1970-luvulla tennistähti ja sovinistisika Bobby Riggs uhosi voittavansa 55-vuotiaanakin naispelaajat. Billie Jean King päätti näyttää Riggsille. Kuva:  Yle Kuvapalvelu
1970-luvulla tennistähti ja sovinistisika Bobby Riggs uhosi voittavansa 55-vuotiaanakin naispelaajat. Billie Jean King päätti näyttää Riggsille. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan dokumentti Battle of the Sexes käsittelee vuonna 1973 pelattua tennisottelua, jossa toisensa kohtasivat Billie Jean King ja Bobby Riggs.

IS TV-LEHTI:  Uuden Docventures-kauden avaava dokumentti osuu suoraan #metoo-liikkeen jälkeisen ajan hermoon. Kyseessä on James Erskinen ohjaama Battle of the Sexes (USA 2016).

Syyskuussa 1973 Houstonissa pelattiin laajasti mediahuomioita saanut näytösottelu, jossa kohtasivat toisensa Billie Jean King ja Bobby Riggs, Yhdysvaltojen naistenniksen sen hetkinen ykkösnimi ja oman ammattilaisuransa jo lopettanut 55-vuotias ex-tennisässä. Panoksena ei ollut enempää eikä vähempää kuin 100 000 dollaria – ja sukupuolten välinen tasa-arvo. Mediassa matsia kutsuttiinkin nimellä Battle of the Sexes.

Battle of the Sexes leikkaa humoristisesti ristiin Kingin ja Riggsin välisen ottelun ennakkohulinaa ja tasa-arvon pieniä edistysaskeleita. Huumoria tarvitaan, sillä ajan holhoava ja vähättelevä suhtautuminen naisiin puskee läpi kaikesta. Oma lukunsa on Riggsin röyhkeys, jota media tuntui rakastavan: sen lisäksi, että hän uhosi voittavansa kenet tahansa naispelaajan tenniksessä, hän myös kertoi pysäyttävänsä voitollaan feministit ainakin 20 vuodeksi, ja että naisten paikka oli sängyssä ja keittiössä.

Alun perin Riggsin otteluhaasteesta kieltäytynyt King päätti myöhemmin näyttää närhen munat suulaalle sovinistille ja koko seksistiselle yhteiskunnalle. Hän pelasi naisten ja tasa-arvon puolesta. Uhkapeliongelmaiselle Riggsille pelissä tuntui olevan kyse ennen kaikkea omasta navasta, julkisuudesta ja rahasta.

King voitti matsin luvuin 6–4, 6–3 ja 6–3. Ottelu oli loistavaa pr:ää tennikselle, ja se teki sanavalmiista Kingistä huomattavan hahmon naisasialiikkeessä. Sukupuolten välisen tennistrillerin merkityksestä kertoo sekin, että siitä tehtiin myöhemmin pari fiktioelokuvaa. When Billie Beat Bobbyssa (2001) Kingiä esittää Holly Hunter ja Riggsiä Ron Silver, Battle of the Sexissä (2017) samoissa rooleissa nähdään Emma Stone ja Steve Carrell.

Aktivismin ohella King loisti pelikentillä. Vuonna 1983 päättyneellä ammattilaisurallaan hän voitti kaikkiaan 39 grand slam -turnausta. Hänestä tuli myös ensimmäinen nainen, joka valmensi miehiä ammattilaisurheilussa.

Nykyään vastaavan ottelun järjestämistä olisi vaikea kuvitella. 2000-luvulla tunnetuimmat tennistähdet ovat naisia, ja naistennistä arvostetaan siinä missä miestennistäkin. Vielä 1960- ja 1970-luvulla tilanne oli toinen. Esimerkiksi naisten saamat turnauspalkkiot saattoivat olla jopa kaksitoista kertaa pienempiä kuin miesten.

King ja muutamat muut naispelaajat tekivät pioneerityötä asenteiden muuttamisessa tenniksessä ja yhteiskunnassa. Maailma on silti kaukana valmiista.

Docventures: Battle of the Sexes, TV2 klo 21.15