David Mitchellin ja Robert Webbin roolisuoritukset Kuokkavieras-sarjassa tuovat mieleen koomikkoduon Peep Show -tilannekomedian.

IS TV-LEHTI: Brittikomediassa Kuokkavieras (Back, 2017–) nelikymppinen Stephen (David Mitchell) asettuu entiseen kotikyläänsä isänsä kuoleman jälkeen. 

Nahjusmainen poika on elänyt lapsuutensa voimakkaan isän varjossa ja potee vielä aikuisiälläkin alemmuuden tunnetta. Oloa ei ainakaan helpota, että vyöllä on yksi epäonnistunut avioliitto ja yskivä ura lakimiehenä.

Uusi alku olisi siis enemmän kuin paikallaan. Muuttaakseen elämänsä suunnan ja näyttääkseen muille Stephen päättää täyttää isänsä saappaat kylän rakastetun pubin isäntänä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi intoa ja virtaa piisaa, mutta pian uusi ravintoloitsija törmää odottamattomiin ongelmiin. Isäpapan hautajaisiin ilmaantuu lipevä Andrew (Robert Webb), joka väittää olevansa yksi Stephenin lapsuudenkodin kymmenistä kasvattilapsista. Kukaan ei vain tunnu muistavan häntä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pikkuhiljaa kaunopuheinen ja maailmaa nähnyt Andrew voittaa puolelleen kaikki muut paitsi Stephenin, joka on varma, että tulokas havittelee pubia itselleen – ja luoja tietää mitä muuta. Ei aikaakaan, kun Andrew on jo mukana pubin pyörittämisessä ja perheen elämässä.

Mikä Andrew on miehiään?

Muun muassa Rouva varapresidenttiä käsikirjoittaneen Simon Blackwellin uuden kuusiosaisen sarjan idea ei sinänsä ole uusi.

Esimerkkejä vastaavasta identiteettipelistä löytyy niin elokuvien, kirjallisuuden kuin tosielämänkin puolelta, yhtenä tunnetuimmista ranskalaisen talonpojan Martin Guerren tapaus 1500-luvulta. 

Kuokkavieraan kutkuttavin kysymys ei kuitenkaan liity siihen, onko Andrew se joka sanoo olevansa, vaan siihen, mitkä ovat hänen perimmäiset motiivinsa. 

Sarjan alussa nähdään liuta tilanteita, joissa vilahtaa eri puolia Andrew’n luonteesta ja toimintatavoista. Katsojan tehtäväksi jää punnita, miten vakavia ja tahallisia teot ovat.

Taksikuskin rohkaiseminen avioeroon voi tuntua vielä pieneltä, mutta entäs lääkäriksi tekeytyminen lentokoneessa sillä seurauksella, että sairaskohtauksen saanut matkustaja menehtyy?

– Ensimmäisen jakson perusteella Andrew on joko vaarallinen miellyttäjä, joka on valmis vaikka vaarantamaan toisten hengen saadakseen hyväksyntää, tai sitten hän on sekä sitä että itse paholainen, näyttelijä Robert Webb totesi brittikomediaa seuraavan British Comedy Guiden haastattelussa sarjan julkaisemisen aikoihin vuonna 2017.

Tuttu kaksikko

Kuokkavieraan päärooleissa nähtävät Mitchell ja Webb ovat näytelleet yhdessä myös aikaisemmin.

Koomikkoduo muistetaan parhaiten tilannekomediasarjasta Peep Show, jota tehtiin vuodesta 2003 aina vuoteen 2015. Myös meillä Suomessa esitetty omalaatuinen sarja kertoi kolmekymppisistä kaveruksista, nörttimäisestä Markista (Mitchell) ja lusmuilevasta Jezistä (Webb). 

Kaksikon dynamiikassa oli itse asiassa paljon samaa kuin Stephenissä ja Andrew’ssa.

Erona on tietysti se, että Peep Show’ssa Mitchellin ja Webbin hahmot olivat kaveruksia, Kuokkavieraassa pahimpia vihamiehiä.

Kuokkavieras, TV1 lauantaina 6.7. klo 18.15.

Sisältö jatkuu mainoksen alla