Kaisa Rastimon ohjaama elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1998.

IS TV-LEHTI: Kirjailija Helvi Hämäläisen (1907–1998) tunnetuin teos Säädyllinen murhenäytelmä julkaistiin vuonna 1941 alkuperäisestä versiostaan lyhennettynä, koska tosipohjaisten henkilöhahmojen tunnistettavuus huoletti kustantajia. 

Tämän lisäksi kohukirja joutui myös poliittiseen sensuuriin, minkä myötä ensimmäinen painos tuhottiin ja romaani toimitettiin uudelleen. Sensuroimaton painos ilmestyi vasta vuonna 1995, ja Kaisa Rastimon ohjaama elokuva vuonna 1998.

1930-luvun Suomeen sijoittuva avioliittodraama kuvaa porvaristopiireihin kuuluvan akateemisen perheenisän (Ville Virtanen) nuoreen palvelustyttöön kohdistuvaa hekumaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ajatus muuttuu teoksi, kun tunteiden palo johtaa aviorikokseen. Mitä tytölle sitten tapahtuu, kuinka vaimo (Päivi Akonpelto) käsittelee tapahtunutta? Entä kestääkö avioliitto kolhun? 

Sivutarinassa nähdään myös toinen traaginen pariskunta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuva on kiinnostava kuvaus sivistyneistön tavasta käsitellä idylliä rikkovia ongelmia. Kulissit pidetään pystyssä, vaikka sisällä kuinka kuohuisi, tunteet pyritään kätkemään ja käytös pidetään niin hillittynä, että henkilöhahmot ovat pakahtua.

Elokuva on kiehtova myös visuaalisesti. Näyttelijät heittäytyvät rooleihinsa antaumuksella.

Säädyllinen murhenäytelmä, tiistaina 24.3. klo 22.25 Yle Teema & Femillä.

Vierailija

Ville Virtanen ei ole koskaan sytyttänyt näyttelijänä, sellaista kansanopiston näytelmäpiirin monotonista ulkoa luettua tekstin toistoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla