Daryl listinee taas varsijousella muutaman zombin.
Daryl listinee taas varsijousella muutaman zombin.

Maanantaina jatkuu kymmenenteen kauteensa ehtinyt ikuisuussarja Walking Dead. Tässä muutama syy, miksi sarja jaksaa kiehtoa edelleen.

1. Daryl Dixon 

Tästä ei pääse yli eikä ympäri. Daryl Dixonin (Norman Reedus) hahmo on Walking Deadin sielu. Moni fani oli huolissaan Walking Deadin suosiosta, kun alkuperäinen päähenkilö Rick Grimes (Andrew Lincoln) poistui sarjasta ainakin hetkeksi.

Pelko oli turha.

Darylin hahmon viehätys veti katsojat edelleen ruudun ääreen. Ulospäin tylyn ja karkean miehen sydän on silkkaa kultaa. Hän on apokalypsin kovin äijä, joka pistää pelottomasti itsensä likoon etsiessään kadonneita, metsästäessään ruokaa nälkäisille tai luodatessaan pahisten aikeita. Kun toiset uupuvat tai menettävät toivonsa, Daryl jaksaa taistella ja tsempata muita. Hahmon suosiosta kertonee jotakin jenkkifanien hokema:

If Daryl dies, we riot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Suhdesoppaa maailmanlopun malliin

Monia Walking Deadin katsojia kutkuttelee myös ikuisuuskysymys siitä, löytääkö Daryl ikinä rakkautta. Kenties tällä kaudella ystävyys Carol Peletierin (Melissa McBride) kanssa syvenee joksikin muuksi. Walking Dead on kauhua ja toimintaa, tietenkin, mutta pitkään sarjaa seuranneet näkevät siinä myös muita tasoja.

Hahmojen elämää on tullut seurattua vuosien ajan, joten myös heidän välisensä rakkaus- ja ystävyyssuhteet kiinnostavat. Tragiikkaa niihin lisää katsojan tietoisuus siitä, miten katoavaista onni onkaan. Koska kuka tahansa kulkija saattaa puraista jotakuta, periaatteessa missä hyvänsä jaksossa saattaa joutua lausumaan hyvästit suosikkihahmolleen. Walking Dead on kuulu äkkinäisistä ja yllättävistä hahmokuolemistaan. Kuka voisi unohtaa esimerkiksi Glennin (Steven Yeun) tai Bethin (Emily Kinney) murheellisia menetyksiä.

Jännitys naulaa katsojan tiiviisti penkkiinsä.

3. Seuraavan sukupolven edesottamukset

Walking Dead on jatkunut jo niin kauan, että alkuperäisten selviytyjien jälkikasvu alkaa olla jo isoa. Tärkein tarinaa eteenpäin liikuttavista uuden sukupolven hahmoista on Judith Grimes (Chloe Garcia-Frizzi), alkuperäisen päähenkilön Rickin tytär. Kriittisimmät nostelivat kulmakarvojaan taannoiselle aikahypylle, jonka avulla Judith saatiin kätevästi kasvatettua leikki-ikäisestä esiteiniksi muiden henkilöiden iän pysyessä suunnilleen ennallaan.

Mutta mitä pienistä! Tärkeintä on, että Judith on nyt aktiivinen toimija ja armoton selviytyjä, jonka ystävyys pahis-Neganin (Jeffrey Dean Morgan) kanssa on rakennettu uskottavasti.

4. Mahtavat pahikset...

Mikä siinä on, että juonikas pahis on usein tv-sarjassa kiinnostavampi kuin yksitotisen hyvä hahmo? Hyviä ihmisiä on kuollut Walking Deadissa kuin liukuhihnalta, mutta esimerkiksi Negan sen kun porskuttaa ja oikeastaan vain lisää kierroksiaan kausi kaudelta. Kiinnostavaa on myös se, että pahiksista vain harva on yksioikoinen ilkimys. Esimerkiksi Neganin julman pinnan alla voi havaita hyvyyden pilkahduksia erityisesti siinä, miten isällisesti hän suhtautuu Judithiin.

Hahmojen selviytyminen äärimmäisissä oloissa haastaa katsojan pohtimaan isoja kysymyksiä. Jos sivilisaatio romahtaisi, miten itse toimisin? Miten pitkälle olisin valmis menemään suojellakseni itseäni tai perhettäni tai oman ryhmäni eloonjäämistä? Tässä valossa pahistenkin toimintaa voi jollakin lailla ymmärtää.

5. ...ja ne zombit

Zombit, eli kulkijat, kuten asia Walking Deadissa ilmaistaan, antavat sarjalle sen omalaatuisen luonteen. Katsoja voi vain ällistellä erikoistehosteiden ilotulitusta. Olemme nähneet kulkijoiden kuoriutuvan esiin savimaasta, jokirannasta ja hiekkakinoksista. Olemme nähneet niitä suossa, metsässä, pelloilla ja suurkaupungissa, läheltä ja kaukaa, yksittäin ja laumoina. Olemme nähneet sata eri tapaa, jolla eloonjääneet ovat selviytyneet kohtaamisesta niiden kanssa – tai vaihtoehtoisesti  kuolleet ja liittyneet osaksi kulkijoiden massaa.

Walking Deadissa zombit ovat kuin luonnonvoima, jonka uhan edessä elävät ihmiset ovat aina lopulta altavastaajia. Sarjan armoton perusasetelma maailmasta, joka kuuluu enemmän kuolleille kuin eläville, pysyy samana kaudesta toiseen. Walking Deadissa ei edes yritetä löytää selitystä sille, miksi ja miten tuntematon zombiviirus valtasi maailman. Päähenkilöiden tehtävä on vain selviytyä tapahtuneen seurausten kanssa. Outoa kyllä, se myös lisää sarjan viehätystä ja antaa sille realistisen vivahteen. Tässä sarjassa helppoja ratkaisuja ei ole. Siksi Walking Dead jaksaa yhä kiinnostaa.

Walking Deadin uudet jaksot Foxilla maanantaisin klo 22.

Sisältö jatkuu mainoksen alla