Kuvat
Jussi Häyhä / Ylen kuvapalvelu
Annikka Kangasniemi, Talvikki Eskola, Emma Termonen ja Amma Björn lähtivät au pairiksi Havaijille.
Annikka Kangasniemi, Talvikki Eskola, Emma Termonen ja Amma Björn lähtivät au pairiksi Havaijille.

Yle Areenassa tänään alkavassa Au pairit Havaijilla -sarjassa yksi tahtoo pitää välivuoden ja toinen matkustaa ulkomaille ensimmäistä kertaa. Tässä jutussa esittelemme ohjelman au pairit Annikan, Talvikin, Emman ja Amman.

IS TV-LEHTI: 

Annika, 21

Ensimmäistä kertaa ulkomaille lähtevää tamperelaista odottaa Honolulun ulkopuolella kuusilapsinen perhe, joka pyörittää sikojen ja kanojen värittämää luomutilaa.

– Saavuttuani perheeseen tiesin heti, etten pysty olemaan siellä. Siellä haisi kannabis ja home. Kaikki lakanat olivat kosteita ja likaisia, Annika kertaa alkujärkytystään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän yritti kaikkensa pystyäkseen jatkamaan isäntäperheessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitten kun näin vanhempien lyövän lapsiaan puisella paistinlastalla, päätin lähteä.

Kun Annika kertoi kameran edessä isäntäperheelle lähtevänsä pois, he ottivat asian hyvin. Kun kamera sammui, totuus oli toinen.

– Perheen isä seurasi mua autoon, pisti ovet kiinni ja alkoi huutaa. Hän huusi, että jos lähden, ohjelma on pilalla, koska hänen perheensä ansiosta saisimme viihdettä. Omasta mielestään hän on julkkis, koska tekee kokkivideoita YouTubeen.

Lähdön jälkeen Annika sai uuden perheen. Aluksi kaikki oli hyvin.

– Sitten paljastui, että uudet vanhemmat ovat alkoholisteja. Heillä oli ”bisnesjuttuja” iltaisin, ja he könysivät kännissä kotiin.

Annika kertoo, että ennen hänen tuloaan mummo hoiti lapsia vanhempien ollessa viihtymässä.

– Lapset ikävöivät vanhempiaan, koska he olivat paljon pois kotoa. He olivat tosi huomionhakuisia sekä itku- ja räjähdysherkkiä.

Kun Annika oli ollut perheessä viikon, tilanne eskaloitui.

– Poika sai hirveän raivarin, koska en vaihtanut tv-kanavaa. Hän huusi puolitoista tuntia, eikä reagoinut mihinkään. Se oli järkyttävää, joten soitin isälle, joka tuumasi, ettei saa soittaa, jos ei ole hengenhätä. Olin täysin vastuussa lapsista.

Itsekin rikkinäisen lapsuuden kokenut Annika ei halunnut vaihtaa perhettä, koska hän kiintyi lapsiin.

– Tässäkin perheessä lyötiin lapsia. Kerran iskä löi poikaa henkarilla. Poika pelästyi niin paljon, että pissasi housuihinsa ja lattialle. Isä käski kolmevuotiaan putsata itse lattian. Poikaa itketti ja nolostutti.

Emma, 19

Myös vantaalaisella Emmalla oli omalaatuinen perhe. Yksinhuoltajaäiti Alyssa oli erikoinen persoona.

– Hän eli jossain toisessa maailmassa. Hän esimerkiksi kävi vessassa polttelemassa pilveä.

Molemmat lapset olivat villejä.

– He olivat saaneet äidiltään aikamoiset vaikutteet, ja sen huomasi, koska ei heille saanut mitään kuria. Kolmevuotias lapsi puhui kuin joku teini-ikäinen.

Ennen reissua Emma ei ollut täysin varma, pitääkö hän lapsista.

– Kyllä mä tykkään, mutta en halua tehdä töitä lasten kanssa. Lasten hoitamisessa haastavinta oli se, kun ei ainakaan näille lapsille pystynyt juttelemaan kunnolla tai saanut mitään kuria. Myös tekemisen keksiminen koko päiväksi oli hankalaa.

Talvikki, 19

Lapsirakkaan Talvikin havaijilais-libanonilaisen isäntäperheen kaksi lasta kävi kotikoulua. Niinpä helsinkiläinen toimi au pairin työn lisäksi kotiopettajana.

– Perheeni oli tosi tosi kiva. Meistä tuli äidin kanssa superläheisiä.

Vauvana Kiinasta adoptoitu Talvikki asui Honolulun keskustassa, jossa koki olevansa kuin kotonaan.

– Rikkaat aasialaiset ovat muuttaneet kalliiseen Honoluluun. Siellä oli kiva huomata, että näytin kerrankin samalta kuin kaikki muutkin.

Amma, 23

Tampereella informaatiotutkimusta opiskelevan Amman isäntäperheessä oli kolme lasta.

– Rankinta oli, ettei ollut hirveästi yksityisyyttä eikä omaa aikaa. Se oli myös raskasta, kun kaikki päivät olivat samanlaisia.

Au pairit tapaavat myös toisiaan. Juhlimisesta pitävien Annikan ja Emman illat päättyivät monesti riitelyyn.

– Olemme ehkä liian samanlaisia, koska molempien pitää saada sanoa viimeinen sana. Kaikki on sovittu – tai ainakin unohdettu, Emma sanoo.

– En tiedä, miten mä aina ajauduin Emman kanssa juhlimaan, vaikka tiesin, ettei siitä tule mitään hyvää. Emma lensi aina baarista pihalle, ja kerran hän meni pussailemaan yhtä poikaa, jota olin tapaillut, Annika muistelee.

Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5. klo 21 ja TV2:lla sarja käynnistyy ensi maanantaina klo 21.00 

Sisältö jatkuu mainoksen alla