Kuvat
Yle Kuvapalvelu
Ei tiennyt 8-vuotias Teemu, että NHL-ura tulee mahdollistamaan vähän isommankin jahdin hankkimisen.
Ei tiennyt 8-vuotias Teemu, että NHL-ura tulee mahdollistamaan vähän isommankin jahdin hankkimisen.

Perhe tekee veneretken -ohjelma saattaa selittää, mistä Teemu Selänteen on pakko päästä joka vuosi Kotkan meripäiville. Tai sitten ei. Upeaa ajankuvaa 1970-luvulta se silti on.

IS TV-LEHTI: Viisihenkinen Selänteen perhe saapuu satamaan valkoisella autolla, ja ulos tupsahtaa neljä lasta. 

Leveneviin farkkuihin, t-paitoihin ja pelastusliiveihin pukeutuneet lyhyttukkaiset lapset juoksevat makuupussit sylissään veneelle ja jatkavat takaisin hakemaan lisää varusteita. Yksi lapsista on 8-vuotias tuleva jääkiekkoilija, Teemu Selänne.

Laituri täyttyy pian pussukoista, laukuista, muovikoreista, kylmälaukusta, matkalaukusta, radiosta, saappaista, puuhakirjoista, ämpärissä olevista termospulloista ja repusta pilkistävistä tennismailoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– On niillä tavaraa, voi ihme. Ja pieniä lapsia raahaavat tänne vesille, kyllä on ihme, päivittelee veneilemään myös lähtevä Ensio Itkonen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Niillä on mukana Mikki Hiirtä ja Aku Ankkaa ja ämpäriä ja kuvakirjaa. Ja vesiastiakin niillä on mukana, ja vesille ollaan menossa, Ensio hihittelee.

Selänteiden reissu on ikuistettu 70-luvulla Perhe tekee veneretken -ohjelmaan, ja Elävä arkisto esittää Hannu Karpon ohjaaman kaksiosaisen sarjan nyt uusintana. Samaan kokonaisuuteen torstaina kuuluvat myös Tietoisku: purjeveneen turvaköydet (1980) ja Harrastus – purjehdus (1964).

Perhe tekee veneretken -ohjelmassa näkyy 1970-luvun lopun tyyli. Liisa-äiti ja Ilmari-isä ovat pukeutuneet identtisiin punaisiin tikkitoppatakkeihin ja aurinkohattuihin. Mukana oleva tuttavaperheen 3-vuotias Nitta kävelee perässä identtinen kesähattu päässä.

Pojat käyvät juttelemassa Ensiolle eli ”Enskalle”, joka kyselee, miksi lapsilla oli jo autossa pelastusliivit päällä.

– En minä tiedä, kysy meidän äidiltä, se tietää kaikki meidän perheessä, esikoinen Panu vastaa.

– Jos niillä ei olisi niitä valmiiksi päällä, niin meillä ei olisi ainoatakaan lasta. Ne lentävät kuin varpuset tuuleen, kun auto pysähtyy – ei sitä edes huomaa. Ne pelastusliivit ovat ehdottomat, Liisa Selänne vastaa.

”Heistä kasvaa reippaita merimiehiä”

Perhe on matkalla ensimmäiselle pidemmälle lomamatkalle. Ensio kertoo jättäneensä lapset turvallisuussyistä kotiin.

– Meidän lapset ovat olleet mukana kymmenpäiväisestä saakka. Kun ne laittaa veneeseen, niin kyllä ne siellä pysyy, Ilmari Selänne sanoo.

– Ja kun he pienestä asti tottuvat tähän, heistä kasvaa nopeasti reippaita merimiehiä, Liisa-äiti jatkaa.

Perheen määränpää on Svartö, josta matkataan mahdollisesti pidemmälle säästä riippuen. Liisa-äiti kirjoittaa veneessä päiväkirjaa.

– On suuri helpotus, että lapset pystyvät itse pakkaamaan omat lelunsa ja kirjansa mukaan. Hyvin on muistissa ne ajat, kun lelut unohtuivat, eikä lasten aikana tahtonut millään kulua. Hermostuttiin siinä, sekä aikuiset ja lapset, hän kirjoittaa.

Liisa ottaa nuorimmat lapset syliinsä ja lukee päiväkirjasta vuoden 1974 tapahtumia, jolloin Teemun kaksosveli Paavo tippui kovan aallokon vuoksi veneestä. Se säikäytti, vaikka tapaus päättyi hyvin.

Veneessä syödään eväitä, piirretään ja lopulta rantaudutaan kauniille saarelle auringon paistaessa.

Sarjan pääpaino on Liisan ja Ilmarin vinkeissä Ensiolle. Tämä kulkee Selänteiden kanssa samoja reittejä omalla veneellään, muttei ole suunnitellut matkaansa, ja tarvittavat välineet puuttuvat. Lopuksi Ensio lähtee Selänteen poikien kanssa kalaan.

Perhe tekee veneretken, torstaina 21.5. klo 23.01 ja 23.32 Yle Teema & Femillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla