tietenkin laulavat siinä ikään kuin se olisi livenä.

Lähinnä oli vaikeuksia löytää ihmisiä, joiden tiedämme olevan heittäytymishaluisia, ja tiedettäisiin vielä, että osaavat laulaa. Se oli aika salapoliisityötä. Kyllä me kävimme läpi myös kaikki kääk-juorut, joissa julkisuudesta tuttuja henkilöitä oli nähty jossain karaokebaarissa ja heti selvitimme, osaavatko he laulaa oikeasti tosi hyvin.”

Eli mietitte valinnoissa laulutaitoa?

Mirko Baas: ”Joo, kyllä. Kyllähän sen pitää olla hyvää musiikkiviihdettä. Kaikkien hahmojen pitää olla myös hyviä laulajia. Lähtökohtaisesti itse nauhoitus ei poikkea sen suuremmin mistään, mikä on livenä playbackina esitetty. Lauluosuuksiin ei mitään temppuja tehty tai ääntä muutettu tai mitään muuta vastaavaa. Kyllä se on ihan puhtaasti heidän ammattitaitoaan.”

3. Onko ohjelmassa kuullut esitykset äänitetty yhdellä otolla vai koottu useammista pätkistä?

Anne Wahlström: ”Esitykset tehdään studiossa yhdellä otolla ja livemikillä, ei ollenkaan samalla tekniikalla kuin levyä tehdään.”

Janne Huttunen: ”Kyllä ne on otettu periaatteessa yhdellä otolla. Studiossa toki pystyy treenaamaan pari lämmittelykertaa, mutta kyllä siinä mahdollisimman livemäiseen juttuun pyrittiin.”

4. Onko laulua käsitelty jotenkin?

Janne Huttunen: ”Ei niitä juurikaan ole käsitelty. Ainahan efektejä käytetään toki miksatessa. Artistien ääntä ei kuitenkaan ole muutettu koneellisesti tunnistettavuuden hämäämiseksi.”

Anne Wahlström: ”No ei. Ensisijaisestihan tämä ei ole laulukilpailu, tämä on arvauskilpailu. Mutta siitä huolimatta kaikkia kohdellaan tasapuolisuuden nimissä samalla tavalla. Teknisesti huono lauluhan ei ole katsojille hyvää tv:tä. Ihan samalla tavalla kaikki musiikkiviihdeohjelmat tehdään pääsääntöisesti.”

Yllätyskykyjä

Masked Singerin katsojat saivat kevään aikana kokea melkoisia yllätyksiä, kun pätevien lauluesitysten takaa paljastui aivan muista asioista tuttuja tyyppejä. Somen perusteella laulutaidoillaan ihastutti aivan erityisesti voittaja Sami Hedberg. Osaamisellaan yllättivät myös esimerkiksi kokki Henri Alén ja malli Sara Chafak – mitä mahtavia piilokykyjä Suomesta löytyykään!

Moni on jo ehtinyt toivoa ohjelmalle jatkoa. Ainakaan vielä sellaisesta ei kuitenkaan ole sovittu, sanoo vastaava tuottaja Anne Wahlström. Hän uskoo, että jos ohjelmaa päätetään tehdä lisää, niin tunnettuja yllätyskykyjä kyllä riittää maassa enemmänkin.

– Laulu on kuitenkin sellainen asia, jota useat harrastavat. Castingia helpottaa myös, ettei formaatti rajoita mitään ammattiryhmää pois. Kunhan on koko kansan tuttu, niin sanotusti suosikkijulkkis, niin ei ole väliä, onko urheilija, poliitikko vai laulaja, Wahlström sanoo.

Saa nähdä, tuleeko kreisille musiikkiohjelmalle vielä jatkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla