Me Naiset
|
Susanna Koivisto
Uuno-leffoja nähdään kesällä taas urakalla MTV3-kanavalla ja Subilla. Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Professori Uuno D.G. Turhapuro. Kuva: MTV3
Uuno-leffoja nähdään kesällä taas urakalla MTV3-kanavalla ja Subilla. Vesa-Matti Loiri ja Marjatta Raita elokuvassa Professori Uuno D.G. Turhapuro. Kuva: MTV3

Yhdet inhoavat Uuno Turhapuro -elokuvien väkisin väännetyä kökköhuumoria. Toiset rakastavat sitä yli kaiken.

Uuno-leffat todella jakavat kansan. Kulttuurialaa opiskellut Maiju muistelee, että hänet heitettiin ulos 1980-luvulla kirjallisuusopiskelijoiden bileistä, koska hän puolusti Uunon absurdia huumoria ja kertoi ihailevansa anarkistista hahmoa.

Listasimme yhdeksän syytä, miksi Uuno Turhapuro ei jätä ketään kylmäksi. 

  1. Uunon kanssa voi nauraa maailmalle ja yhteiskunnan ilmiöille, kuten turhantärkeälle appiukolle vuoristoneuvos Tuuralle sekä Helsingin herroille. Toisaalta, jos pitää itseään tärkeänä kansakunnan sivistäjänä, vitsit eivät välttämättä naurata. 
  2.  Huumori on aika halpaa. Toisaalta juuri huono huumori tekee elokuvista nostalgisia: ne muistuttavat ajasta, jolloin suomalainen huumori ei ollut kovin hyvää. 
  3. Lahohampainen, viinaanmenevä laiskimus aiheuttaa paheksuntaa monissa. Toisten mielestä Uuno, jolle sattuu ja tapahtuu, on hurmaava juuri sellaisena kuin hän on. Kuka muu saisi pokattua naisen kertomalla, että hänen mersunsa avaimet ovat kadonneet? 
  4. Uuno on klassinen hahmo, joka on rakastettava vahvoine piirteineen. En välitä muista ja teen mitä haluan -asenne on ihanan epäsuomalaista ja siksi kiehtoo. Joillekin Uunon vahva luonne saattaa näyttäytyä töykeytenä ja välinpitämättömyytenä muita kohtaan. 
  5. Uunoa syytetään patriarkaatin lainalaisuuksien toistamisesta. Toisten mielestä asia on päinvastoin: Uuno nimenomaan nauraa niille rooleille, joihin naisia helposti laitetaan.
  6. Leffat edustavat yksinkertaisimpia aikoja lankapuhelimineen ja kaikkineen. Sama kiehtoo esimerkiksi Frendit-sarjassa. Toisiin kolahtaa, toisiin ei. 
  7. Ja miksiköhän elokuvat naurattavat edelleen? Monille Uuno edustaa perheen kanssa vietettyjä yhteisiä hetkiä, jolloin on naurettu Uunon sekoiluille. Toisaalta, jos näitä nostalgisia uunokokemuksia ei ole, leffoihin liittyvä hohdokas nostalgia puuttuu kokonaan. 
  8. Huumori on toisille liian halpaa, toiset taas ylistävät elokuvien vitsejä absurdin huumorin ja karnevalisoinnin näkökulmasta.  Pertti ”Spede” Pasanen veti överiksi ja karnevalisoi kaiken sen, mille sivistyneistö nyrpisti nenäänsä.
  9. Kun 1980-luvulla terveysintoilijat lakkasivat laittamasta kahviin kermaa ja sokeria. Uuno latasi kupin täyteen sokeria ja kermaa. Sitten hän totesi kahvia tarjoilevalle, että hän ei nykyään käytäkään kahvia ollenkaan. Aivan loistavaa huumoria – paitsi tietenkin niiden terveysintoilijoiden mielestä. 

.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Turhiksen ystävä

Ai että oon aina rakastanut Uunoa! Ihanan kekseliäs ja suorasanainen hahmo, hyvä sydämminenkin on 😀 Aina joutuu ongelmiin mutta jotenkin aina setvii asiat. Nyt hoksasin, oon vähän samanlainen viipottaja ja saan ihmiset äimistymään mihin ikinä meenkin. Esitän joskus yksinkertaista heitoillani ja ihmisparat luulee usein etten tajua muka ja se vasta naurattaakin😀

Sisältö jatkuu mainoksen alla