Kuvat
Emily Goldblatt / Yle Kuvapalvelu

IS TV-LEHTI: Ihmelääke, johon ihmiskunta turvaa. Tulehdusten nujertaja ja leikkausten mahdollistaja. Modernissa lääketieteessä välttämätön. Antibiootti.

Totuus antibiooteista -dokumentissa maalataan kuitenkin uhkakuva: antibioottiresistenssistä – eli bakteerien vastustuskyvystä antibiootteja vastaan – voi tulla syöpääkin pahempi tappaja. Jo nyt esimerkiksi osa kolibakteereista kykenee vastustamaan perusantibiootteja.

Britannian lääkintäviranomaisen mukaan aikaa on ehkä jäljellä viisi vuotta, ennen kuin antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit tappavat tuhansia ihmisiä. Suurin syy bakteerien vastaiskuun on se, että antibiootteja käytetään liikaa. Mitä enemmän niitä käytetään, sitä huonommin ne tehoavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Onneksi tilanteeseen voidaan vaikuttaa. Yksi keino on hyvä käsihygienia: käsien pesulla voi estää bakteerien leviämisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jokainen voi myös olla vaatimatta lääkäriltä antibioottikuuria, ellei siihen ole selkeää syytä. Antibiootit tehoavat vain bakteereihin, eivät esimerkiksi flunssaa aiheuttaviin viruksiin.

Iso vastuu lepää tutkijoiden, viranomaisten ja lääkeyhtiöiden harteilla. Ehditäänkö uusia lääkkeitä kehittää ennen kuin tilanne äityy pahemmaksi?

Dokumentti saa miettimään, onko sen luoma tulevaisuudenkuva turhankin dramaattinen. Vastausta ei ole. Uusi ihmelääke voi löytyä penisilliinin tapaan luonnosta puolivahingossa.

Prisma: Totuus antibiooteista, keskiviikkona 27.11. klo 19.00 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla