Mitä ulkomailta Suomeen muuttavat oikein mahtavat meikäläisestä asumisesta ajatella? Se selviää hittisarjan Suomi-jaksossa.

 

IS TV-LEHTI: Asunnon metsästäjät maailmalla (House Hunters International) on kansainvälinen versio Yhdysvalloissa vuodesta 1999 lähtien pyörineestä Asunnon metsästäjistä (House Hunters)

Konseptin perusidea on yksinkertainen: jaksoissa kuljetaan asunnonvälittäjien ja asiakkaiden kintereillä, tässä versiossa ympäri maailmaa. Sinkut, pariskunnat ja perheet etsivät sarjassa uutta kotia paikallisen asunnonvälittäjän avustuksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden kodin valinta tehdään aina kolmen vaihtoehdon välillä. Joskus valinta tehdään järjellä ja logiikalla, toisinaan tunteella. Melko usein valinnan ratkaisee jälkimmäinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt nähtävät kuusi Suomessa kuvattua jaksoa ovat Asunnon metsästäjät maailmalla -sarjan eri kausilta. Ne on kuvattu vuosina 2012–2019. Jaksoissa etsitään asuntoja Helsingistä ja Jyväskylästä. 

Sarjan viihdyttävintä antia on seurata, millaisia reaktioita suomalaiset asumisratkaisut asunnonetsijöissä herättävät. Esimerkiksi oletus siitä, että oma sauna kuuluu automaattisesti kotiin kuin kotiin jopa Helsingin ydinkeskustan yksiössä, kutkuttaa suomalaiskatsojaa.

Myös kiinteistönvälittäjien ajoittainen tuskastuminen välittyy yllättävän hyvin.

Jaksojen lopussa käydään vielä kurkistamassa, miten asukkaat viihtyvät uusissa kodeissaan. 

Hui, Suomessa järvetkin jäätyvät kokonaan

Mitä tapahtuu, kun Sveitsin Genevessä asuva Amita Rajguru ottaa vastaan unelmiensa työpaikan Suomesta, Jyväskylästä? Ainakin muutama luihin ja ytimiin menevä kulttuurisokki.

Amita on mukana Asunnon metsästäjät maailmalla -sarjan Suomessa kuvatussa jaksossa. Katsoja pääsee seuraamaan, millaisia vaatimuksia Amitalla tulevalle vuokrakaksiolleen on. 

Jaksossa käydään kolmessa eri vuokra-asunnossa Jyväskylän keskustassa. Amitan pitää valita vaihtoehdoista mieluisin, eikä se ole helppoa.

– Asunnon pitää olla lyhyen kävelymatkan päässä työpaikalta, siinä pitää olla parveke ja kylpyhuoneessa pesutorni, hän luettelee.

Heti alkumetreillä käy selväksi, että Amita jännittää muuttoaan Suomeen. Hän kertoo pelkäävänsä etenkin yhtä asiaa.

– Pelkään suomalaista talvea. Sveitsissäkin on kylmä, mutta en tiedä, miten selviän Suomen talvesta. On pimeää, ja järvetkin jäätyvät kokonaan. Olen kuullut myös kaamosmasennuksesta. Toivottavasti vältyn siltä itse, Amita kauhistelee.

Amita ei tingi tulevan kotinsa vaatimuksista. 20 minuutin kävelymatka töihin talvella on ehdottomasti liian pitkä, eikä kymmenenkään minuutin kävely pakkasessa houkuttele.

– Talvella liikkuminen kävellen tuolla ulkona kuulostaa rehellisesti sanottuna aika pelottavalta. Tiet ovat umpijäässä ja liukkaat, hän pähkäilee. 

Amita on vaativa vuokralainen. Hän huomaa vanhat ikkunanpuitteet, hieman kuluneet kodinkoneet ja kiinnittää huomiota ”liian valkoiseen” lattiaan.

– Toiveenani on löytää koti, jossa on käytetty värejä ja kaikki on uutta, hän huomauttaa eräässä kohteessa.

Ruskea kaakeliunelma vai siskon haavekämppä?

Suomalaiskatsojaa Amitan päähänpinttymät ja pelot saattavat hymyilyttää. Näennäisen pieniltä asioilta vaikuttavat tekijät ovat kuitenkin nuorelle naiselle tunnepitoisia tekijöitä, joiden perusteella hän lopulta valitsee kotinsa. 

Kolmannessa Suomessa kuvatussa jaksossa amerikkalainen Justin Champion etsii itselleen kätevää yksiötä Helsingin kantakaupungista. 

Pohjois-Carolinasta kotoisin olevalle Justinille Suomi on jo tuttu maa, sillä hän suoritti opintonsa täällä. Nyt on aika muuttaa opiskelijasolusta omaan asuntoon.

Justin työskentelee risteilyaluksella projekti-insinöörinä, ja hänellä on tulevalle kodilleen oikeastaan vain kaksi vaatimusta.

– Sijainnin on oltava sellainen, että työmatkoihin ei kulu liikaa aikaa. Lisäksi vuokran on sovittava budjettiini. Koska asun yksin ja vietän suurimman osan ajasta töissä, asunto voi olla vaatimatonkin. Se ei haittaa yhtään, Justin kertoo.

Apuna asunnonetsinnässä on Britney-sisko. Sisarusten kriteerit poikkeavat toisistaan täysin. Britneyn standardit veljen tulevalle kodille ovat täysin omaa luokkaansa. 

– Asunnon on oltava moderni ja tilava, sellainen, johon koko perheemme mahtuu kylään, määrätietoinen Britney sanoo.

Etenkin ensimmäisen kohteen värimaailma saa Britneyn kavahtamaan. Yksiössä on pieni keittosyvennys, jossa on beiget seinälaatat ja samanvärinen lavuaari.

– Kuka tämän on sisustanut? Kenelle on tullut mieleen laittaa ruskeat laatat seinään ja yhdistää siihen vielä ruskea lavuaari, Britney parahtaa.

Sama värimaailma jatkuu asunnon kylpyhuoneessa.

– Tätä ei varmasti ole remontoitu 50-luvun jälkeen, hän päivittelee.

Justin sitä vastoin ihastuu asunnosta avautuviin kaupunkinäkymiin, eikä beige väri tunnu liikuttavan häntä.

Britneyn ykkösvalinta veljen uudeksi kodiksi olisi Justinin budjetin ylittävä asunto, jonka kaikki pinnat on vasta uusittu ja jossa on oma sauna. Hinnan lisäksi ensimmäisen kerroksen asunnon toinen miinus on ankea näköala suoraan sisäpihan pysäköintipaikalle.

Jyrääkö sisko Justinin vai pitääkö mies päänsä?

Asunnon metsästäjät maailmalla, TV5 maanantaina 5.8. klo 20.00.

Sisältö jatkuu mainoksen alla