Dystopinen ja monin pystein palkittu tv-sarja The Handmaid’s Tale jatkuu toisen kauden jaksoin Teema & Fem -kanavalla. Aluksi nähdään kaksi jaksoa, jatkossa yksi aina tiistaisin.

IS TV-LEHTI:  The Handmaid’s Tale  -sarjan ensimmäinen kausi loppui lähes samaan kuin Margaret Atwoodin kuuluisa romaanikin – Orjattaresi (1985).

June eli Offred (koskettavasti eläytyvä Elisabeth Moss) viedään mustalla autolla jonnekin. Ei tarkkaan selviä, onko hän pääsemässä pakoon, vai joutumassa johonkin hirvittävään koettelemukseen.

Draamassa tarina on tuotu nykyaikaan, eikä tapahtumajärjestys ole kokonaan sama kun kirjassa. Sarjan pituuden vuoksi kertomistahtikin tuntui ainakin ensimmäisellä kaudella paikoin hitaalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden kauden alkupuolen räväkät tapahtumat tempaisevat kuitenkin vangitsevasti mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Edelleen ollaan kuvitteellisessa Gilead-valtiossa, joka on syntynyt Yhdysvaltoihin ympäristökatastrofien ja sotien jälkeen. Naiset eivät saa opiskella, työskennellä tai käyttää rahaa. Heidän pitää synnyttää (orjattaret) ja huolehtia lapsista (komentajien vaimot).

Naisia nähdään myös puhdistamassa maaperää saasteista rangaistussiirtolassa. Harmaissa kaavuissa on selässä tummempi ympyrä kuin maalitauluna mahdollisen karkaamisyrityksen vuoksi.

Siirtokunnissa raatavien naisten elämä on mielenkiintoinen. Keskitysleirimäisissä olosuhteissa asuvien hylkiöiden kohtalo on karmea, mutta kapinointihalu ei ole kuollut.

Pienet toiveiden pilkahdukset, naisten väliset salaiset viestit ja hermoja raastavat käyttäytymisrajojen ylitykset luovat tiiviin tunnelman ja ovat sopiva vastavoima dystopian raakuuksille.

Viime kaudella jo selvisi, että komentaja Waterfordin luona asuva June eli Offred on raskaana. Taistelu vauvan ja myös Junen kouluikäisen tyttären vapaudesta jatkuu nyt.

Pääosissa Mossin lisäksi ovat erinomaisesti näyttelevät Joseph Fiennes komentaja Fred Waterfordina, Yvonne Strahovski tämän Serena-vaimona, Alexis Bledel rangaistussiirtokunnassa ahertavana Emilynä ja Ann Dowd julmana Lydia-tätinä.

Maailmanlaajuista huomiota herättäneen tv-sarjan toinen kausi on jo nähty HBO Nordicilla, jossa kolmas kausi alkaa 6. kesäkuuta.

Sarjan luoja Bruce Miller on kirjoittanut The Handmaid’s Talea yhteistyössä Atwoodin kanssa. Viime vuoden lopulla uutisoitiin, että kirjailijalta on tulossa jatkoa myös Orjattaresi-romaaniin. The Testaments julkaistaan 10. syyskuuta 2019.

The Handmaid's Tale – Orjattaresi, Teema & Fem klo 21.50

Sisältö jatkuu mainoksen alla