Iina Kuustosen roolihahmo Nina Kautsalo on poliisi ja esikoululaisen Venlan äiti Ivalo-sarjassa. Kuva: Elisa Viihde
Iina Kuustosen roolihahmo Nina Kautsalo on poliisi ja esikoululaisen Venlan äiti Ivalo-sarjassa. Kuva: Elisa Viihde

Varoitus! Tämä juttu sisältää juonipaljastuksia.

Vuoden 2018 paras televisiosarja Ivalo alkoi vasta nippanappa ennen vuodenvaihdetta. Viimeiset jaksot tästä uudesta sarjasta ovat nyt julki.

Nuorgam–Utsjoki-akselilla kuvattua Ivalo-sarjaa voi toistaiseksi katsoa nyt vain Elisa Viihde Aitiossa, joka on maksullinen tv-palvelu. Sarja nähdään vuonna 2020 Ylen kanavalla. Kansainvälisesti sarjaa levitetään nimellä Arctic Circle.

Sarja on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Kaikkia se ei ole miellyttänyt: Ivalo jätti kylmäksi esimerkiksi Helsingin Sanomien kriitikon, jonka mukaan sarjasta puuttuu jännitys ja sen vieraskieliset dialogit ovat robottimaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Katsoja pidetään kyllä tehokkaasti pimennossa, mutta se johtuu ennemminkin vähän kaikkialle leviävästä juonesta kuin jännityksen kutkuttavasta rakentelusta: on virus, kuolleita prostituoituja, pää- ja sivuhenkilöiden ihmissuhdesotkut, väkivaltaisia poromiehiä, ulkomaan hämärämiehiä, KRP ja vielä FSB, Tuomo Yrttiaho kirjoittaa HS:ssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Silti Ivalo on myös nopeasti koukuttanut monia suomalaisia. Sarjan Facebook-sivulla fanit kertovat, kuinka ovat katsoneet siitä monta jaksoa putkeen.

”En yleensä katso sarjoja. Ivaloon jäin heti koukkuun ja katsoin 7 jaksoa melkein putkeen ja tartutin siinä sivussa mieheni virukseen ja katsoin hänen kanssaan uudestaan seitsemän jaksoa putkeen.”

”Ajattelin, että katon ekan ja meen nukkumaan, mutta pakkohan kaikki kolme jaksoa oli ahmia.”

Myönnän: olen itsekin koukussa sarjaan. Kerroin aiemmin, miksi Ivalo on yksinkertaisesti paras suomalainen tv-draama. Silloin olin nähnyt puolet jaksoista.

Nyt kun olen katsonut kaikki kymmenen jaksoa pikakelaamatta yhtäkään, odotan jo seuraavaa kautta. Viimeiset jaksot ovat hengästyttävän vauhdikkaita ja intensiivisiä. Mukana on myös huumoria ja rakkautta. Täydellinen kombo viihdyttävää tv-draamaa siis!

En tiedä, tuleeko toista kautta, mutta sille olisi taatusti kysyntää – jos se on tehty yhtä laadukkaasti kuin ensimmäinen kausi. Ja olisi kiva saada tietää vastaukset muun muassa näihin asioihin:

 1. Näyttelijä Iina Kuustosella on Ivalossa päärooli paikallispoliisi Nina Kautsalona. Hän kuulee viimeisessä jaksossa, että Lappiin ollaan perustamassa poliisin uutta erikoisyksikköä ja siihen tarvitaan johtaja. Ottaako Kautsalo tehtävän vastaan ja miten se vaikuttaa hänen elämäänsä?
   
 2. Miten käy Kautsalon lapselle, esikouluikäiselle ja kehitysvammaiselle Venlalle (Venla Ronkainen), joka kantaa harvinaista virusta?


  Marita Kautsalo on ollut eristyksissä melkein koko sarjan ajan. Joko hän pääsisi vapauteen? Kuva: Elisa Viihde
  Marita Kautsalo on ollut eristyksissä melkein koko sarjan ajan. Joko hän pääsisi vapauteen? Kuva: Elisa Viihde
 3. Entäpä mitä tapahtuu toiselle läheiselle viruksen uhrille, Kautsalon Marita-siskolle (Pihla Viitala)?
   
 4. Selviääkö Kautsalon Elina-äiti (Susanna Haavisto) syöpänsä kanssa? Ja mitä tapahtuu hänen ja Maritan väleille? Hän on katkaissut aikoinaan välit Maritaan tämän päihdetaustan vuoksi, mutta lähenemistäkin on ollut havaittavissa.
   
 5. Tärkein ihmissuhdekysymys koskee Kautsalon ja saksalaisen biolääketieteen tohtori Thomas Lorenzin (Maximilian Brückner) romanssia. Miten sille käy?  Vai palaako vasta eronnut Thomas tyttärensä vuoksi Helsinkiin?


  Poliisin ja virustutkijan herkkä hetki sairaalassa. Kuva: Elisa Viihde
  Poliisin ja virustutkijan herkkä hetki sairaalassa. Kuva: Elisa Viihde


   

 6. Jatkaako Kautsalon hauska työpari Niilo Aikio (Janne Kataja) vielä poliisina? Hän kertoo miettineensä poliisin hommien lopettamista, mutta Kautsalon tsemppaus saattaisikin muuttaa hänen mielensä.
   
 7. ”Ruvetaan töihin!”
  Kautsalon viimeinen repliikki kertoo kaiken: tappavan vaarallisen viruksen tutkiminen on vielä kesken. Minne kaikkialle se on levinnyt, ja miten se voitetaan?
   
 8. Ai niin, näkyyköhän Tanssii tähtien kanssa -kilpailussa hurmannutta näyttelijää Hannes Suomista vielä Ivalossa?

Jutusta korjattu 7.1.2019 Ylen esitysvuosi, joka on näillä näkymin 2020.

Saksalaisen ylimielisyyttäkö

Ivalo sarjan tuottaja kertoo, että lestadiolaiset sivujuonena uskallettiin ottaa mukaan koska " he eivät koskaan lähde hakemaan oikaisua vaikka heistä keksittäisiin mitä tahansa juttua. Siitä syystä uskalsimme hyvin vapain käsin tehdä uskonnosta mitä tarvitsimme katsojien kiinnostuksen herättämiseksi ja suomalaiset tuntuvat olevan valmiita uskomaan heistä aivan mitä tahansa"

Vierailija

tuttu tarina kirjoitti:
jos tekijät  jaksaisivat työstää vielä toisen kauden, niin olisi kiinnostavaa. ensimmäinen jakso katsottu jo. tvsarjat mun ja puolison iltakivaa töitten jälkeen. Ivalo jäi kiinnostavaan kohtaan.

Toivottavasti Iina Kuustosen roolihahmon siskoa puupökkelömäisesti näyttelevä on vaihdettu uusissa jaksoissa toiseen näyttelijään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla