Piskuisen Ganderin lennonjohdossa jouduttiin terrori-iskujen seurauksena keskelle painajaismaista lentokonetetristä.

IS TV-LEHTI: Tänään tv:ssä nähtävä tuore dokumentti 9/11: Taivaan valtiaat tarjoaa harvoin kerrotun näkökulman syyskuun 2001 terrori-iskuista.

Kun Yhdysvaltain ilmatila suljettiin, joutui kanadalaisen Ganderin lennonjohto ohjaamaan nopeasti alas 224 matkustajakonetta, joissa oli yhteensä 33 000 matkustajaa.

Newfoundlandin saarella Pohjois-Amerikan koillisnurkassa sijaitseva kymmenentuhannen asukkaan kaupunki on sijaintinsa takia tärkeä solmukohta. Ganderin lennonjohdon vastuulle kuuluu Atlantin yllä se alue, jonka kautta kaikki Euroopasta tulevat jumbojetit saapuvat Amerikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

11. syyskuuta 2001 syntyi kaaos, jollaista ei ollut koskaan harjoiteltu. 224 konetta oli ohittanut pisteen, josta ne olisivat voineet palata Eurooppaan, eikä niitä haluttu turvallisuussyistä ohjata suurkaupunkien kentille. Ganderin lennonjohdolla oli käytettävissään oman kenttänsä lisäksi vain kuusi muuta lähialueen pientä kenttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isoja koneita laskeutui viiden minuutin välein, ja kentät kävivät niin ahtaiksi, että suuronnettomuudet kiitoradoilla olivat lähellä. Lisäksi osa koneista oli suuren polttoainemäärän takia liian raskaita laskeutumaan. Tilannetta voisi verrata painajaismaiseen Tetris-peliin, jossa on koko ajan satoja ihmishenkiä pelissä.

Dokumentin kömpelösti dramatisoidut kohtaukset syövät turhaan kiinnostavan tarinan tehoa.

9/11: Taivaan valtiaat (9/11: Control the Skies, 2019) keskiviikkona 11.9. klo 21.00 National Geographicilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla