Kuvat
HBO
Saluunanisäntä Al Swearengenin (Ian McShane) tarina jatkuu.
Saluunanisäntä Al Swearengenin (Ian McShane) tarina jatkuu.

HBO Nordicilla nähtävässä uudessa Deadwood-elokuvassa ovat mukana lähes kaikki sarjan keskeiset henkilöt.

IS TV-LEHTI: Deadwood (2004–06) kuuluu tärkeänä osana vuosituhannen alun aikakauteen, jota Yhdysvalloissa kutsutaan ”television kulta-ajaksi”. Sen suunnannäyttäjä oli tilauskanava HBO, jonka tuottamat Sopranos (1999–2007) ja Langalla (The Wire, 2002–08) määrittelivät täysin uusiksi draamasarjojen laatustandardit. Vanavedessä tuli Deadwood ja sai lähes yhtä vuolaita kehuja, samoin kuin kauhisteluja poikkeuksellisen ronskista kielenkäytöstä.

Osin todellisten henkilöiden pohjalta kirjoitettu Deadwood kertoi samannimisestä kaupungin esiasteesta nykyisen Etelä-Dakotan alueella: kullankaivajien, korttihaiden ja prostituoitujen kansoittamasta leiristä, jossa elettiin kirjaimellisesti ilman lakia ja moraalia.

Saluunanisäntä Al Swearengenin (Ian McShane, Lovejoy) kovin ottein hallitsemasta korruptoituneesta kaaoksesta edettiin pienin ja usein väkivaltaisin askelin kohti järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Montanasta kaupunkiin rautakauppiaaksi saapunut ex-sheriffi Seth Bullock (Timothy Olyphant) ja liikekumppaninsa Sol Star (John Hawkes) toivat viskin ja oopiumin sumentamaan leiriin kaivattua kunniallisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sarja loppui vastoin odotuksia jo kolmen kauden jälkeen vuonna 2006, fanien mielestä pahasti kesken suuren tarinan. Sarjan luoja David Milch (Hill Street Blues, NYPD Blue) kieltäytyi HBO:n tarjoamasta kuuden jakson tynkäkaudesta ja suunnitteli sen sijaan kahta pitkää elokuvaa. Hanke hautautui vuosiksi, mutta vuonna 2016 HBO tilasi Milchiltä käsikirjoituksen Deadwood-elokuvaan. Se kuvattiin viime syksynä Daniel Minahanin ohjaamana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sarjan kaudet sijoittuivat lyhyille ajanjaksoille vuosina 1876–77. Elokuva tapahtuu vuonna 1889, jolloin Deadwood juhlii osana Etelä-Dakotaa sen liittymistä Yhdysvaltain 40. osavaltioksi. Elokuvassa ovat mukana lähes kaikki sarjan keskeiset henkilöt.

Juhlatunnelmiin tulee jännitteitä, kun kaupunkiin palaa Kalifornian senaattoriksi edennyt George Hearst (Gerald McRaney). Häikäilemättömin ottein valtaa ja vaurautta haalineella Hearstilla on Deadwoodissa menneiden tapahtumien takia paljon vihollisia, kuten nyt raskaana oleva Trixie (Paula Malcomson), joka yritti aikoinaan murhata Hearstin. Hearst on sittemmin saanut selville, että syylliseksi lavastettiin viaton tyttö ja käyttää tietoa vipuvartena, kun pyrkii ostamaan Charlie Utterin (Dayton Callie) maat.

Osavaltiojuhliin palaa myös rikas leskirouva Alma Ellsworth (Molly Parker), jolla on omat kalavelkansa Hearstin kanssa. Lisäksi pintaan nousevat tukahdutetut tunteet Deadwoodin sheriffinä nyt toimivaa Bullockia kohtaan.

Elokuva käyttää hyväksi välissä reaalimaailmassakin kulunutta aikaa. Vanheneminen, se mitä se ottaa, antaa ja muuttaa, on elokuvan keskeisiä teemoja. Sitä ilmentää etenkin Ian McShane, joka voitti roolistaan Golden Globen vuonna 2005 ja loistaa yhä. Kovapintainen Al Swearengen on nyt heikossa hapessa, maksa romuna ja raihnaisena. Olisiko hän valmis antamaan jo periksi inhimilliselle heikkoudelle?

Tyylikkäästi tarinan päättävän elokuvan myötä Deadwood ei kummittele enää viimeistelemättömänä mestariteoksena. Jatkoa ei kannattane enää toivoa, sillä Milchillä, 74, todettiin hiljattain Alzheimerin tauti.

Deadwood, HBO Nordic la 1.6. alkaen

Sisältö jatkuu mainoksen alla