Suomen hauskin mies nähtiin muutama vuosi sitten myös Helsingin kaupunginteatterissa.

IS TV-LEHTI: Saako kuolemalle nauraa? Saa, ja usein pitääkin, jotta vaikeissa tilanteissa oma järki säilyy.

Punavankien leirillä Suomen sisällissodan jälkeen 1918 elämän ja kuoleman vastakkainasettelu sai kuitenkin järjettömät mittasuhteet. ”Naurattakaa yleisöä tai teidät ammutaan”, ohjeistaa vankileirin päällikkö Hjalmar Kalm (Jani Volanen) työväenteatterin vangittua johtajaa Toivo Parikkaa, jota Martti Suosalo näyttelee draamassa Suomen hauskin mies.

Innoituksen tarina sai tositapahtumista. Suosalon hahmon pohjana ovat näyttelijät Jalmari Parikka ja Aarne Orjatsalo, jotka vankeina työstivät ivanäytelmää aikansa monarkistien aikeesta tehdä Suomesta kuningaskunta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Käsikirjoitus on ohjaaja Heikki Kujanpään ja Mikko Reitalan. Reitala ohjasi tekstistä myös näytelmän syksyllä 2017 Helsingin kaupunginteatterille. Suosalo näytteli siinäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elokuvassa hän luo Parikasta joviaalin jokamiehen, joka puhuu itsensä huumorin avulla ulos kiperistäkin tilanteista. Volanen hahmottelee Kalmista empatiaa kaihtavan upseerin, joka lupaa armahtaa teatteriseurueen kuolemantuomiolta vain jotta voi itse hyötyä näiden luomasta ”huvinäytelmästä”.

Lähtökohta on osoittelevan mustavalkoinen, mutta Kujanpää ja Reitala sovittavat taitavasti mukaan harmaan sävyjä. Tärkein niistä on Paavo Kinnusen esittämä vartija, joka saa kannettavakseen katsojan ristiriitaiset tunteet.

Suomen hauskin mies (2018), sunnuntaina 21.6. klo 20.50 Yle TV1:llä.

Vierailija

Oli kyllä hienoinen pettymys tämä elokuva, ei vaikuttanut kovinkaan realistiselta vaikka väitetään perustuneen tositapahtumiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla