Ursula Kuczynski oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa. Kuva: Drive Media Rights Limited/Yle Kuvapalvelu
Ursula Kuczynski oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa. Kuva: Drive Media Rights Limited/Yle Kuvapalvelu

Historia: Atomipommin varastaja -dokumentti kertoo Ursula Kuczynskistä. Hän eli tavallisen perheenäidin elämää, kasvatti päivisin lapsia ja toimi öisin Neuvostoliiton vakoojana ensin Kiinassa, sitten Sveitsissä ja Englannissa.

IS TV-LEHTI:  Ursula Kuczynskin tarina kuuluu tarua ihmeellisempiin. Tuskin kukaan elokuvan käsikirjoittajakaan olisi voinut tällaista sepittää.

Kuczynski eli tavallisen perheenäidin elämää, kasvatti päivisin lapsia ja toimi öisin Neuvostoliiton vakoojana ensin Kiinassa, sitten Sveitsissä ja Englannissa. Ja varsin taitavasti.

– Sonjaa ei voi kuin ihailla, myöntää historiantutkija dokumentissa Atomipommin varastaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sonja oli Kuczynskin peitenimi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Dokumentti näyttää kiinnostavasti, kuinka suuria riskejä ihminen on valmis ottamaan toimiessaan oikeiksi näkemiensä asioiden eteen.

Ursula Kuczynski syntyi varakkaaseen juutalaisperheeseen Berliinissä vuonna 1907. Hänen vanhempansa olivat myötämielisiä kommunismille, jota etenkin monet juutalaiset pitivät 1920-luvulla vastavoimana orastavalle natsismille.

Kuczynskin vakoojauran huippu osuu 1940-luvun Englantiin, jonne hän oli muuttanut Sveitsissä toimineesta Punainen orkesteri -agenttiyhteisöstä. Englannissa hän keräsi tietoa ydinaseohjelmasta, jota Iso-Britannia oli alkanut kehittää yhdessä Yhdysvaltojen kanssa.

Kuczynski erosi ja avioitui uudestaan brittimiehen kanssa, jota valittaessa tärkeintä oli se, että nainen pystyy jatkamaan tehokasta vakoilutoimintaansa. Myös hänen miehensä Len Beurton oli vakooja.

– Äiti oli hyvin käytännönläheinen ihminen, sanoo hänen poikansa Peter Beurton dokumentissa.

Kuivaa huumoria vai analyysiä?

Pojan arviot äidistään ovat mielenkiintoista kuultavaa. Vaikuttavaa on myös se, että äiti vaikeni menneisyydestään ja vei monta salaisuutta mukanaan hautaan.

Mitä hän sai sitten aikaan? Ensinnäkin hän onnistui paljastamaan Stalinille sen, että Iso-Britannia ja Yhdysvallat olivat jättäneet sodanaikaisen liittolaisensa ulos yhteisestä ydinaseohjelmastaan.

Ohjelmassa mukana olleen tutkija Klaus Fuchsin avustuksella hän sai puolestaan välitettyä Neuvostoliittoon olennaisia tietoja ydinaseen kehittämisestä. Maailma järkyttyi, kun Neuvostoliitto teki ensimmäisen kokeensa jo vuonna 1949.

Jos Kuczynski olisi epäonnistunut, kylmän sodan asetelmat olisivat olleet aivan toisenlaiset, arvioivat historioitsijat dokumentissa.

Englantilaiset epäilivät Sonjaa, mutta eivät saaneet häntä pidätettyä. Yhdysvalloissa pidätetty Fuchs oli paljastanut hänet, mutta Kuczynski pääsi pakenemaan maasta epäilyttävän helposti.

Yhdysvallat menetti luottamuksensa Iso-Britannian vastavakoilutoimintaan ja jatkoi ydinaseohjelmaansa yksin.

Vuonna 2000 kuollut Kuczynski kirjoitti elämästään bestseller-kirjan Sonjas Rapport (1977).

Tämä dokumentti vangitsee katsojan kuin paraskin tv-dekkari!

Historia: Atomipommin varastaja, TV1 klo 19.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla