Prinsessasatu. Kuninkaalliset häät. Upea morsian. Prinssi Charlesin ja Lady Diana Spencerin liitto näytti kuin tähtiin kirjoitetulta, mutta dokumentti kertoo sen, minkä moni jo tietää: taustalla kaikki oli toisin.

Koko maailma pysähtyi katsomaan, kun prinssi Charles ja Lady Diana Spencer saivat toisensa 29.7.1981. Liitto näytti unelmalta, mutta totuus oli toinen.

IS TV-LEHTI: Heinäkuun 29. päivä vuonna 1981 julistettiin Britanniassa yleiseksi vapaapäiväksi. Se oli monarkian suurin päivä 30 vuoteen, nimittäin silloin juhlittiin prinssi Charlesin ja Lady Diana Spencerin häitä.

600 000 ihmistä kokoontui kaduille katsomaan paraatia, jossa hääpari matkasi kohti St Paulin katedraalia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

750 miljoonaa katsojaa puolestaan tuijotti tv-ruutua, kun Charles sai Dianansa. Koko maailma iloitsi heidän puolestaan ja luuli kaiken olevan hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Prinssiä ja prinsessaa ei voita mikään. Walt Disneykään ei olisi keksinyt parempaa tarinaa, Daily Mirrorin artikkelitoimittaja John Edwards sanoo dokumentissa.

Satuhäiden takana totuus oli toinen. Charles & Diana: Totuus häistä -dokumentti perehtyy kuninkaallisia häitä edeltäneeseen viikkoon.

Viikkoa ennen häitä Diana, 20, näki paketin, joka oli osoitettu Camilla Parker-Bowlesille. Diana vaati saada nähdä paketin sisällön. Siellä oli kultainen rannekoru, johon oli kaiverrettu G ja F. Nähtyään tämän Diana murtui tyystin.

Nuo kirjaimet Diana oli nimittäin nähnyt aiemminkin. Charles oli lähettänyt Camillalle kukkia, joiden viestissä oli lukenut Gladysille Frediltä.

Diana ei ollut ainut, jota avioliitto epäilytti. Charlesin tiedetään viettäneen villiä poikamieselämää. 32-vuotiaan prinssin piti saada vaimo, jonka kansakunta hyväksyy. Charles oli kosinut jo kahta naista.

Charles halusi ”tehdä oikein”, vaikka sydän sanoi toisin

Dokumentin mukaan Charles kertoi ystävilleen ennen helmikuista kihlausta olevansa hämmentynyt. Häntä kauhistutti luvata jotain, jota hän saisi ehkä katua.

– Prinssi Charles sanoi haluavansa tehdä oikein maansa ja perheensä kannalta. Uskon hänen tienneen sydämessään, ettei heillä ollut mitään yhteistä, toimittaja-kirjailija Ingrid Seward sanoo.

Oman paineensa Dianalle loi kansan ja median kiinnostus häntä kohtaan. Ennen häitä Dianaa seurattiin kaikkialle. Ihmiset halusivat nähdä vilauksen tulevasta prinsessastaan. Paikalla oli yleensä myös kymmeniä valokuvaajia. Tuohon aikaan mikään tai kukaan muu ei kiinnostanut mediaa. 

– Hän oli todella rakastunut prinssi Charlesiin tai ainakin ajatukseen prinssi Charlesista, sanoo Dianan entinen työnantaja Mary Robertson, joka tunsi prinsessan henkilökohtaisesti.

”Tuo Dianan ilme aivan lopussa. Se kertoo paljon. Voi sentään.”

Mitä lähemmäksi hääpäivä tuli, sitä enemmän Diana kuitenkin epäili liittoa Camillan takia. Ohjelmassa sanotaan, että kaksi päivää ennen häitä hän sanoi sisarilleen, ettei voisi mennä naimisiin.

– Hän tunsi olevansa kuin karitsa teuraalla, Ingrid Seward kertoo.

Häät oli kuitenkin pidettävä. Päivää ennen häitä pari antoi haastattelun ITV:n toimittajille. 

– Tuo Dianan ilme aivan lopussa. Se kertoo paljon. Voi sentään, toteaa haastattelun tehnyt toimittaja Angela Rippon

Haastattelun lopuksi Rippon toivotti parille monia onnellisia vuosia yhdessä. Silloin Charles katsoi Dianaa, ja Diana katsoi lattiaa. 

Charles & Diana: Totuus häistä, perjantaina 15.5. klo 19.00 Yle TV1:llä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla