Kuvat
Ollie Upton/Sky UK
Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) ajattelee, että isän kuolema voi olla uuden alku. Väärässä on.
Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) ajattelee, että isän kuolema voi olla uuden alku. Väärässä on.

Benedict Cumberbatch palkittiin Patrick Melrose -roolistaan Baftalla. Sarja alkaa tänään Yle Teema & Fem -kanavalla.

IS TV-LEHTI:  Aristokraattinen englantilaismies lähtee vuonna 1982 Lontoosta New Yorkiin noutamaan kuolleen isänsä tuhkauurnaa.

23-vuotias Patrick Melrose ajattelee, että isän kuolema voi olla uuden alku hänelle itselleen. Sadistinen isä on aiheuttanut Patrickille traumoja, joista hän yrittää pyristellä eroon. Kipukohtiaan hän on ”hoitanut” heroiinilla.

Nyt Patrick haluaa huumeista eroon, mutta New Yorkin -matkasta tuleekin raskas huumetrippi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjailija Edward St. Aubynin omaelämäkerrallinen Patrick Melrose -romaanisarja (1992–2012) on kuohuttanut Britanniassa. Se perkaa englantilaisen yläluokan kyynisyyttä ja kieroutuneisuutta terävästi kuin veitsellä leikaten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tv-sarjaversion myötä Patrick Melrosen tarina on levinnyt ympäri maailmaa. Sarja ilmestyi suomalaisten katseltavaksi vuosi sitten HBO Nordic -palveluun. Nyt se esitetään Ylellä.

Seuraavissa jaksoissa palataan Patrickin lapsuuteen, 1960-luvun Etelä-Ranskaan, jossa pelottava perheenpää David Melrose (Hugo Weaving) pitää julmassa otteessaan poikaansa Patrickia ja hänen äitiään (Jennifer Jason Leigh). Lapsuuden karmivat tapahtumat taustoittavat sitä, miksi Patrick on nuorena aikuisena niin sekaisin.

Lopulta nähdään kuiville kamppaillut Patrick taistelemassa uusien ongelmien kanssa aviomiehenä ja isänä. Päätösjaksossa Patrick yrittää päästä tasapainoon oman menneisyytensä kanssa.

Päähenkilö Patrick Melrosea näyttelee aikuisena Benedict Cumberbatch. Hänet palkittiin hiljattain roolistaan Baftalla. Hän oli myös Emmy- ja Golden Globe -ehdokkaana. Lisäksi sarja palkittiin parhaan minisarjan Baftalla.

Rooli oli monella tavalla haastava, ja näyttelijä kertoi Bafta-gaalan jälkeen, että hän koki paineita roolista.

– Patrick Melrose on tapaus kirjallisuuden maailmassa. Oli vaikeaa päästä tv-sovituksessa alkuperäisen teoksen tasolle. Koko työryhmä ajatteli, että me emme saa mokata tätä, koska tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus.

Cumberbatch on kuitenkin roolissaan ilmiömäinen. Hänen näyttelemänsä heroiiniaddiktin tuskainen sekoilu toimisi varmasti parhaana huumeiden vastaisena valistuksena, sillä sen katseleminen tuntuu melkein fyysisenä kuvotuksena.

Mies poukkoilee niin hienostopiireissä kuin rähjäisissä narkkariluolissa piikittämässä itseään. Yläluokan tuttavuudet ovat liian kohteliaita sanomaan, että Patrick on huolestuttavassa tilassa.

Brittinäyttelijöiden eturiviin Uusi Sherlock -sarjan myötä ponnahtanut Benedict Cumberbatch iloitsi saamastaan Patrick Melrosen roolista.

Jo vuonna 2013 Cumberbatch kertoi fanitapahtumassa, että kaikista kirjallisuuden hahmoista hän haluaisi mieluiten näytellä Patrick Melrosea.

Cumberbatch kertoi The New York Timesin haastattelussa, että hän näkee roolin ristiriitaisena ja monitahoisena.

– En usko, että ylimielisyys, kyynisyys, itseinho tai tekopyhyys olisivat vain yläluokkaan kuuluvia piirteitä, hän pohti.

Kolmannessa jaksossa Patrick Melrose saapuu prinsessa Margaretin kunniaksi järjestettyihin juhliin.

– Se kuvaa ihmeellistä, yläluokan äärimmäisen huonon käytöksen sirkusta, jossa kaikki myrkyllinen nousee pintaan, Cumberbatch kuvaili.

Näyttelijä toivoo, että yleisö näkisi myös hahmojen inhimillisen puolen kaiken synkkyyden läpi.

– Patrickin kehityskaari hahmona on päästä eroon isänsä haamusta. Patrick käyttäytyy ailahtelevasti, mutta hän kehittyy uhrista selviytyjäksi.

Sarjan on käsikirjoittanut David Nicholls, joka on menestynyt brittikirjailija itsekin. Nichollsin bestseller-romaani on Sinä päivänä (2009), josta tehtiin myös Hollywood-elokuva. Nicholls on myös yksi Rimakauhua ja rakkautta -sarjan kirjoittajista. Myös Nicholls voitti Baftan parhaasta draamasarjan käsikirjoituksesta.

Romaanisarjan sovittaminen tv-sarjaksi oli hyvin haastavaa, sillä suurin osa kirjan tapahtumista on Patrick Melrosen päänsisäistä tajunnanvirtaa.

– En ole eläessäni kirjoittanut yhtä monta luonnosta, David Nicholls paljasti.

Patrick Melrose, Teema & Fem klo 21.50

Sisältö jatkuu mainoksen alla