Sarja kertoo nuorista naisista, jotka ovat kokeneet loppuunpalamisen. Kuva: Ylen kuvapalvelu
Sarja kertoo nuorista naisista, jotka ovat kokeneet loppuunpalamisen. Kuva: Ylen kuvapalvelu

Ruotsalaisessa dokumenttisarjassa nostetaan esiin stressin varoitusmerkkejä, joita moni ei huomaa.

IS TV-LEHTI:  Väsyttää, kiukuttaa, asiat unohtuvat ja kroppaa särkee? Sehän on stressiä! Vakavankin stressin oireet voivat tuntua vähäisiltä, tavallisilta, arjelta. Ruotsalaisessa dokumenttisarjassa pureudutaan varoitusmerkkeihin, joita moni ei huomaa.

Kolmiosaisessa sarjassa esillä ovat ylisuorittavat naiset. Naiset kokevat työuupumusta neljä kertaa useammin kuin miehet. Pahasta burnoutista ei toivu välttämättä edes kymmenessä vuodessa. Sarjaa juontaa Fanna Ndow Norrby, joka itsekin on alle 30-vuotiaana kokenut rajun romahduksen.

Ensimmäisessä jaksossa 25-vuotias Michaela elää kirjailijana ja muotisuunnittelijana monen unelmaelämää. Ongelmakohta paljastuu: työtä kohtaan koettu rakkaus saa aikaan sen, että on helppo suostua yhä uusiin tehtäviin. Kun maailman paras työ vie mukanaan, aivot päivystävät läpi yön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On hyvä, että kohteena ovat nuoret, joiden kannattaa tiedostaa myös some-stressi. Haastatellut lukiolaiset suorittavat Instagramia ja ahdistuvat, jos kuva unohtuu ottaa. ”Olin lauantaina ulkona, eikä kukaan tiedä!” Aivot eivät saa lepoa. Kaiken taustalla on hyväksynnän himo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lopulta alkaa tapahtua. Sarjassa tuodaan havainnollisesti esiin se, kuinka keho varoittaa. Allerginen reaktio on usein stressiä, samoin kivut, tulehdukset ja muistiongelmat. Sarjan slogan on osuva ja opettavainen: ”We can’t do it!”

Paloin loppuun, Teema & Fem klo 18.30

Sisältö jatkuu mainoksen alla