Kuvat
Ava, Sanoma-arkisto/Joonas Salo
Sarjan ensimmäisellä kaudella avioituneet Viola ja Esa viettivät tänä kesänä puuhääpäivää ja saivat toisen lapsensa.
Sarjan ensimmäisellä kaudella avioituneet Viola ja Esa viettivät tänä kesänä puuhääpäivää ja saivat toisen lapsensa.

Kysyimme sarjan tuottajalta ja asiantuntijajoukolta, miten parien kemiaa voi ennakoida ja miksi ohjelman pariskunnat ovat aina kolmikymppisiä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudes tuotantokausi alkaa syyskuussa. Uuden kauden kunniaksi kysyimme sarjan tuottajalta Nenna Winbergiltä ja sarjan amoreina toimivilta asiantuntijoilta 10 tiukkaa kysymystä, joita moni sarjan fani pohtii.

1. Miksi sarjan kaikki parit ovat kolmekymppisiä?

Tuottaja Nenna Winbergin mukaan tärkeintä parien muodostamisessa on heidän yhteensopivuutensa, mutta myös valmius ja halu avioliittoon.

– Olen itse sitä mieltä, että 19-vuotiaiden pitää käydä diskoissa, tavata ihmisiä ja elää nuoruuttaan. Tämä näkemys tulee ilmi myös parivalinnoissamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow jakaa Winbergin näkemyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Onnistuneen parisuhteen avain on se, että molemmat kumppanit tuntevat itsensä ja omat tarpeensa ja kykenevät ilmaisemaan ne toisilleen. Itsetuntemus vaatii usein ikää ja kokemusta myös parisuhderintamalla.

Se, ettei sarjassa ole nähty viisi- tai kuusikymppisiä, on Winbergin mukaan sattumaa.

– Valtaosa hakijoistamme on 30–40-vuotiaita, joten siihen ikäluokkaan sijoittuvat myös parhaiten toisilleen sopivat parit.

Elina Tanskanen, Kari Kanala ja Marianna Stolbow saattavat pareja yhteen Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudennella kaudella.
Elina Tanskanen, Kari Kanala ja Marianna Stolbow saattavat pareja yhteen Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudennella kaudella.

2. Miksei sarjassa nähdä mies- tai naispareja?

– Jälleen kerran syy on siinä, ettei meillä ole tarpeeksi hakijoita, jotka etsisivät samaa sukupuolta olevaa kumppania, kertoo Winberg.

Hänen mukaansa ohjelmaan on hakenut jonkin verran myös vähemmistön edustajia. Hakijoita ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi, jotta olisi löytynyt pari, joka jakaisi keskenään samat arvot, elämäntyylin ja haaveet.

– Teemme valinnat aina yhteensopivuus edellä, joten on mahdollista, että tulevaisuudessa ohjelmassa alttarille astuisi mies- tai naispari.

3. Millä perusteilla ihmisiä karsitaan ohjelmasta pois?

Winberg kertoo, että ohjelmaan tulee satoja hakemuksia. Kaikki niistä eivät päädy asiantuntijoiden pöydälle, vaan esikarsinnan tekee tuotantotiimi.

– Esikarsinnassa tarkastelemme ihmisten taustoja ja motiiveja. Niiden perusteella päätämme, keiden hakemukset laitamme eteenpäin asiantuntijoille.

Winbergin mukaan ensimmäisenä tippuvat hakijat, joiden motiivina osallistua ohjelmaan vaikuttaisi olevan televisioon pääseminen, eikä parisuhteen löytäminen.

4. Miten tarkkaan hakijoiden taustat tarkistetaan?

Ohjelman tekijät pyrkivät selvittämään hakijoiden taustat kaikin mahdollisin keinoin aina keskusteluista muuhun tiedonhankintaan, Nenna Winberg kertoo. Jos taustoissa on jotain epäselvää, keskustellaan asiasta asiantuntijoiden kanssa. Sen jälkeen päätetään, tipahtaako hakija matkasta.

– Ajattelen usein asiaa sitä kautta, että miltä minusta tuntuisi, jos menisin naimisiin tällaisen ihmisen kanssa, Winberg summaa.

5. Syynätäänkö hakijoiden terveystiedot?

Winbergin mukaan vastuu omasta terveydestä on hakijoilla itsellään. Terveydellisestä tilasta keskustellaan, mutta esimerkiksi Love Islandin tapaisia sukupuolitauti- tai kondomikustannuksia ei Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa ole.

– Nämä menevät henkilökohtaisiin asioihin, joista jokainen kantaa vastuun itse.

6. Miten asiantuntijat muodostavat pareja?

Jokaisen asiantuntijan lähestymistapa parinmuodostamiseen on hieman erilainen, Marianna Stolbow kertoo.

– Itse aloitan käymällä läpi numerot eli iän, pituuden ja painon. Sitten jatkan koulutustasoon ja arvopohjaan, mikä sisältää muun muassa puoluekannan ja maailmankatsomuksen. Lopuksi tarkistan henkilön tulevaisuuden haaveet ja yksittäiset asiat, jotka hän on itsestään tai toiveistaan kertonut. Näistä tiedoista muodostan parien pohjan.

Perustietojen jälkeen Stolbow keskittyy erityisalaansa: hakijoiden menneisyyteen ja etenkin vanhoihin parisuhteisiin.

– Selvitän, mistä hakijat ovat jääneet paitsi edellisissä parisuhteissaan. Lähden muodostamaan pareja näiden tarpeiden ja kokemusten perusteella.

Seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo, että hänelle parinmuodostaminen on luovaa työtä, asioiden tunnustelua ja mallailua.

– Juttelemme alkuun kymmenien tyyppien kanssa. Keskustelutuokioiden aikana mieleeni syntyy orastavia mätsejä. Valitettavasti monia hyviä tyyppejä jää myös ilman sopivaa paria.

7. Kuinka paljon asiantuntijat keskustelevat hakijoiden kanssa kasvokkain?

Marianna Stolbow kertoo, ettei tapaamiskertoja ole määrätty ennalta. Jokainen asiantuntija voi tavata hakijoita niin usein kuin haluaa.

– Omalla kohdallani haastattelut ovat melko pitkiä, yleensä parin tunnin sessioita. Hakijoiden lisäksi saamme ottaa yhteyttä myös heidän perheenjäseniin ja ystäviin, jotta saamme myös toisenlaisen näkökulman hakijoiden elämään.

8. Miten ihmisten välistä kemiaa voi ennakoida?

Elina Tanskasen mukaan keinoja on monia, mutta lopputuloksesta ei voi olla koskaan täysin varma.

– Teemme parhaat arviomme siitä, millaisiin ihmisiin hakijamme tuntevat vetoa haastattelemalla heitä ja hankkimalla tietoa muilla keinoin. Kaikkea en voi paljastaa, mutta sanotaan, että tiedämme hakijoistamme paljon.

Kemian ennustaminen on vaikeaa myös siksi, että siihen vaikuttavat monet tekijät aina ulkonäöstä ja seksuaalisesta vetovoimasta arvoihin, luonteeseen ja jopa olosuhteisiin.

– Nämä asiat eivät ikinä ole varmoja, mutta kun huomioon ottaa edellisten lisäksi molempien historian, toiveet, ajatukset, mielikuvat ja kokemukset, on meillä suuret todennäköisyydet onnistua.

9. Miksi parien kohdalla pelataan aina varman päälle?

Tanskanen myöntää, että sarjan parit ovat usein ikään kuin toisilleen tehtyjä, vaikkei rakkauden syntyminen sitä itsessään välttämättä vaadi. Tanskasen mukaan varman päälle pelaaminen on ainoa tapa, jolla hän pystyy ohjelmaa tekemään.

– Täytyy muistaa, että kyse on toisten ihmisten elämästä ja todella isosta päätöksestä. Nämä ihmiset luottavat meihin asiantuntijoihin niin paljon, etten yksinkertaisesti voi saattaa heitä yhteen ilman, että luotan pariin sata prosenttisesti.

Ohjelmaan paluun tekevä asiantuntija ja pappi Kari Kanala tiivistää ajatuksen näin:

– Me haemme rakkautta, emme draamaa.

10. Kun kuvaukset loppuvat, loppuuko asiantuntijoiden yhteydenpito pareihin?

Kanala kertoo, että hänen kohdallaan ei. Hän kertoo, että on edelleen yhteyksissä jopa ensimmäisten kausien pareihin.

– Ajattelen sen niin, että nämä ihmiset ovat antaneet oman elämänsä meidän käyttöömme, joten olen valmis antamaan heille aikaa myös takaisin. Sarja ei kuitenkaan ole televisiota vaan elämää varten.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman 6. kausi alkaa AVAlla ti 3.9. klo 21.00.

Sosioloogi

Miten pituus ja paino voi olla tärkeämpää kuin yhteiset arvot?? Ei ihme, etteivät parit pysy yhdessä. Aina voi laihtua tai lihoa, mutta arvojen muuttaminen on tutkimusten(kin) mukaan todella vaikeaa. 

Anger

Kaikista tärkeimmät asiat, jotka pitäisi selvittää ennen parin muodostusta ovat haluaako lapsia, onko jossain harrastuksessa fanaattinen ja onko kasvissyöjä. Näistä eroavaisuuksista tulee eniten selkkauksia eikä näissä asioissa vastakkaisia voi menestyksellä laittaa yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla