22-vuotiaalla Elle Fanningilla on jo takanaan mittava ura, jonka aikana hän on kasvanut lapsinäyttelijästä historian voimanaisten esittäjäksi. Minisarja The Greatissa hänet nähdään Katariina Suurena.

IS TV-LEHTI: Matka prinsessasta keisarinnaksi ei välttämättä ole pitkä. Nuorella näyttelijällä Elle Fanningillä siihen meni vain kuusi vuotta.

Vuoden 2014 Disney-sovituksessa Maleficent – Pahatar (2014) hän esitti Angelina Jolien Pahattaren vastaparia, prinsessa Ruususta. Uudessa satiirisessa historiallisessa draamasarjassa The Great Fanning näyttelee Venäjän 1700-luvun itsevaltiasta Katariina Suurta.

Näitä osia voi pitää myös Fanningin merkkipaaluina: 22-vuotias amerikkalaisnainen on kuudessa vuodessa kasvanut ulos lapsi- ja teinirooleista, näyttelijäsiskonsa Dakota Fanningin varjosta ja isojen Hollywood-studioiden helmoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samalla Elle Fanning on päässyt asemoimaan itsensä persoonallisesta jäljestä tunnettujen ohjaajien kuten Nicolas Winding Refnin, Mike Millsin ja Sofia Coppolan yhteistyökumppaniksi. The Neon Demonin (2016), Vuosisadan naisten (2016) ja Lumotut-elokuvan (2017) näkyvät teiniroolit ovat poikineet kehujen lisäksi harvinaisiakin kunnianosoituksia: viime vuonna hän sai kutsun maailman kuuluisimman elokuvafestivaalin, Cannesin, tuomaristoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etuna Fanningilla on aina ollut näyttäminen ikäistään nuoremmalta, mutta The Great saattaa viimein tehdä hänestä aikuisen ison yleisön silmissä. Rooliin kuuluu ainakin v-sanoja sekä kosolti koomista seksiä.

Venäjän kuuluisaa itsevaltiasta hän esittää muutenkin mustan huumorin kera: kun Katariina tapaa tulevaksi aviopuolisokseen sovitun poikamaisen suuriruhtinas Pietarin, hän alkaa juonia omia suunnitelmiaan miehensä murhaamiseksi sekä vaikutusvaltaisen kirkon ja armeijan päihittämiseksi.

Tekstin takana on australialainen käsikirjoittaja Tony McNamara, joka kirjoitti myös Olivia Colmanille Oscar-voiton tuoneen The Favourite -elokuvan (2018). McNamara laati The Greatin alun perin näytelmäksi.

Sarjassa on historiallisia faktoja ”vain satunnaisesti”.

– Tiesin Katariina Suuresta vain propagandatarinan, jonka mukaan hän olisi harrastanut seksiä hevosen kanssa, Fanning tunnusti toukokuun alussa Variety-lehdelle.

– Opin hänen olevan eräänlainen feministi-ikoni, joka toi valistuksen Venäjälle sekä antoi naisille mahdollisuuden koulutukseen, taiteisiin ja tieteisiin.

Haastatteluissa Fanning on myös puhunut haaveistaan edetä ohjaajaksi. Ties mitä häneltä vielä nähdäänkään.

The Great, lauantaina 16.5. alkaen HBO Nordic -suoratoistopalvelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla