Kuvat
Sanoma-arkisto / kanavat
Vieläkö muistat heidät Temptation Island-, Ensitreffit alttarilla- ja Iholla-sarjoista? Kuvat: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela, MTV3 ja Liisa Valonen
Vieläkö muistat heidät Temptation Island-, Ensitreffit alttarilla- ja Iholla-sarjoista? Kuvat: Sanoma-arkisto / Seppo Solmela, MTV3 ja Liisa Valonen

Elias, Viola ja Esa sekä Maria Nordin ovat antaneet osan itsestään tosi-tv:lle. Ja ovat jääneet myös katsojien mieleen.

2000-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikana tosi-tv on vakiinnuttanut paikkansa Suomen suosituimpana ohjelmagenrenä. Erilaisiin todellisuutta dokumentoiviin ohjelmiin on osallistunut useita satoja suomalaisia. Useimmat heistä ovat vaipuneet unholaan, mutta jotkut muistamme edelleen.

Poimimme tähän juttuun neljä tuttua ihmistä, jotka ovat omalla tinkimättömällä tosi-tv-työllään muuttaneet ympäröivää maailmaa ja ajatteluamme 2010-luvulla. 

1. Viola ja Esa osoittivat, että tv:ssä voi löytää tosirakkauden

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kuva: MTV3 / AVA
Kuva: MTV3 / AVA

Viola ja Esa ovat lohdullinen ja innostava esimerkki siitä, että tosi-tv-ohjelmasta voi todellakin löytää elämänsä rakkauden – ja suhde voi kestää. Esa ja Viola osallistuivat Ensitreffit alttarilla -ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle, joka esitettiin tv:ssä 2015. Uusi ohjelmaformaatti sai osakseen paljon kritiikkiä ja hämmästystä. Epäiltiin, voivatko tuntemattomat ihmiset todella mennä naimisiin ja kestääkö yhdenkään suhde kuvauksia pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä voivat ja kyllä kestää.

Viola ja Esa juhlivat tänä kesänä viisivuotishääpäiväänsä, ja heillä on kaksi lasta. Esikoisensa pari sai vuosi avioitumisesta eli kesäkuussa 2016. Toinen lapsi syntyi tänä kesänä. 

Ensitreffit alttarilla -ohjelman kuudella tuotantokaudella on vihitty yhteensä 18 paria. Heistä kuusi paria on yhä yhdessä. Violan ja Esan lisäksi Sari ja Antti (2. tuotantokausi), Tiina ja Samuel (3. kausi) Johanna ja Markus (4. kausi), Sini ja Vesa (5. kausi) sekä Ville ja Anniina (6. tuotantokausi) pitävät edelleen yhtä.

Lue alta, mitä muille ohjelmaan osallistuneille pareille kuuluu:

 

2. Elias osoitti, että tv:ssä voi joutua vihan kohteeksi

Kuva: Nelonen
Kuva: Nelonen

Vuonna 2018 moni asia muuttui, kun Temptation Island Suomi -ohjelmaan osallistuivat Elias ja Vilma. Ihan viimeistään silloin kotisohvilla huomattiin, ettei Tempparit – tai tosi-tv muutenkaan – ole pelkästään kepeää viihdettä.

Eliaksen käytös sai keittiöpsykologit analysoimaan muun muassa hänen psyykensä tilaa: onko mies narsisti, kenties jopa psykopaatti? Ihmeteltiin, miksi Elias oli valittu mukaan tv-ohjelmaan. Valtava spekuloinnin määrä saattoi johtua siitä, että Eliaksen reissu viettelysten saarelle koostui televisionkatselijan silmin muun muassa seuraavista elementeistä:

  • Sinkkutyttöjen manipuloiminen.
  • Naisten ulkonäön ja hedelmällisyyden erittely.
  • Tyttöystävän pettäminen ja oman uskollisuuden vakuuttelu kirkkain silmin.

Tosi-tv-ohjelmiin osallistuneet ovat aina joutuneet arvostelun kohteeksi, mutta Eliaksen kohdalla mentiin aikasempaa pidemmälle. Elias sai osakseen valtavaa raivoa, ja hänestä soviteltiin valtakunnan virallista narsistia.

Ohjelman jälkeen Elias kertoi katuvansa lähtöään viettelysten saarelle. Hän kuitenkin suostui vielä mukaan Ylen Akuutti-ohjelmaan, jossa etsittiin vastausta Eliaksen oletettuun narsismiin ammattilaisten avulla. Suoraa mielipidettä hän ei tietenkään terapeutilta saanut – tai ainakaan sitä ei katsojille näytetty.


3. Maria Nordin osoitti, että tv:ssä saa tuntea

Kuva: Sub / handout
Kuva: Sub / handout

Kyyneleitä ja suoraa huutoa. Muun muassa näistä asioista muistetaan ensimmäinen Iholla-kausi, jossa Maria Nordin kuvasi elämäänsä puolen vuoden ajan.

Vuonna 2012 televisiosta nähtiin otteita Marian ja muusikkopuoliso Reino Nordinin aviokriisistä ja raskaasta talonrakennusprojektista. Sarja –erityisesti Maria Nordinin kuvaama materiaali – toi ihmiselämän kaikki tunteet harvinaisen lähelle katsojaa. Tuntui aivan siltä kuin olisi lukenut toisen päiväkirjaa.

Kuka tosi-tv:stä tuttu ihminen on jäänyt sinulle mieleen? Kerro kommenteissa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla