Nitan ja Harrin suhteessa riidat ovat lisääntyneet. Kuva: Nelonen
Nitan ja Harrin suhteessa riidat ovat lisääntyneet. Kuva: Nelonen

Eivät kai vaan nämä tilanteet kuulosta samaistuttavilta?

Tosi-tv-sarja Vieraissa käynnistyy tänään Liv-kanavalla. Ohjelmassa seurataan, miten neljä vaikeuksiin ajautunutta suomalaisparia vaihtaa viikon ajaksi puolisoita keskenään pelastaakseen oman suhteensa. Vaikka koe ei lyhyen kestonsa puolesta vaikuta kovin syvälliseltä, ainakin pariskuntien ongelmissa on samaistumispintaa. Kuinka moni näistä tilanteista kuulostaa tutulta?


”Mitä mä nyt tein?”

Tämän kysymyksen lienee kuullut jokainen mykkäkoululainen, niin myös Vieraissa-Kati. Katin ja Henry-puolison riidat alkavat tyypillisesti Katin mököttämisellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mun tehtäväksi kuuluu tossa pelissä arvata, että mikä toisella mahtaa olla. Että mitähän mä nyt oon jättänyt tekemättä tai mitähän mun pitäisi tehdä, Henry sanoo ohjelmassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen hermostuu jatkuvaan arvuutteluun, toinen hermostuvaan kumppaniin ja siihen, ettei tämä osaakaan lukea ajatuksia. Siinä sitä sitten ollaan, keskellä riitaa.

Jos tilanne kuulostaa tutulta, kurkkaa vinkit sen selvittämiseen tästä:


”Tää on myös sun koti!”

Kenties räiskyvimmin Vieraissa-pareista riitelevät Tiina ja Niko – tai ainakin Tiina. Kirosanat lentelevät, kun kodista vastuun kantava Tiina hermostuu odottelemaan passiivisemmalta Nikolta siivousapua.

– Viet ne roskat nyt! Tee *********na jotain, mä en aio tehdä kaikkea. Tää on myös sun koti! Tiina latelee menemään.

Nikon vastaus riidan haastamiseen vaikuttaa olevan lopulta alistuminen pienen mutinan säestämä.

Pariskunta kärsii myös läheisyyden puutteesta: tv ja puhelin vievät voiton aloitteen tekemiseltä.

Kummasti tuntuu, etteivät he liene ainoa pari tässäkään asiassa. Ilmiölle on suorastaan nimikin: phubbaus. Lisää kokemuksia tästä some-ajan vitsauksesta voit lukea tästä:


”Ite oot sanonut!”

Nita ja Harri riitelevät yhä useammin, eikä kumpikaan itsepäisyyttään luovuta riitatilanteessa. Jälkikäteen asioita ei selvitetä, vaan vanhatkin kahnaukset kaivetaan takaisin esiin seuraavan riidan yhteydessä.

Konfliktitilanteet yltyvät monesti huutamiseksi, jonka päätteeksi parin välille laskeutuu Harrin sanojen mukaan ”jääkausi”.

– Tupakallekin jos menee, niin toinen istuu terassin toisessa päässä selin toiseen. On se vähän outo tilanne, kun on tottunut kuitenkin puhumaan paljon, hän sanoo.

Nita puolestaan toivoisi Harrilta ennemminkin kuuntelemista.

Nämä pariterapeutin neuvot voivat auttaa lopettamaan riidan:


”...”

– Minusta pitäisi käydä se eilinen läpi. Myö ei keretty jutella mitään. Minua jäi harmittamaan se, kun sitä ei käyty läpi ja sinä vaan lähdit töihin.

Siinä tyypillinen tilanne sarjan pisimpään yhdessä olleen parin, Riikan ja Timon, välillä. Heidän suhteessaan ei juuri huutamista kuulla. Ongelmia kehkeytyy, kun Riikka haluaisi selvittää riidanaiheen kerralla loppuun asti, mutta Timon ratkaisu on poistua tilanteesta takavasemmalle.

– Minä oon hankala riitelykaveri, Timo toteaa itsekin.

Juu-u, hankalahan se on yksinään riitaa jatkaa.

Lue lisää Vieraissa-parien parisuhdehaasteista:

Vieraissa nähdään Livillä ja Ruudussa 11.3. alkaen. Me Naiset, Liv ja Ruutu kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Bansku kirjoitti:
Jäikö artikkelin kirjoittaminen kesken? Pariterapeutin vinkit jäipi saamatta.

Moi Bansku! Vinkit löytyvät kohdan alla olevan linkin takaa. Toivottavasti niistä on iloa! -Anna / MN

Sisältö jatkuu mainoksen alla