Kuvat
Ylen kuvapalvelu
 Saudi-Arabia rakennuttaa moskeijoita ympäri maailmaa levittämään wahhabismia, radikaalia islamin tulkintaa. Liberaalina pidetty prinssi Mohammed bin Salman muuttaa Saudi-Arabiaa, mutta mihin suuntaan?
Saudi-Arabia rakennuttaa moskeijoita ympäri maailmaa levittämään wahhabismia, radikaalia islamin tulkintaa. Liberaalina pidetty prinssi Mohammed bin Salman muuttaa Saudi-Arabiaa, mutta mihin suuntaan?

BBC:n dokumentti Saudi-Arabian kahdet kasvot maalaa synkkää kuvaa terrorisminvastaista liittoumaa johtavasta kuningaskunnasta.

IS TV-LEHTI: BBC:n kolmiosaisen Saudi-Arabian kahdet kasvot -dokumenttisarjan ensimmäinen jakso alkaa yllättävästä paikasta: pienestä bosnialaisesta vuoristokylästä, jossa liehuu jihadistien musta lippu. Luminen vuoristokylä johdattaa katsojan sen ajatuksen äärelle, että voidakseen ymmärtää Saudi-Arabian asemaa maailmassa, on ymmärrettävä sen sotkeutumista radikaaleihin islamistiliikkeisiin.

Saudien hallitsijasukua on syytetty terroristituesta jo vuosikymmeniä. Nyt BBC:n dokumentti esittää, että on löytynyt todisteita siitä, että Saudit ovat tukeneet miljardeilla dollareilla julmia äärijärjestöjä ja jihadisteja muun muassa Afganistanissa, Palestiinassa, Intiassa ja Syyriassa. Saudi-Arabia ”osallistui Bosnian sotaan ja rahoittaa Syyrian ja Jemenin sotaa”, dokumentti esittää.

Asiantuntijoiden mukaan rahaa ei ole mennyt ainoastaan 9/11-iskujen tukemiseen, vaan myös esimerkiksi al-Qaidalle ja Isisille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Dokumentissa CIA:ssa 30 vuotta työskennellyt Bruce Riedel kertoo, että jäljitettäessä sitä, mistä Afganistanin ja Bosnian muslimitaistelijoiden rahoitus oli peräisin, esiin nousi jatkuvasti Saudi-Arabian kuningas Salman bin Abdul-Aziz al Saud.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hän keräsi rahaa kuningashuoneen jäseniltä ja lähetti varat aseellisille ryhmille, Riedel sanoo.

Ohjaaja Michael Rudinin dokumentti esittää, että jihad on juurtunut Saudi-Arabian yhteiskuntaan sen syntyhetkistä lähtien.

– Saudi-Arabia oli syntyessään jihadistivaltio. Saudien suku aseisti alueen heimot ja lähetti ne pyhään sotaan ympäri Arabian niemimaata. Sodan tuloksena syntyi Saudi-Arabia, kertoo Lontoon yliopiston professori Madawi Al-Rasheed.

Nyt maassa käyttää valtaa isänsä nimissä 33-vuotias kruununprinssi Muhammad bin Salman, joka on luvannut viedä maata maltillisempaan suuntaan. Epäselvää kuitenkin on, mihin suuntaan kruununprinssi Saudi-Arabiaa lopulta johdattaa.

Rudin ja muut tekijät ovat joutuneet miettimään sitä, miten voidaan tehdä dokumentti, jonka avainhenkilöt eivät suostu antamaan kommentteja. Työryhmältä myös evättiin kuvausluvat Saudi-Arabiaan.

Ongelmat ratkaistiin arkistokuvien käytöllä sekä sillä, että dokumenttia varten on koottu haastateltaviksi joukko sellaisia ihmisiä, joilla on ensikäden kokemus kuningaskunnan asioista.

Saudi-Arabian kahdet kasvot puristaa tiiviiseen pakettiin sen, miten valtava vaikutus Saudien rahoilla ja aseilla on ollut ja on yhä edelleen maailmassa. Dokumentti onkin oiva tietopaketti niille, jotka haluavat ymmärtää Saudi-Arabian asemaa maailmanpolitiikan pelikentällä.

Ulkolinja: Saudi-Arabian kahdet kasvot, TV1 klo 22.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla