Pientä laittoa -sarja kertoo aivoinfarktin saavasta itsepäisestä Teposta.

IS TV-LEHTI: Pääosin Itä-Helsinkiin sijoittuva Pientä laittoa on Lauri Nurksen ohjaama kahdeksanosainen draamakomedia.

Juho Milonoff näyttelee sarjan päähenkilöä Teppoa, kaikkensa menettänyttä miestä, joka muuttaa Vuosaareen aloittamaan uutta lukua elämässään.

Teppo on saanut aivoinfarktin toimiessaan upseerina Sodankylässä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Infarkti johtui useiden vastoinkäymisten aiheuttamasta stressistä: Teppo oli saanut kuulla, että kauan odotettu majurikurssi oli mennyt sivu suun ja vaimo Johanna (Saara Kotkaniemi) jätti Tepon huonojen uutisten jälkeen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtäkkiä Teppo on täysin yksin ja vakavasti sairas: puhe sopertaa, toinen käsi ei toimi ja kävely ontuu pahasti. 

– Kyseessä on fyysisesti erittäin haastava rooli, ja minulla oli muutama näyttelijä, joita mietin tähän. Juhon kanssa meillä meni ajatukset yksiin. Hän perehtyi vammankuvaan huolella, Lauri Nurkse kertoo.

Rooli asetti Juho Milonoffille aivan omat haasteensa.

– Juho joutui jättämään yhden teatteriroolinkin pois tajutessaan, miten fyysisesti rankka rooli on kyseessä. Kuvauspäivät olivat pitkiä ja rooli vaati sen, että piti tavallaan poistaa puolet kehosta: käsi ja jalka olivat krampissa 11 tuntia putkeen monta viikkoa, Lauri kertoo.

Pientä laittoa on Laurille myös varsin nostalginen projekti, sillä hän sai sarjaan mukaan kymmenen vuoden takaisen tiimin. Hän teki yhdessä Juho Milonoffin ja sarjassa naapurin naista näyttelevän Noora Peltokukan kanssa aikoinaan yhdessä Uutishuone-sarjaa, joka uusittiin vastikään Ylellä. 

Lauri oli tuolloinkin ohjaajan roolissa ja käsikirjoittajana oli Kaisa Pylkkänen – sama kuin Pientä laittoa -sarjassa, tosin tällä kertaa Petteri Summasen rinnalla.

– Uutishuone oli todella rakas projekti. Olen iloinen, että sain vanhan rakkaan jengin mukaan nyt tähän. Uutishuone-uusinnat tulivat juuri Pientä laittoa -ohjelman kuvausten aikaan, ja niitä oli hauska muistella aina maanantaiaamuisin kuvauksissa, Lauri sanoo.

Itsepäisyydestä ja itsenäisyydestä

Tuore sarja sai alkunsa kolme vuotta sitten, kun Lauri törmäsi Petteri Summaseen. 

– Tykästyin heti sarjan itsepäiseen päähenkilöön ja traagisuuden ja komedian liittoon. Mitä traagisempi tilanne, sitä koomisempaa siitä voi syntyä. Tepon osalta voikin kysyä, miten ehdoton ihminen voi olla? Että yksin pitää joka ikinen puu kantaa, vaikka on lähes halvaantunut.

”Jossain vaiheessa olisi hyvä huomata, että yhdessä on helpompaa.”

Tarina kertookin paljon ihmisen itsepäisyydestä ja itsenäisyydestä – siitä, miksei uskalleta tai osata pyytää apua.

– Vaikka ihminen olisi kuinka jääräpäinen tahansa, niin jossain vaiheessa olisi hyvä huomata, että yhdessä on helpompaa, Lauri sanoo.

Myös Lauri tunnistaa Teposta itseään, sillä hänenkin on ollut joskus vaikea delegoida asioita.

– Olen 15 vuotta tehnyt töitä ohjaajana, ja onneksi alan koko ajan enemmän luottaa muihin ihmisiin, Lauri pohtii.

– Joka kerta itseäni kuitenkin jännittää ja pelottaa uuden projektin alla vähän enemmän kuin aiemmin, että mitä jos en osaakaan. Onneksi olen kerännyt ympärilleni sellaisen tiimin, että unohdan pelot nopeasti, kun työt alkavat.

Toivoa pitää olla

Ensimmäinen jakso starttaa ankeissa tunnelmissa.

Ison egon omaavalle, impulsiivisuudesta, ehdottomuudesta ja ylpeydestä kärsivälle Tepolle pudotus upseerin arvostetusta valta-asemasta muiden avun varassa eläväksi ihmiseksi ei ole helppo.

– Vaikka alussa olisi synkkää, niin uskon jokaisessa tarinassa siihen, että aina pitää mennä valoa kohti ja toivoa pitää olla. Tässä nähdään, mitä sisuuntuminen ja elämännälkä saavat aikaan, Lauri Nurkse sanoo.

Teppo joutuukin pikku hiljaa muuttamaan totuttuja tapojaan, mikä tuntuu olevan hänelle aluksi mahdotonta. Avuksi rientää muun muassa Tepon naapuria näyttelevä Santtu Karvonen.

– Kyseessä on ennen kaikkea toipumistarina suhteellisen nuoresta henkilöstä, joka yrittää selvitä aivoinfarktista samaan aikaan, kun moni luulee hänen olevan joko humalassa tai kehitysvammainen, Lauri kertoo.

– Tarina varmasti myös koskettaa monia, sillä aivoinfarkteja tapahtuu yllättävän paljon. Kyseessä on niin iso ja dramaattinen asia, että sitä haluaa käsitellä kunnioittavasti. Jos jollekin tarinassa nauretaan, niin Tepon itsepäisyydelle. 

Sarjan nimi Pientä laittoa selittyy jo alkujaksossa. Tepon unelmana on päästä eläkeiässä Espanjaan, ja hän alkaa hoippuvin jaloin ja sopertavin puhein etsiä töitä nikkaroijana hankkiakseen takaisin työnsä ja vaimonsa.

– Teppo sotkeutuu eri ihmisten elämiin ja aiheuttaa hämminkiä. Yhdessä jaksossa hän joutuu rattopojaksi, toisessa kilpakosijaksi, Lauri paljastaa.

Pientä laittoa, sunnuntaina 6.10. klo 21.05 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla