Kuvat
HBO Nordic
Gösta (Vilhelm Blomgren) on 28-vuotias lastenpsykologi, joka saa ensimmäisen työpaikkansa pienestä maalaiskaupungista.
Gösta (Vilhelm Blomgren) on 28-vuotias lastenpsykologi, joka saa ensimmäisen työpaikkansa pienestä maalaiskaupungista.

Maanantaina saataville tulevat sarjan neljä ensimmäistä jaksoa, ja loput jaksot saavat ensi-iltansa maanantaisin kahden jakson erissä.

IS TV-LEHTI: Tunnetko tyypin, joka huolehtii jokaisesta linnunpoikasesta ja apua tarvitsevasta vanhuksesta? Ei heitä joka oksalla kasva, mutta Ruotsissa pienessä kylässä kasvaa yksi hyväntahtoinen kaveri. Hän on Gösta, 28-vuotias lastenpsykologi.

Gösta on Ruotsin erään mielenkiintoisimman ohjaajan, Lukas Moodyssonin, luoma hahmo, jonka elämänmakuista tarinaa kerrotaan HBO Europen ensimmäisessä pohjoismaisessa alkuperäissarjassa. Puolen tunnin jaksoissa Göstan herkkyys törmää yhteiskunnan haasteisiin.

Eräs suurimmista haasteista on oma isä (Mattias Silvell), joka saapuu nurkkiin eroaan puimaan. Yhdessä makuuhuoneessa jo yöpyy maahanmuuttaja Hussein (Nidhal Fares). Usein kylässä on myös neuroottisen suloinen tyttöystävä Melissa (Amy Deasismont).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Göstan nimiroolissa esiintyy sympaattinen Vilhelm Blomgren, joka tekee tv-debyyttinsä. Hän on aiemmin näytellyt teattereissa ja musikaaleissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarjassa on 12 osaa, jotka Lukas Moodysson on sekä käsikirjoittanut että ohjannut. Hän onnistuu vangitsemaan sarjaan uniikin tunnelman, joka on samaan aikaan koominen ja koskettava.

Moodyssonin elokuvista ylistetyimmät ovat Fucking Åmål (1998), Kimpassa (2000) ja Lilja 4-ever (2002). Vuoden 2004 elokuva Reikä sydämessäni oli kokeellinen teos, joka kuvasi aikuisviihteen amatöörejä. Se sai murskaavat arviot. Container (2006) oli vielä kokeellisempi tajunnanvirtaelokuva.

Viimeisin filmi Me ollaan parhaita! (Vi är bäst!) nähtiin vuonna 2013. Sen jälkeen omalaatuinen ohjaaja ja kolmen lapsen isä vetäytyi julkisuudesta.

– En kyennyt kirjoittamaan vuosiin. Yritin kaikenlaisia metodeja, ostin muistikirjoja ja loputtomasti erilaisia kyniä. Olin aivan hukassa. Tuon kaiken ajatteleminenkin ahdistaa nyt, hän kertoo HBO:lle.

– Lopulta heitin tietokoneeni pois ja palasin kirjoituskoneen ääreen. Se auttoi luovuuden solmussa. Keksin, että tv-sarja voisi olla seuraava ideani – onhan helpompaa kirjoittaa 500 sivua kuin 100 sivua! Gösta on kirjoitettu kahdella kirjoituskoneella, sveitsiläisellä 1950-luvun koneella ja saksalaisella koneella, joka on ajalta ennen toista maailmansotaa.

Gösta on kuvattu Smålandin metsiköissä, joilla on Moodyssonille erityinen merkitys.

– Kuvasimme kylässä, josta sukuni on kotoisin. Oli upeaa kävellä isoisien ja isoäitien jalanjäljissä. Mielessä kävi, että pilven reunalta he kaikki katselivat meitä huvittuneina, kun kirmasimme heidän maillaan. Olin halunnut vierailla seudulla jo pitkään.

– Seutu inspiroi kehittelemään henkilöideoita, hauskoja ja traagisia lapsia ja aikuisia. Minusta tuntuu, että olen nyt hieman ylpeämpi tekemisistäni kuin koskaan ennen.

Sarjassa näkyvät luonnon ohella Moodyssonin perimmäiset arvot. Hän ei arvosta mammonaa ja maailmaa tuhoavaa egoismia, hän uskoo suurempaan korkeampaan voimaan ja on julkisesti suominut elitismiä.

Ja hän pitää onnellisista lopuista – nähtäväksi jää, suodaanko Göstan kiemuraiselle henkilökaartille myös sellainen!

Göstä, HBO Nordic

Sisältö jatkuu mainoksen alla