Philip Pullmanin Universumin tomu -kirjasarjaan perustuva His Dark Materials on HBO:n ja BBC:n yhteistuotanto.

IS TV-LEHTI: Suomalaista noitaa Serafina Pekkalaa tai hänen Kaisa-hanheaan ei nähdä His Dark Materials -fantasiasarjan ensimmäisessä jaksossa – mutta brittikirjailija Philip Pullmanin suosittujen nuortenromaanien fanit voivat arvata voimahahmon ilmestyvän seikkailuun ennen pitkää.

HBO:n ja BBC:n tuottaman uuden tv-sovituksen avausjaksossa mainitaan silti Lapin kuningas sekä revontulet, joiden vihjaillaan kätkevän väylän uusiin maailmoihin.

Viittaukset Lappiin eivät ole mukana sarjassa sattumalta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pullmanin tiedetään napanneen sarjan pohjana toimivaan Universumin tomu -kirjasarjaansa vaikutteita myös saamelaisesta mytologiasta. Paremmin romaanisarja Kultainen kompassi (1995), Salaperäinen veitsi (1997) ja Maaginen kaukoputki (2000) tunnetaan kuitenkin kritiikistä järjestäytynyttä uskontoa kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Panoksena ei ole enempää eikä vähempää kuin ajattelun vapaus. Mukaan kietoutuu salaperäinen Magisterium-järjestö, joka on tulkittu rinnastukseksi katoliseen kirkkoon.

Ensimmäinen filmatisointiyritys epäonnistui

Uusi tv-sovitus on näyttävää jälkeä – ja vastannee vihdoin myös Pullmanin kirjojen henkeä.

Edellisessä yrityksessä, Pullmanin tarinaa huomattavasti yksinkertaistaneessa fantasiaelokuvassa Kultainen kompassi (2007), uskontokritiikki oli häivytetty taka-alalle. Elokuvan heikon menestyksen jälkeen suunnitelmat sarjan muiden kirjojen filmaamisesta kuopattiin.

Uuden tv-sarjan on kuitenkin tuottanut Pullman itse. Ohjaajana on Tom Hooper, joka tunnetaan parhaiten historiallisista draamoistaan Kuninkaan puhe (2010) ja Tanskalainen tyttö (2015) sekä musikaalisovituksesta Les Misérables (2012).

Ensimmäisen jakson tapahtumapaikkana on Oxfordin yliopisto, jossa Pullman on itsekin opettanut.

Vaikka tarinan tutkijaseikkailijoina nähdään muun muassa X-Men-elokuvista tuttu James McAvoy sekä brittisarjoista Luther ja Mrs Wilson tunnetuksi tullut Ruth Wilson, sen päähenkilö on 12-vuotias Lyra, jonka uumoillaan olevan profetioissa mainittu, maailmojen kohtalon ratkaiseva tyttö.

Lyraa näyttelee Dafne Keen, joka teki läpimurtonsa Logan-elokuvan (2017) nuorena mutanttityttönä Wolverinen (Hugh Jackman) rinnalla.

Suomi todellakin mainittu

Hyvien hahmojen hyvyyden ja pahojen pahuuden kyseenalaistavassa sarjassa pidetään itsestäänselvyytenä puhuvia eläimiä – jotka eivät tosin ole eläimiä ensinkään, vaan ihmishahmojen sieluja, daimoneita.

Tyyliin on lainattu steampunkin hengessä myös zeppeliinejä ja muita mekaanisia laitteita totuuden kertovaa kultaista kompassia myöten.

Entä noita Serafina Pekkala, jota näyttelee britti Ruta Gedmintas?

BBC:n tv-ohjelmassa vuonna 2005 Pullman väitti napanneensa nimen suomalaisesta puhelinluettelosta. Myöhemmin kirjailija tarkensi ottaneensa Pekkalan nimen listalta, johon oli koottu Kööpenhaminassa asuvia poliitikkoja. 

Harmaahanhi Kaisan ääni on taas on peräisin näyttelijä David Suchet’lta eli itse Hercule Poirotilta!

Kuudennessa jaksossa nähdään myös samojedimetsästäjä, jota näyttelee suomalainen Pasi Remsu.

His Dark Materials alkaa HBO Nordic -suoratoistopalvelussa sunnuntaina 3.11. 

Vierailija

Loistavaa! Universumien tomu-trilogia teki minuun aikoinaan ison vaikutuksen - en itse asiassa muista kovin montaa muuta kirjasarjaa, jotka olisivat aiheuttaneet samanlaisen fiiliksen. Sarja kesti uudelleen lukemisen aikuisena, ehkä jopa paremmin.

Elokuva oli harmillisen huono, ja oikeastaan ihmettelin miksi Amerikkalaiseksi elokuvaksi valittiin näinkin kriittinen teos. Jos kolmas elokuva olisi tehty, viimeisestä kirjasta ei olisi kait ollut siinä enää mitään jäljellä. BBC/HBO sopivat tuottajaksi paljon paremmin, ja odotukset ovat paljon korkeammalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla