15 Ensitreffit alttarilla -paria, kymmeniä maajusseja ja koko joukko kiinnostavia suhdekiemuroita. Vertailimme kahta tv:n suosituinta parinmuodostusohjelmaa.

Tv:ssä on kaksi pariutumisohjelmaa yli muiden: Maajussille morsian ja Ensitreffit alttarilla. Monella on varmasti mielipide siitä, kumpi on parempi – mutta kumpi formaatti on onnistunut tuottamaan enemmän pareja ja rakkaustarinoita?

Jotta kysymyksen voi löytää pätevät vertailuluvut, on suhteutettava formaattien kestoa ja osallistujamääriä.

Maajussille morsiamen ensimmäinen kausi nähtiin televisiossa vuonna 2006. Ensitreffit alttarilla -ohjelman ensimmäinen kausi kuvattiin vuoden 2014 puolella, ja sarja pyörähti käyntiin tammikuussa 2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

15 paria ensitreffaajia

Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa asiantuntijat valitsevat parit. Se herättää luottamusta ja motivoi etsimään toisesta hyviä asioita ja yhteneväisyyksiä, joiden vuoksi asiantuntijatkin ovat lopputulokseensa päätyneet. Myös naimisiin menemisen on tarkoitus saada osallistujat suhtautumaan parisuhteen muodostamiseen tosissaan.

On kuitenkin monesta asiasta kiinni, saako pari suhteensa toimimaan. Ohjelmassa on nähty, että yhteensopivuutta on vaikea ennustaa, sillä kemia selviää lopullisesti vasta, kun pari tapaa toisensa. Myös tieto siitä, että suhteen pitäisi ainakin paperilla toimia, on lisännyt joidenkin osallistujien paineita. Viimeisimmällä kaudella esimerkiksi Sini tuskaili sitä, miksei hänen ja Vesan välillä tunnu kipinää.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman parisuhdesaldo on huomattavasti Maajusseja helpommin laskettavissa. Viidellä eri tuotantokaudella on muodostettu yhteensä 15 paria, joista kahdeksan paria eli 53 prosenttia kertoi viimeisessä jaksossa jatkavansa avioliittoaan.

Kuusi paria on tällä hetkellä tiettävästi yhä yhdessä, sillä Milla ja Kimmo sekä Miia ja Olli erosivat myöhemmin. Yhdessä ovat:

Esa ja Viola ensimmäiseltä kaudelta. He menivät naimisiin ohjelmassa vuonna 2014 ja saivat lapsen kesällä 2016.

Sari ja Antti toiselta kaudelta. He menivät naimisiin ohjelmassa vuonna 2015. Jo ohjelman päätösjaksossa he kertoivat odottavansa lasta. Maailman ensimmäinen Ensitreffit alttarilla -vauva syntyi keväällä 2016, muutama kuukausi ennen Esan ja Violan lasta.

Sari ja Antti haaveilivat perheestä eivätkä aikailleet sen perustamisessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Satu Kemppainen
Sari ja Antti haaveilivat perheestä eivätkä aikailleet sen perustamisessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Satu Kemppainen

Tiina ja Samuel kolmannelta kaudelta. He menivät naimisiin vuonna 2016 ja uusivat vihkivalansa seuraavan vuoden keväällä, sillä Tiina oli aina haaveillut kirkkohäistä. Pari päivittää kuulumisiaan yhteiselle Instagram-tililleen @svannikset.

Johanna ja Markus jatkoivat ainoana neljännen kauden parina yhdessä. He menivät naimisiin kesällä 2017. Syyskuussa he kertoivat Iltalehdelle ostaneensa yhteisen isomman kodin ja elelevänsä tavallista parisuhdearkea.

Viides kausi on vasta päättynyt. Miina ja Heikki sekä Sini ja Vesa päättivät jatkaa yhdessä.

11 kautta maajusseja

Maajussille morsian -ohjelman vahvuus on siinä, että osallistujat saavat kirjeitä puolisoehdokkailta, jotka ovat kokeneet heidät kiinnostaviksi. Kiinnostusta on siis jo valmiiksi ilmassa – ainakin toisesta suunnasta. Maajussit saavat olla yhteydessä kirjeiden lähettäjiin ja tavata joukon heitä, joten mahdollisuuksia kipinän syttymiseen on useita.

Riskinä puolestaan on, että potentiaalisia kirjeitä ei tule joko lainkaan tai tarpeeksi. Esimerkiksi viimeisimmällä kaudella perniöläinen Mauno ilmoitti, että haluaa normaalipainoisen naisen, joka pitää koskettelusta. Suorapuheisuus todennäköisesti karkotti ainakin ujoimmat, ja ohjelman lopuksi Mauno jäi ilman rakkautta.

Maajussille morsiamessa on nähty huomattavasti enemmän sinkkuja. Esimerkiksi ensimmäisellä kaudella tv-katsojille esiteltiin peräti kymmenen maaseudun miestä, joista viittä eniten kiinnostusta herättänyttä seurattiin ohjelmassa. Seuraavillakin kausilla kirjeitä odottavia maajusseja on ollut vähintään kahdeksan per kausi. Varsinaisessa ohjelmassa on seurattu kuitenkin kerralla vain neljää–viittä maajussia. Tuotantoyhtiöltä saadun tiedon mukaan ohjelmassa on seurattu yhteensä 49:ää maajussia.  

Yhteensä pareja muodostui 19, ja heistä avioon asteli viisi – eli 39 prosenttia maajusseista löysi ohjelman kautta rakkauden. Tähän lukumäärään on laskettu pelkästään tv-ohjelmassa nähtyjen maajussien rakkaustarinat, ei mahdollisia muita ohjelman kautta toisensa löytäneitä pareja.

Kumpi vie voiton pitkällä tähtäimellä?

Molempien ohjelmien onnistumisprosentit ovat päätösjaksojen kohdalla varsin vakuuttavat ja melko lähellä toisiaan: Ensitreffit alttarilla onnistui saattamaan yhteen 53 prosenttia osallistujista, Maajussille morsian taas 39 prosenttia.

Kaikki eivät kuitenkaan ole jatkaneet kovin pitkään yhdessä kuvausten päättymisen jälkeen. Kuusi tiettävästi yhä yhdessä olevaa Ensitreffit-paria tekee ohjelman tämänhetkiseksi onnistumislukemaksi 40 prosenttia.

Sen sijaan Maajussille morsiamen vastaavan luvun laskeminen on huomattavasti vaikeampaa. Vaikka useiden osallistujien suhdekuvioita on seurattu tiiviisti vielä vuosienkin jälkeen, osa on kuitenkin halunnut ohjelman jälkeen myös yksityisyyttä

Ja mitkä suhteista edes voi laskea onnistumisiksi? Kauanko niiden esimerkiksi pitää kestää? Ohjelmaa kun on tehty jo niin pitkään, että ensimmäisten kausien pareilla on ollut huomattavasti enemmän aikaa erota kuin kenelläkään Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa.

Ensimmäisten kausien pareilla on ollut huomattavasti enemmän aikaa erota.

Toki jotain maajussien nykykuulumisistakin tiedetään. Esimerkiksi kukaan ensimmäisen kauden maajusseista ole enää yhdessä ohjelmassa tapaamansa naisen kanssa. Sika-Harrina tunnetuksi tulleen Harri Ojalan ja hänelle kirjoittaneen Susannan rakkaus kesti monta vuotta, mutta pari päätyi eroon vuonna 2015. He ehtivät saada yhteisen lapsen vuonna 2008.

Myös ensimmäiselle kaudelle osallistunut Teemu Haimi meni naimisiin ohjelmassa tapaamansa naisen kanssa. Hän ja Kati saivat kaksi lasta. Pari erosi vuonna 2012.

Tiettävästi kukaan toisella tai kolmannella kaudella televisiossa nähdyistä maajusseista ei ole enää yhdessä kenenkään ohjelmassa nähdyn puolisoehdokkaan kanssa.

Harrin ja Susannan rakkaus kesti monta vuotta.

Vuonna 2010 esitetty neljäs kausi  oli menestyksekäs: jopa kolme paria päätyi naimisiin. Yksi heistä oli Osmo, joka meni parin vuoden kuluttua naimisiin hänelle kirjoittaneen Mervin kanssa. Pari sai lapsen vuonna 2014. Samaisella kaudella myös Mikko löysi ohjelmasta vierelleen Hennan. Pari meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Kausi sai aikaan vielä kolmannenkin avioparin, sillä Juha ja Pia rakastuivat.

Viidennen Maajussi-kauden pareista kaksi on tällä hetkellä tiettävästi yhdessä: Ville ja Johanna sekä Stefan ja Tanja. Tanja tosin ei halunnut mukaan tv-ohjelmaan, vaikka ottikin yhteyttä Stefaniin. Heidän piti pitää tapailunsa salassa kuukausia.

Maajussi-Ville eli Ville Veranen kertoi maaliskuussa MTV:lle, että hän ja Johanna odottavat jo neljättä lastaan. Pari on ollut yhdessä vuoden 2011 kuvauksista asti. 

Ville ja Johanna nähtiin Maajussille morsian -ohjelman viidennellä kaudella. Kuva: MTV
Ville ja Johanna nähtiin Maajussille morsian -ohjelman viidennellä kaudella. Kuva: MTV

Kuudennen kauden anti jäi yhtä laihaksi kuin toisen ja kolmannen, mutta vuonna 2014 esitetyllä seitsemännellä kaudella Tuomas Kuorikoski löysi rinnalleen Heidin. Pari meni naimisiin, ja vuonna 2016 he saivat kauan odottamansa yhteisen lapsen.

Kahdeksannen kauden päätteeksi nähtiin peräti viisi onnellista pariskuntaa. Netti-Jusseissa nähty Kimmo esimerkiksi löysi rinnalleen Merin. Pari sai lapsen joulukuussa 2015.

Yhdeksännellä kaudella vuonna 2016 syntyi yksi pari. Paavo ja Elli ehtivät jo kertaalleen erota, mutta syyskuussa he kertoivat Seiskalle olevansa jälleen yhdessä ja odottavansa toista lastaan.

Kymmenennen kauden maajussit jäivät ilman puolisoja, mutta tänä syksynä nähty yhdestoista kausi sai aikaan yhden paritetun maajussin, kun Tuomo ja Marjo rakastuivat. Kauden isompi yllätys oli kuitenkin se, kun morsianehdokkaat Henriikka ja Juulia löysivät toisensa.


Rakkautta myös ruudun ulkopuolella

Tv-onnistumiset eivät kerro kaikkea, sillä sarjat ovat jonkinmoisia lemmentehtaita myös katsojilta piilossa, kuten Henriikan ja Juuliankin romanssi osoittaa.

Pelkästään Maajussille morsiamen kuvausrupeama kestää niin monta kuukautta, että osa sarjaan lähteneistä on ehtinyt löytää rakkauden jo ennen kirjeiden saapumista tai farmiviikon kuvauksia. Tv-julkisuus on joidenkin maajussien tapauksessa myös toiminut kimmokkeena kumppanin löytymiselle ohjelman ulkopuolelta.

Seitsemännellä kaudella vuonna 2014 nähty Vilja valitsi finaalijaksossa Jannen, mutta pian ohjelman jälkeen hän löysi rinnalleen Esan. Kuva: MTV
Seitsemännellä kaudella vuonna 2014 nähty Vilja valitsi finaalijaksossa Jannen, mutta pian ohjelman jälkeen hän löysi rinnalleen Esan. Kuva: MTV

Myös Ensitreffit alttarilla on ilmeisesti synnyttänyt pareja muutenkin kuin tv-ruudussa. Asiantuntijat ovat saattaneet yhteen ainakin Jarin ja Karoliinan. Heitä pidettiin hyvänä parina, muttei valittu ohjelmaan, joten he saivat toistensa yhteystiedot.

On aivan mahtavaa, että kumpikin ohjelma on olemassa. Vaikka molempien sarjojen tarkoituksena on ihmisten saattaminen yhteen, ne ovat kuin yö ja päivä. Maajussille morsiameen lähteminen edellyttää kiinnostusta elämään maaseudulla, Ensitreffit alttarilla heittäytymistä avioliittoon tuntemattoman kanssa. Sama ihminen ei välttämättä voi kuvitella hakevansa molempiin, mutta kumpaakin pystyy helposti jännittämään kotisohvalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla