Tänään alkava tv-sarja pureutuu historian ja tämän hetken kauneuskäsityksiin.

Englantilainen kirjailija Dominic Frisby kysyy sarjassa Historia: Kauneus kautta aikojen (The Sense of Beauty, 2017), mitä on kauneus.

Frisbyn mukaan kauneutta voi löytää niin sävellyksistä ja maisemista kuin eläimistä ja tuoksuistakin. Kuusiosainen sarja kuitenkin tarkastelee kauneusihanteiden kehittymistä aikojen saatossa etupäässä ihmiskehon ja kuvataiteen näkökulmasta.

Ympäri maailmaa kuvattu dokumentti tarjoaa jännittäviä näkökulmia ja risteilee aiheesta ja maasta toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taiteellisesti, tieteellisesti ja filosofisesti kauneudentajua tutkiva ohjelma siirtyy antiikin Kreikan filosofien maisemista Etelä-Korean Souliin, jota pidetään plastiikkakirurgian pääkaupunkina. Siellä miehistä 15 prosenttia on käynyt kauneusleikkauksessa – myös nimeltä mainitsematon presidentti – ja parikymppisistä naisista puolella on jokin toimenpide takanaan, sillä hyvä ulkonäkö parantaa ura- ja avioitumismahdollisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riikinkukkokin hurmaa ulkonäöllä

Sarjan ensimmäinen jakso on runollinen retki, jossa etsitään vastausta kauneuteen ennen kaikkea Charles Darwinin ja Alfred Russel Wallacen luonnonvalinnan käsitteestä.

Darwin-nettisivuston johtaja John van Wyhe muistuttaa luonnontieteilijän ymmärtäneen, että myös eläimet valitsevat kumppanin kauneuden perusteella. Yksi esimerkki on riikinkukko.

– Uroksen komeat sulat, joista ei ole hyötyä, saavat minut voimaan pahoin, mutta ne hurmaavat naaraan, van Wyhe siteeraa Darwinia.

Toisessa jaksossa tarkastellaan kauneuskäsitteitä idässä ja lännessä. Mielenkiintoinen tuttavuus on australialainen antropologi Fiona Graham, joka on ensimmäinen länsimainen geishaksi päässyt nainen.

– Olen etuoikeutettu, vaikka haasteita riittää, koska Japanissa ei aina pidetä ulkomaisesta geishasta, Graham sanoo.

Kolmannessa jaksossa tutkaillaan, mitä aivoissa tapahtuu, kun koetaan jotain kaunista. Muissa jaksoissa pohditaan esimerkiksi kauneuden varjopuolia, taiteen käyttöä propagandan välineenä, taideväärennöksiä ja sitä, mitä on absoluuttinen kauneus. Keskustelun aiheena on myös se, kuka määrää kauneustrendit.

Dokumenttisarjan musiikista vastaa suomalainen Petteri Sainio. Jaksojen lopputekstitkin kannattaa katsoa, niiden lomassa haastateltavat kertovat vielä hauskan tarinan.

Historia: Kauneus kautta aikojen, tiistaina 29.10. klo 21.00 Yle Teema & Femillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla