Kuvat
Annika Miettinen / Yle Kuvapalvelu

Päin seinää -elokuvan pääosissa nähdään Armi Toivanen, Eero Ritala ja Mimosa Willamo.

IS TV-LEHTI: Elokuvassa Päin seinää (2014) Armi Toivasen näyttelemä Essi on yksinhuoltaja, joka kitkuttelee arkeaan teinitytär Takun (Mimosa Willamo) aiheuttaessa huolta ja mustelmia. 

Itä-Vantaa hehkuu harmaudessaan, eivätkä eksän, opettaja-Lassen (Eero Ritala), yhä sykkivät tunteetkaan piristä.

Antti Heikki Pesosen elokuvassa käsitellään kasvun uhmaa ja uhoa. Yksi yrjöää, yksi puree, toinen juo ja pössyttää. Sitten vedetään lättyyn. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Siinä ohessa mietitään, kuka on kenenkin isä. Kun juoppo ukkiehdokas Sakke (Kai Lehtinen) ryhtyy Takun koulunkäyntiavustajaksi, alkaa tapahtua. Sakella on taskumatissaan eittämättömän pettäviä elämäntotuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskiössä ovat sukupolvien tekemät virheet, maton alle lakaisut, hyvitykset ja unohdukset.

Nuoren kasvukivut ja äidin rakkaus saavat ajatuksia herättävät mittasuhteet. Kasarimusiikki osuu hyvin elämänsä kipukohtiin jämähtäneiden hahmojen mielenmaisemaan.

Essi on vahva, mutta liian luja pinta estää uskomasta hyvyyteen. Toivasessa on särmää, Ritalassa voisi olla sitä lisääkin.

Pesosen ensimmäinen pitkä elokuva pysyy hyvin hallinnassa. Lyhytelokuva Korsoteoria (2012) on selkeä henkinen edeltäjä: molemmissa on synkän kipeää huumoria. Päin seinää tosin vakavoituu loppua kohden.

Päin seinää (2014), lauantaina 27.6. klo 22.30 Yle TV2:lla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla