Vallan linnakkeesta tuttu Sidse Babett Knudsen näyttelee pääosaa vaivihkaisen sadomasokistisessa elokuvassa The Duke of Burgundy.

IS TV-LEHTI: Aistikas elokuva Cynthian ja Evelynin rakkaudesta alkaa mystisesti ja syvenee tutkielmaksi parisuhteen valta-asetelmista.

Naisparin dominaleikit toistavat samaa kaavaa: arkea hallitsee fantasianäytelmä, jossa Cynthia (Sidse Babett Knudsen) on halveksuva emäntä ja Evelyn (Chiara D’Anna) alistuva palvelustyttö.

Molemmat ovat oikeasti perhostutkijoita, ja perhosten kauneus ja kohtalokkuus toimivat hieman liiankin alleviivattuna symbolismina Peter Stricklandin ohjauksen taustalla. Samalla perhosteema tuo luontevasti mukaan kauneutta, jota korostetaan elokuvallisilla elementeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Englantilais-unkarilaisen draaman kuvaus on silmiä hivelevää, ja myös yksityiskohtaisen asustuksen kanssa on nähty vaivaa. Elokuvan nimi The Duke of Burgundy viittaa tulenväriseen perhoslajikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katsoja, sinä senkin tirkistelijä

Tanskalainen Babett Knudsen muistetaan tv-sarjoista Vallan linnake ja Westworld sekä myös AJ Annilan ohjaaman Ikitie-elokuvan (2017) Sara Ketolan roolista.

Babett Knudsenin esittämän Cynthian luonne pysyy pitkään arvoituksena. Elokuvan sadomasokistinen teema toteutetaan vaivihkaisesti.

Taide-elokuvamainen tunnelma ei ole liian raskas tai vaikea. Ajoittain elokuvan keveys myös etäännyttää. Katsojan asettaminen tirkistelijän näkökulmaan on mielenkiintoinen valinta, ja eteerinen musiikki vahvistaa uniikkia ilmapiiriä.

Ytimessä ovat osapuolten eriävät vaatimukset parisuhteen kestäessä pitkään. Eroottisen pelin sääntöjä on tärkeä noudattaa tai käy huonosti.

Kino: The Duke of Burgundy, Yle Teema & Fem perjantaina 2.8. klo 21.00.

Sisältö jatkuu mainoksen alla