Yle Areenasta löytyy vaikka mitä! Poimimme kahdeksan sarjaa, jotka voit katsoa ilmaiseksi. (Tai et nyt ihan ilmaiseksi, vaan verorahoilla.)

1. Paratiisi

Andres (Fran Perea) ja Hilkka (Riitta Havukainen) ovat Paratiisi-sarjan rikostutkijoita. Kuva: Yle Kuvapalvelu
  1. Riitta Havukainen.
  2. Espanjan kieli ja Aurinkorannikon maisemat.
  3. Alzheimerin taudin käsitteleminen.
  4. Murhaajan jahtaamista.
  5. Ohjaaja Marja Pyykkö!

Siinä viisi syytä, miksi katsoa suomalais-espanjalainen rikosdraama Paratiisi. Areenassa on katsottavissa sarjan kahdeksan jakson mittainen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tuotantokausi. 

Paratiisi kertoo oululaisesta Hilkka Mäntymäestä (Riitta Havukainen), jonka pitäisi itse asiassa jäädä eläkkeelle, mutta joka lähteekin Espanjan Fuengirolaan selvittämään kadonneen suomalaisperheen tapausta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

No. Espanjassa onkin hieman enemmän hommia, ja Hilkan keikka venyy aina vain. Siinä kärsii tietysti Hilkan oma perhe-elämä. Hilkkaa kaipaavat Suomessa Alzheimerin tautia sairastava lääkäripuoliso Aarne (Risto Tuorila) ja aikuinen tytär Anni (Armi Toivanen).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paratiisi on oikein kelpo sarja, jossa on sopivasti draamaa ja sopivasti rikosta. IS

2. Exit

Exitissä pääosassa on neljä miespuoleista pörssihaita. Yhden pörssihain puolison, Herminen (kuvassa nähtävä Agnes Kittelsen), rooli korostuu sarjan edetessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Neljän minuutin kohdalla katsoja yllätetään. Eikä yllätyksen aiheuttama tunnereaktio ole kaunis. Mutta kohtaus antaa esimakua siitä, mitä norjalainen Exit-sarja on kahdeksan jaksonsa verran. Tai ei sarja, vaan sen päähenkilöt. He ovat vastenmielisiä. Ja he ovat sairaita.

Exit kertoo neljän kolmikymppisen pörssihain tarinan. Miehet sikailevat, käyttävät aivan liikaa kokaiinia ja alkoholia, pahoinpitelevät tuttuja ja tuntemattomia, pettävät läheisiään – ja hyväksikäyttävät naisia. He kuvittelevat voivansa tehdä, mitä haluavat – ja toimivatkin niin.

Aluksi päähenkilöt vaikuttavat kaikki olevan samanlaisia kusipäitä. Sarjan edetessä katsoja löytää kuitenkin eroja. Ehkä, siis ehkä, jotakuta heistä voitaisiin vielä auttaa, mutta ainakin yksi on parantumaton psykopaatti.

Tosin sarja saa myös ymmärtämään, että tärkein kysymys ei silti ole se, miten päähenkilöiden kaltaisia ihmisiä voitaisiin auttaa, vaan se, miten heidän ympärillään olevat ihmiset saisi pelastettua.

Sarjaa katsoessa tulee paha olo, mutta tuotanto on priimaa ja näyttelijäsuoritukset uskomattomia.

Exit on hyvin surullinen kuvaus siitä, millainen eläin ihmisestä voi tulla. Ja surullisinta sarjassa on se, että se perustuu osittain tositapahtumiin.

Varoitus: Sarja ei sovi herkille. IS

3. Patrick Melrose

Benedict Cumberbatchin roolisuoritus on niin mieletön, että aivan heti ei vastaavaa tule mieleen.

Mitä Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) oikein pakenee tolkuttomalla päihteidenkäytöllään? Tämä on ydinkysymys Patrick Melrose -sarjassa. Kun vastaus selviää katsojalle, loppuaika pitää jännittää, millaiset mahdollisuudet heroiiniaddiktilla on tasapainoiseen elämään.

Vaikka päähenkilön päihteidenkäyttö on äärimmäisen surullista katsottavaa, ovat käsikirjoitus ja Cumberbatchin roolisuoritus niin huikeita, että katsoja ei voi välttyä ajoittaisilta naurunpurskahduksilta.

Minisarjassa kuvataan englantilaista yläluokkaa, mutta monet ongelmat ovat silti samoja kuin kellä tahansa taustoista huolimatta. Viiden jakson mittainen Patrick Melrose kertoo siitä, miten paljon ja pitkään lapsuudessa koetut järkyttävät asiat voivat ihmisen elämässä vaikuttaa. Varsinkin, jos niiden käsittelyyn ei saa apua.

Sarjassa pohditaan myös sitä, onko traumoistaan mahdollista selvitä niin, että pystyy katkaisemaan edellisten sukupolvien aineuttaman pahan ketjun.

(Sarja on katsottavissa myös HBO Nordic -palvelussa.) IS

4. Logged In

Pelaaminen on Logged In -sarjan päähenkilöille ”ainoa asia, jossa on hyvä”. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Logged in on koruton kuvaus siitä, miltä syrjään jääminen näyttää Suomessa. Päähenkilöt elävät maailmassa, jota pakoillaan pelaamisella.

Sarjassa seurataan Jonin, PatrikinAaroninJuhon ja Henrin elämää. Heistä kenelläkään ei ole töitä tai opiskelupaikkaa.

Viime vuoden aikana kuvatuissa jaksoissa tehdään lyhyitä kurkistuksia miesten arkeen, joka kuluu pelatessa ja tupakoidessa. Asuntoa on vaikea saada menetetyillä luottotiedoilla, ja sängystä jaksaa nousta ylös amfetamiinin voimalla.

Sarja ei selittele, vaan antaa päähenkilöiden itsensä kertoa. Viiden jakson aikana rivien välistä tulee kuitenkin sellainen olo, että jokainen olisi kaivannut tukea ja tunnetta joukkoon kuulumista – mutta useimpien kohdalla se on jo menetetty mahdollisuus.

Kehujen keräämisen lisäksi sarja on onnistunut herättämään keskustelua myös siitä, kuinka nuoret miehet elävät yhteiskunnan tukien varassa. Millainen apu todella auttaa syrjäytynyttä ihmistä? AK

Lue pidempi analyysi sarjasta täältä:


5. Leimattu

Kuvassa  Anila (Tamanna Agnihotri), Sumera (Kamelpreet Kaur), Ambar (Hibba Najeeb) ja Charlotte (Pernille Persen). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Norjalainen kahdeksanosainen trilleri Leimattu kertoo pelosta, kunniasta ja ystävyyden voimasta.

Norjalais-pakistanilaisen teinityttö Sumeran elämä muuttuu yhdessä illassa painajaiseksi, kun puolituttu poika raiskaa hänet. Poliisi ei voi auttaa, joten Sumeran ainoaksi vaihtoehdoksi jää ratkaista tilanne yhdessä kavereidensa kanssa.

Raiskaajaa näyttelee Tarjei Sandvik Moe, joka muistetaan Skamin Isakin roolista. Ensimmäisen jakson raiskauskohtaus on todella ahdistavaa katsottavaa. Mutta tämä on kuulemma on ollut tarkoituskin.

– Raiskaus on yksi hirveimmistä asioista, jonka ihminen voi kokea. Kaikki sarjan tekijät olivat samaa mieltä siitä, että kohtauksen katsomisen tulisi olla kivuliasta, Tarjei on kertonut.

Ei sarja silti ole tarina raiskaajasta. Se on tarina uhrista. EL

6. Heikolla jäällä

Kuvassa jääkarhu ja Lena Endre, joka näyttelee Ruotsin ulkoministeriä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

8-osainen yhteispohjoismainen jännäri Heikolla jäällä on saanut vähän laimeat arvostelut. Lankoja on muka liikaa, ja niitä ei onnistuta solmimaan yhteen. Höpö, höpö, ei lankoja mitenkään liikaa ole! Sarjassa vain osa hahmoista yrittää torjua Grönlannissa ilmastonmuutosta, osa taas haluaa porata öljyä, ja lisäksi tapahtuu kaappausdraama ja pari murhaa,

Jännittävässä ja osittain myös ahdistavassa sarjassa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä – ja siksi se kannattaa myös katsoa. Kysymyksiä ovat muun muassa:

  1. Venäjän trollit iskevät, mutta onko Venäjä sittenkään kaiken takana?
  2. Miten käy Grönlannin itsenäisyyshaaveille kansainvälisen ilmasto- ja talouspolitiikan kurimuksessa?
  3. Onko maailman pelastus tärkeämpää kuin talouden ja ihmisten, entä henkilökohtaiset draamat?

Sarjan viisi ensimmäistä jaksoa voi katsoa Yle Areenasta, kolme on vielä tulossa. Koko kausi eli kaikki kahdeksan 8 jaksoa löytyvät myös C Moresta. HH

7. Kakarat

Elämä yllättää Astan (Elli Melasniemi) ja Joonan (Vincent Kinnunen), kun he saavat tietää odottavansa lasta.

Joskus elämässä tapahtuu asioita, joille ei kerta kaikkiaan mahda mitään. Mitä silloin pitäisi tehdä? Tähän kysymykseen pureutuu Ylen uusi 12-osainen draamasarja Kakarat, joka on oikein kelpo draamaa.

Juuri täysi-ikäistyneet Asta (Elli Melasniemi) ja Joona (Vincent Kinnunen) joutuvat huomaamaan, ettei kaikki ole omissa käsissä, kun Asta tulee raskaaksi. 

Asta ja Joona ovat sarjassa pääosassa, mutta lähes yhtä suurissa rooleissa ovat päähenkilöiden vanhemmat (mm. Sari Havas ja Mats Långbacka).

Sarja on tarina niin aikuistumisesta kuin vanhemmuudestakin – se saa katsojan miettimään kaikkia niitä valintoja, joita elämässä voi nuoruuden ja keski-iän välillä tulla eteen. IS

Lue pidempi analyysi sarjasta täältä:


8. Fleabag

Phoebe Waller-Bridge näyttelee itseironista ja masentuneisuuteen taipuvaista Fleabagia.

Fleabag oli viime vuoden tv-sensaatio, ja sarja voitti jopa kaksi Golden Globea. Ihanan suorapuheinen ja jopa roisi brittikomedia kertoo lontoolaisen sinkkunaisen elämästä raikkaalla ja kipeänhauskalla otteella.

Sarjan päänäyttelijä Phoebe Waller-Bridge (kuvassa) on myös sarjan käsikirjoittaja. Hänestä kuulemme vielä!

Valitettavasti joidenkin jaksojen katseluaika on jo päättynyt Areenassa. Mutta sarja löytyy myös Amazon Prime Videosta. I A-K

Muokattu 16.3. klo 9.48: Tekstistä poistettu juonipaljastus. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla