Neliosaisen rikosdraaman pääosassa nähdään Happy Valley, varjojen laakso -sarjasta tuttu Sarah Lancashire.

IS TV-LEHTI: Lastensuojelun sosiaalityöntekijä Miriam Grayson (Sarah Lancashire) rakastaa työtään enemmän kuin mitään muuta. Hieman homssuinen, keski-ikäinen Miriam viettää rauhallista elämää Bristolissa kaksin koiransa Jessien kanssa.

9-vuotias Kiri Akindele (Felicia Mukasa) asuu sijaisvanhempiensa Jim ja Alice Warnerin (Steven Mackintosh ja Lia Williams) luona. Warnerien tarkoituksena on adoptoida tyttö. Perheen teini-ikäisen Si-pojan ja Kirin välit ovat lämpimät.

Adoptioprosessin viime metreillä Kiri lähtee Miriamin saattamana vierailemaan isoisänsä Tobi Akindelen (Lucian Msamati) luona, kuten hänellä on kerran kuussa tapana. Kirin on tarkoitus jäädä päiväksi Tobin luo ensimmäistä kertaa ilman Miriamia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miriam tietää, että Kirin biologinen isä Nathanial (Paapa Essiedu) on tuomittu rikollinen, mutta luottaa Tobiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miriamin käsityksen mukaan isoisä on katkaissut välinsä Kirin isään täysin, eikä Tobin vaimo Rochellekaan ole Nathanialin kanssa tekemisissä.

Kenen syytä katoaminen on?

Vierailun aikana Kiri katoaa kohtalokkain seurauksin, ja Miriam joutuu välittömästi keskelle painajaista. Poliisi ja sosiaalitoimen johto tulkitsevat Miriamin toimineen väärin, ja hänet hyllytetään työstään. 

Nathaniel Akindelen auto löytyy, mutta miestä ei. Etsinnät ulottuvat Lontooseen, jossa Nathaniel asuu.

Miriamin henkilöllisyys selviää pian myös medialle, ja naisesta tulee julkinen sylkykuppi. Aloitusjaksossa Kirin katoamista pidetään yksin Miriamin syynä. Sarjan edetessä epäiltyjen joukko kasvaa. 

Brittiläinen rikosdraama ei yleensä petä, ja sääntö pätee viime vuonna valmistuneeseen Kiriin. Neliosaisen minisarjan parasta antia on uskottava näyttelijäntyö. Kiri on kerronnaltaan ja kuvitukseltaan lähempänä puhdasta draamaa kuin rikossarjaa.

Lancashiren esittämä Miriam on taskumatteineen ja kielenkäyttöineen kovin realistinen hahmo. Myös Msamati Kirin isoisänä vakuuttaa. 

Lancashire on suomalaisillekin tv-katsojille tuttu kasvo. Hän näytteli jo 1990-luvulla tv-sarjoissa Coronation Street ja Sydän paikallaan. Vuodesta 2014 lähtien Lancashire on näytellyt pääroolia, poliisiaseman päällikköä Catherine Cawoodia rikosdraamasarjassa Happy Valley, varjojen laakso.

Kiri-sarjan takana on Bafta-palkitun draamasarjan Koomikon kuolema (National Treasure, 2016) luonut Jack Thorne

Ylellä pyörähti vastikään käyntiin myös kuusiosainen Paha paikka -rikossarja, joka on katsottavissa myös Yle Areenassa. Lue siitä kertova juttu alla olevasta linkistä:

Kiri, Yle TV1 lauantaina 3.8. klo 22.05.

Sisältö jatkuu mainoksen alla